MotoNews.pl

Kto wie co to za felgi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Kupiłem felgi 7Jx15H2 o oznaczeniu BMW IS20 i nr.6751763-10
Niestety nie wiem jakie jest ET tych felg i jakie powinno być optymalne do E-34.Średnica piasty o ile dobrze zmierzyłem to 72,5mm a średnica otworu w feldze 74,1. Chyba trzeba założyć pierścienie centrujące? Jakie pierścienie kupić z tworzywa,aluminium,stali czy kwasiaka ?

Cytat:
2005-06-29 19:27:38, techno pisze:
Witam ! Kupiłem felgi 7Jx15H2 o oznaczeniu BMW IS20 i nr.6751763-10 Niestety nie wiem jakie jest ET tych felg i jakie powinno być optymalne do E-34.Średnica piasty o ile dobrze zmierzyłem to 72,5mm a średnica otworu w feldze 74,1. Chyba trzeba założyć pierścienie centrujące? Jakie pierścienie kupić z tworzywa,aluminium,stali czy kwasiaka ?

z tego co wiem to optymalne jest et20

Widziałem jeż wiele kompletów felg do BMW i na każdym było podane et. Tylko że czasami zamiast np. et20 jest wybite e20. Tak ma przy moich obecnych felgach.

Pozdrawiam

Oznaczenie IS to właśnie ET

Dzięki. Dobrze że chociaż ET (IS) odpowiednie.

zeby nie tworzyc nowego postu pisze tutaj.
potrzebna mi iformacja dotyczaca wielkosci otworu centrujacego w felgach do e46.
do neidawna bylem przekonany ze jest tylko jeden a jednak nie prawda. chyba e39 ma 74.1 a e 34 72.6...
z gory dzeikuje.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DM71&mospid=47536&btnr=36_0476&hg=36&fg=15&hl=1

dzieki za szybka odpowiedz ale spytam jescze raz...
wiem ze realoem jest fajna stronka ale szczerze mowiac nei widzialem tam jaki jest rozmiar otworu centrujacego w e46...
dzieki.. czekam na inne odpowiedzi

Witam. Okazyjnie kupiłem 2 sztuki aluminiowych bamboszy do mojej bumy. Dwóch nastepnych poszukuję!!!!!!!!!!!!!! I tu sedno sprawy. Tylko tyle o nich wiem, że są to 8x17cala, ET20, 16 szprych, Made in Italy. Nie wiem niestety jak nazywa się firma, która je wyprodukowała. Sami wiecie, że nie mogę szukac ich dalej, skoro nie wiem kto je wyprodukował. POMOCY!!! Może ktoś z Was miał doczynienia z tym włoskim producentem felg aluminiowych. Z początku myślałem, że jest to Producent BREYTON, model Magic Racing, jak ktoś popatrzy na katalog tej firmy 2002, to znajdzie identyczne, lecz po dokładniejszym zagłębieniu się w obrazek doliczy sie u BREYTON-a 15 szprych a nie jak u mnie 16 . Mam nadzieję, ze pomożecie mi w tym temacie. Pozdrawiam Admin-ów i całą ekipę klubu BMW Auto Klub P.s. Możecie pisać na adres mrozon@buziaczek.pl

Pozdrawiam
Luffanso]Tytuł strony[/URL]

[ wiadomość edytowana przez: Luffanso dnia 2005-10-17 12:11:09 ]

Cytat:
2005-06-29 19:27:38, techno pisze:
Witam ! Kupiłem felgi 7Jx15H2 o oznaczeniu BMW IS20 i nr.6751763-10?

Są to felgi do E39. Pełny numer katalogowy tych felg to:

36 11 6 751 763

Cytat:
Witam. Okazyjnie kupiłem 2 sztuki aluminiowych bamboszy do mojej bumy. Dwóch nastepnych poszukuję!!!!!!!!!!!!!! I tu sedno sprawy. Tylko tyle o nich wiem, że są to 8x17cala, ET20, 16 szprych, Made in Italy. Nie wiem niestety jak nazywa się firma, która je wyprodukowała. Sami wiecie, że nie mogę szukac ich dalej, skoro nie wiem kto je wyprodukował. POMOCY!!! Może ktoś z Was miał doczynienia z tym włoskim producentem felg aluminiowych. Z początku myślałem, że jest to Producent BREYTON, model Magic Racing, jak ktoś popatrzy na katalog tej firmy 2002, to znajdzie identyczne, lecz po dokładniejszym zagłębieniu się w obrazek doliczy sie u BREYTON-a 15 szprych a nie jak u mnie 16 . Mam nadzieję, ze pomożecie mi w tym temacie. Pozdrawiam Admin-ów i całą ekipę klubu BMW Auto Klub P.s. Możecie pisać na adres mrozon@buziaczek.pl

proponuje od razu oddac do przetopu zakup kolejnych (tylko )dwoch będzie graniczył z cudem

Skoro juz jest temat o felgach to sie podepne...

W kilku roznych postach na temat felg wyczytalem, ze do mojej e34 pasuja takie o rozstawie srub 5x120 (to do wiekszosci bmw chyba) i "ET 20".. no wlasnie..

Co to do cholery jest to "ET" i dlaczego akurat takie? Zgaduje ze to pewnie jakis wymiar glebokosci mocowania felgi.. ale dlaczego w e34 to jest ET20 a w e36 juz jest jakies ET46 czy cos..???

Patrzylem na felgi na allegro i czasem pisza ze pasuja do e34 a maja jakies inne ET - 18 albo 35.. Na czym to polega? Jest duza roznica pomiedzy ET20 a ET35??

Moze to ktos przystepnie wyklarowac?

pozdrawiam

jest duża róznica 15mm odsadzenia felgi, i mogą np z duzym et nie wejsc bo zaciski bede przeszkadzały lub bede tarły o nadkola wtedy dystanse o różnic takie się stosuje i jest spoko

bo to jest tak z E36 do E34 felgi nie założysz ale odwrotnie tak(mówimy o orginalnych felgach)

Odsadzenie felgi, znane też jako "ET" lub "Offset" to odległość mierzona od umownej płaszczyzny symetrii obręczy do płaszczyzny przylegania tarczy felgi do piasty, a zatem łączy wymiarowo obręcz z tarczą. Jeżeli wymiar ten (podawany w mm) "skierownay" jest na zewnątrz felgi/samochodu, to mówimy o odsadzeniu ujemnym; jeżeli do wewnątrz - dodatnim.
W większości przypadków oryginalnego wyposażenia samochodów mamy do czynienia z ET dodatnim. Nielicznymi wyjątkami są koła modeli Jeep CJ. Odsadzenie zmniejsza się w przypadku stosowania ogumienia ponadwymiarowego. Jest to związane z możliwościami skrętu kół przednich (kolizja z zawieszeniem) lub skoku kół (kolizja z wnękami nadkoli).
Odsadza się koła także w celu nadania pojazdowi większej stateczności bądź ochrony boków nadwozia. Pomijam tu chęć nadania autu tzw. "atrakcyjnego wyglądu". Tańszą drogą do uzyskania tego samego celu jest zastosowanie do oryginalnych felg podkładek dystansowych bądź też tzw. "odwrócenie" felg.
Trzeba zawsze zdawać sobie sprawę, że ze zmniejszaniem wartości ET zwiększa się obciążenie piast, w tym szczególnie łożysk kół, samych felg. Zmienia się również pracę zawieszenia, układu kierowniczego itp. W wielu przypadkach - podczas ruchów resorowania - może też dochodzić do kolizji opony odsadzonego koła z krawędzią nadkola. Niebagatelną sprawą jest także wystawanie opony poza obrys nadkola.

Rzeczowa informacja w koncu.
Dzieki!

P.S. Jakie ET (oprocz oryginalnego ET20) podchodzi jeszcze do e34?? Jakie zakladaliscie?

pozdrawiam