MotoNews.pl

Polerowanie lakieru pastą polerską - ma ktoś doświadczenie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, przymierzam sie do przejechania maski i nadkoli pasta polerska, chcailbym uslyszec opinie tych ktorzy maja jakies doswiadczenie,
paste mam TEMPO ta Polska (ponoć dobra) no i zamierzam kupić w OBI taka elektryczna polerke do auta z gąbką,
moze mi ktoś powiedziec na co uważać (jak to jest z tą wodą zeby nie przedobrzyć) bo ostatnio widzialem Vectre po polerowaniu lakieru pastą za pomocą flexa i nie chcialbym tak obedrzec ze skóry mojej Essiny
pozdro i dzieki

Chcesz wypolerowac lakier czy wyczyścic go z brudu??

ja swojego niedawno robiłem wlaśnie pastą tempo ale całość robiłem ręcznie i nie powiem nawet bardzoładnie wyszło

zrób ręcznie...tylko nie przesadzaj, żebyś do podkłądu się nie dodrapał...

Jechałem kilka dni temu ręcznie również pastą Tempo, trochę przesrane ale efekt zadowalający. Gdyby się dało robiłbym to jakąś maszyną ale nie miałem ani maszyny ani miejsca gdzie się podłączyć.

tempo to pasta nablyszczajaca a nie polerska jest ona lekko scierna, ale tak naprawde to nawet lekko jest w tym przypadku zbyt moznym slowem prawdziwa i dobra pasta polerska jest G3, mozna jeje uzywac bezposrednio na lakier, lub lepsze efekty daje przejechanie lakieru papierem wodnym 2000, niestey ja pokusilem sie o przejechanie papierem kawalka zderzaka z tylu, a tempo nie chce mi wypolerowac teraz tego musze kupic cos do prawdziwej polerki jak G3.. ale ta pasta, jest droga sa rozne inne pasty na rynku, mniej lub bardziej scierne.. ale jak bedziesz kupowal paste do polerowania nie do pastowania, nie zapomnij powiedziec ze ma byc scierna

W żadnym wypadku nie poleruj tempo jakąś końcówką na wiertarę lub czymś w tym sorcie - zostaną ślady - wiem bo sam tak kieedyś dawno zrobiłem. Tempo daje radę jak zrobisz ręcznie usunie różne rzeczy typu smoła, asfalt i wszystkie brudy co od mycia nie zesżły, ale samego lakieru to nie wypolerujesz za dobrze. Ja robie tempo ale jeszcze nie jest zbytnio porysowany i nie prosi się o polerowanie. Pozdrawiam

Dodam że G3 produkuje Farecla, jest jeszcze G10. 1kg G3 to jakieś 80 zeta.

-------------------------
Pozdrawiam.

Ostatnio znajomy lakiernik pożyczył mi pastę polerską którą po malowaniu używa do polerowania auta aby usunąć wszelkie zapylenia i "wyrównać" połysk Ja co prawda używałem tego do czyszczenia felg aluminiowych w motorze ale skuteczność działania przypominała właśnie papier wodny ok. 2000. Puszka tego mówił że kosztuje około 25zł (chyba ze 4 setki było tam). Co do używania szlifierki kątówki do polerowania to obowiązkowo musi mieć regulację obrotów bo inaczej można łatwo i szybko przypalić lakier.Jak sobie kupię taką pastę to zrobię sobie polerkę Niestety nazwy nie pamiętam ale gość mieszka niedaleko mnie i mogę się dowiedzieć.

Cytat:
2005-06-27 06:56:10, YaNkEs_69 pisze:
Ostatnio znajomy lakiernik pożyczył mi pastę polerską którą po malowaniu używa do polerowania auta aby usunąć wszelkie zapylenia i "wyrównać" połysk Ja co prawda używałem tego do czyszczenia felg aluminiowych w motorze ale skuteczność działania przypominała właśnie papier wodny ok. 2000. Puszka tego mówił że kosztuje około 25zł (chyba ze 4 setki było tam). Co do używania szlifierki kątówki do polerowania to obowiązkowo musi mieć regulację obrotów bo inaczej można łatwo i szybko przypalić lakier.Jak sobie kupię taką pastę to zrobię sobie polerkę Niestety nazwy nie pamiętam ale gość mieszka niedaleko mnie i mogę się dowiedzieć.

Dowiedz się jak możesz

A od Tempo to mi kiesdyś łapy urwie, choć efekt jest OK, tak samo zaraz po nałożeniu, jak ipóźniej. Autko się łatwiej myje, zawsze jest zabezpieczone itd.

Ja wlasnie niedawno odebralem autko od lakiernika, mialem robiona polerke calego auta. To co mowil lakiernik potwierdza sie ztym co mowi Liked.

Ponadto polecal co 3-4 mycia uzywanie jakiejs pasty formula1 czy jakos tak (dla zabezpieczenia pewno cos na bazie wosku).

A Tempo jak autko kupilem w niektorych miejscach nie dalo rady wiec uzylem....CIF'a

czystosc bez zarysowan

ale po pol roku same smugi na lakierze

tak wiec pasta G3 albo podobna na to co jakis czas jakis wosk a Tempo jak ktos juz pisal do drobnych poprawek.

BUGZ: ile dałeś za polerkę? We Wrocławiu chcą 300 zł, mimo że bez dachu (w moim wypadku) nic zjechać nie chciał z ceny - cena brutto na fakture VAT - u lakiernika na Rakowej - koło Korony

A moze ktoś ma jakiś sprawdzony adres we Wrocławiu?

Cytat:
2005-06-27 08:23:20, BUGZ pisze:
Ponadto polecal co 3-4 mycia uzywanie jakiejs pasty formula1 czy jakos tak (dla zabezpieczenia pewno cos na bazie wosku).

Chętnie bym tak robił, ale po 3 miesiącach bym wyglądał jak Pudzian

Zależy jak często kto myje

Cytat:
2005-06-26 23:55:23, liked pisze:
tempo to pasta nablyszczajaca a nie polerska jest ona lekko scierna, ale tak naprawde to nawet lekko jest w tym przypadku zbyt moznym slowem

No widzisz, a w innym wątku komuś napisałem (bo chciał sobie nawoskować...) by nie używał TEMPO bo to lekkościerna.. No ale jeśli to lekko jest bardzo bardzo lekko to faktycznie.
A ja znów potrzebuję wypolerować po zaprawkach i wychodzi, że coś klasy G3?

I właśnie - mam gumowy krażek do wiertarki, tarczę filcową i "miśka" - czym i jak może ktoś poradzić?

Pewnie miśkiem na niewielkich obrotach, ale ... ?

Pozdr

do g3 nawet nalezy uzywac sprzetu mechanicznego.... daje do efekty rewelacyjne a co do samego polerowania.. to nalezy to robic cala powierzchnia gabki lub "miska" i nigdy nie pokiem.. bo latwiej przytrzec lakier ale ty mala podpowiedz... cala powierzchnia zle sie robi jesli obroty sa za male... jesli macie slaba katowke lub wiertarke... to mozna polerowac bokiem gabki lub "miska" i nie bojcie sie..... lakier ma odpowiednia grubosc wiec jesli za dlugo w jednym miejscu nie przytrzymacie.. napewno nic sie nie stanie. a do polerki.. tylko G3, reszta do tylko do pastowania sie nadaje