Wymiana tarcz hamulcowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zabrałem się właśnie za wymianę. Zdjąłem już cały zacisk (odkręciłem te dwie śruby z tyłu i jakoś zszedł) ale tarcza nadal siedzi jak zamurowana Wiem ze czasem jest dodatkowa śróbka, ale u mnie jej nie ma. Czy to mozliwe żeby aż tak bardzo przyrdzewiało?? Poradźcie jak zdjąć te stare holery

może po prostu się zapiekły?? po prostu walnij młotem od wewnątrz, powinno pomóc

no właśnie, tez już na to wpadłem i trochę waliłem, ale narazie bez efektów. może za delikatny jestem

to psiknij najpierw jakimś smarem w sprayu WD40 albo jakim innym odrdzewiaczem....i wtedy puknij

Cytat:
2005-06-29 14:40:32, Artur_ST pisze:
to psiknij najpierw jakimś smarem w sprayu WD40 albo jakim innym odrdzewiaczem....i wtedy puknij

WD40 to już tak śpsikałem że hej a ta i tak nic sobie z tego nic nie robią
więc idę walić dalej

Cytat:
2005-06-29 14:42:03, MasterCheat pisze:
...więc idę walić dalej

Cytat:
2005-06-29 14:42:44, Artur_ST pisze:

... młotkiem w tarcze

i tak mam nowe więc nawet jak te rozwale to się nic nie stanie

Ja sciagalem sciagaczem do lozysk

u mnie zeszły lekko po małym puknięciu - a siedziały na miejscu przez min. 5 lat

Cytat:
2005-06-29 15:10:41, Kielek pisze:
u mnie zeszły lekko po małym puknięciu - a siedziały na miejscu przez min. 5 lat

no u mnie siedzą chyba 12 lat ale już jedna zeszła, a właściwie zeskoczyła. zrobiłem sobie ściągacz z 2 ścisków stolarskich takich dużych i z ceownika no i na max naciągnąłem. A potem puk młoteczkiem , i całość zeskoczyła na 20 cm od samochodu

cOCA cOLA POLANA NA SZMATĘ I POZOSTRAWIONA NA 30 MIN MINIMUM, A PÓŹNIEJ LEKKO W SKRAJNE PRZECIWLEGLE MIEJSCE MŁOTKIEM, JAK NIE ODPUŚCI TO SCIĄGACZEM. NIC NA SIŁE. BYNAJMIEJ UWAŻAJA NA WCISKANIE TLOCZKA INNYM NARZĘDZIEKM NIŻ SCIĄGACZOOPODOBNY

Ratunku!!!

Wymieniłem tarcze i klocuszki, na nowe, Ford Motorcraft, złożyłem wszystko do kupy, założyłem koła, a tu koła się nie kręcą

Felga oparła się o zacisk i co teraz zrobić??

Cytat:
2005-06-29 17:28:13, MasterCheat pisze:
Ratunku!!! Wymieniłem tarcze i klocuszki, na nowe, Ford Motorcraft, złożyłem wszystko do kupy, założyłem koła, a tu koła się nie kręcą Felga oparła się o zacisk i co teraz zrobić??

co to za rozmiar tych felg? msuialbys miec zaciski od rs2k a felgi 13" chyba

Cytat:
2005-06-29 17:31:25, mazzi19 pisze:
co to za rozmiar tych felg? msuialbys miec zaciski od rs2k a felgi 13" chyba

no nie wiem o co chodzi felgi 13/5 ET41

może felgi masz od Fiesty...
Albo coś złożyłeś nie tak, albo masz problem... Wycinanie kątówką felgi nie radzę, może trochę zaciski...

A ja proponuje odkrecic zbiorniczek plynu, pozniej ruszyc zacciskami i bedzie ok. Tylko uwazaj, bo plyn moze sie wylac

Cytat:
2005-06-29 18:47:40, niesztof pisze:
A ja proponuje odkrecic zbiorniczek plynu, pozniej ruszyc zacciskami i bedzie ok. Tylko uwazaj, bo plyn moze sie wylac

ale co to da? jak klocek dolega do tarczy, z drugiej strony do niego zacisk, a zacisk do felgi i wszystko jest na styk.

a felgi i letnie i zimowe mam takei same. Nie mam pojęcia o co chodzi.

nie wiem czy to najlepszy pomysł, ale podłożyłem narazie podkładki pod śruby kół, kręcić sie teraz kręcą, jeździć jeździ. ale to chyba na dłuższa metę nie jest dobry pomysł

według mnie nie idzie spieprzyc wymiany tarcz i klocków coś to dziwne jest że raptem blokuja koła- felga o zacisk

Cytat:
2005-06-29 19:58:49, Darek pisze:
według mnie nie idzie spieprzyc wymiany tarcz i klocków coś to dziwne jest że raptem blokuja koła- felga o zacisk

no własnie. Albo te moje felgi są jakies dziwne, albo ten zacisk

Ale zacisk pozostał na swoim miejscu nie zmienił położenia w koncu to tylko mocowanie na dwie śruby. felgi tez sie nie skurczyły , a może tarcza w miejscu gdzie włazi na piastę jest chudsza chodzi mi o osadzenie tarczy częśc srodkowa może jest jakaś cienka i felga dalej wchodzi i dlatego dociska do zacisku niue ma innej możliwości