MotoNews.pl

CB RADIO - czy ktos z forumowiczow posiada?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Czy ktos z czytelnikow posiada w swojej osobowce CB RADIO?
Mam kilka pytanek do ludzie ktorzy uzywaja tego i nie zasypia mnie belkotem technicznym... chcialbym popytac o kilka rzeczy!.
Z gory dziekuje!

ja posiadam a co konkretnie potrzebujesz ???

i ja też

... ja jeszcze nie maam ... ale swego czasu handlowałem sprzętem CB ... ...

Powiem szczerze...
na allegro bardzo tanio mozna kupic np. takiego ALANA100 troszke drozej UNIDENY np. 510. Do tego antena.. i kanal 19 ;D
Tutaj moja wiedza sie konczy... poczytalem troszke na temat CB na google.. ale grupa jest strasznie nieprzyjazna dla nowych (jeszcze nie pisalem i chyba nie bede) ;D.
Napiszcie jakie macie sprzeciki i REALNIE jak sie to spisuje. Jaki rodzaj radia, anteny, dlugosc, gdzie przymocowana, ogolnie jak to sie spisuje, ile razy Wam CB tylem uratowalo przed... niekoniecznie mandatem!. Kiedys przeszla mi taka mysl aby sobie zamontowac, ale ceny byly kosmiczne. A obecnie powiedzmy ze nie jest to AZ tak drogi sprzet. btw: jak sie zabezpieczyc przed kradzieza... radia, anteny... takie ogolne info od UZYTKOWNIKOW potrzebuje!

.... ALAn jest dobrą firmą .... więć mogę polecić ... ..... co do antenek to nie ma co oszczędzać ...... dobra antena to połowa sukcesu ... i tu polecam tesh ALANa lub LEMMa (mam dojście) .... do osobówki czym dłuższ tym lepszy zasięg ..... długość dochodzi do 170 cm ..... ale czy chcesz takiego długiego bata wozić ... ..... antene jest do stopki przeważnie przykręcana mokylkiem ... więc można ją bez narządków zdemontować .....

... montaż anteny ..... idealne miejsce to środem dachu ...... i dziura w karoserii ... ale są póśrodki ..... np. uchwyt bagażnikowy ...... tzw. DZWONEK .... nie robisz dziury a masz przyzwoitą mase ..... do poprawnego działania anteny CB jest konieczna doobra masa ....

ciut OT ale z tego co ostatnio zauważyłem to moda na cb chyba powraca bo ostatnio coraz więcej aut się wozi z dużą antenką na dachu.
BTW:kiedys sam się ciut w to bawiłem i miałem radio mało spotykane na naszym rynku, Rilistic (chyba tak się to pisze), 5 W w podstawie plus mały dopał, poprostu rewelka

.. ano ... trzeba przyznać ... CB powraca ..... coraz więcej małych firmówek śmiga z CB ... oszczędność czasu i pieniędzy ..... do samochodów codziennego użytku tesh powolutku ludziska zaczynają zakładac CB ... ...

Cytat:
2005-06-29 23:44:09, SwIeTyY pisze:
.. ano ... trzeba przyznać ... CB powraca ..... coraz więcej małych firmówek śmiga z CB ... oszczędność czasu i pieniędzy ..... do samochodów codziennego użytku tesh powolutku ludziska zaczynają zakładac CB ... ...

a jak ma się sprawa z przepisami?? zmieniło się cosik czy nie?? pozwalają na większą moc czy nie

.. troche zmian jest .. ale nie w tą strone ..... nie musisz jush mież zezwolenia ..... wystarczy że posiadasz radio z ważną homologacją ..... a wiadomo ... radio z homologacja ma te nieszczęsne bodajrze 2 waty ..... (teraz mi z głowy wypadło) .... ale zawsze możesz soobie radyjko popieścić coby miało więcej .... ale czy to w dzisiejszych czasach ma sęs ..... liczy się zdolność i jakość odbioru radia ..... do tego doobra antenka i dobrze zestrojona ..... i w odległości 10 km od N. Sącza można rozmawiac z gościami w Krakowie .... maam tu na myśli mobila ...

Cytat:
2005-06-29 23:51:27, SwIeTyY pisze:
.. troche zmian jest .. ale nie w tą strone ..... nie musisz jush mież zezwolenia ..... wystarczy że posiadasz radio z ważną homologacją ..... a wiadomo ... radio z homologacja ma te nieszczęsne bodajrze 2 waty ..... (teraz mi z głowy wypadło) .... ale zawsze możesz soobie radyjko popieścić coby miało więcej .... ale czy to w dzisiejszych czasach ma sęs ..... liczy się zdolność i jakość odbioru radia ..... do tego doobra antenka i dobrze zestrojona ..... i w odległości 10 km od N. Sącza można rozmawiac z gościami w Krakowie .... maam tu na myśli mobila ...

hmm ztego co pamiętam kiedyś było dopuszczone 4 W (może się mylę), kiedyś na półfalowej antenie zbiarałem pół wawy i kuniec

wiem ze cioska ma CB

I nadal jest 4 w
mam alan'a 100 z antena tez alan'a (nie pamietam modelu ) i jest extra.

Ja też zachorowałem na CB do mojej czarnej strzały. Zrobiłem jedną trasę (1100km) firmowym Pugiem 307 z CB i już chciałem mieć to cudo u siebie. W firmówce mamy Unidena 520XL i małą antenkę President Florida (wiem, wiem, zaraz się zacznie, że to nie antena...) ale jak dla mnie zupełnie starcza na trasie! Co do mojego autka, to już nabyłem Unidena 520XL (na allegro i to w cenie modelu 510... - 289,99zł) i teraz decyduję się na antenkę. Nie chcę wędki na dachu, więc chyba zostanę przy Floridzie i już. O Alanie 100+ naczytałem się tylko, że to szumofon... Nie próbowałem go więc nie mogę potwierdzić. Unidena sprawdziłem w boju i jest rewelacyjny.

CB na serio może tyłek na trasie uratować. Wiesz czy i gdzie stoją, czy są korki, albo jak gdzieś trafić.

Polecam,
Kozak

Cytat:
2005-06-30 15:46:48, Kozak_WRC pisze:
O Alanie 100+ naczytałem się tylko, że to szumofon... Nie próbowałem go więc nie mogę potwierdzić.

Pierwsze slysze,jak kupowalem to mowili dobre radio=dobra cena i nie nazekam stacjonarki z prawie 30 km sciagam a na trasie tez super idzie.

Cytat:
2005-06-30 16:02:37, Seba pisze:
Pierwsze slysze,jak kupowalem to mowili dobre radio=dobra cena i nie nazekam stacjonarki z prawie 30 km sciagam a na trasie tez super idzie.

mam dokladnie to samo radyjko ALAN 100plus i antenke magnum i naprawde nie nazekam
w firmowym mam presidenta wilsona i powiem ze nie ma zadnej roznicy w odbiorze i nadawaniu

TUTAJ mozna UNIDENA 510 kupic za 260 PLN od pewniaka. Cena znosna. Tez wyczytalem ze sprzet LEPSZY od ALANA100+....

OK konkrety. Zupelnie sie nie znam ale chce miec CB ;D
a) UNIDEN 510XL czy ALAN100+
b) jaka antena
- jakiej dlugosci.... nie chce miec poltorametrowego bata na aucie bez przesady..chcialbym usrednienie jakosci, ceny i dlugosci
- gdzie mocowana, aby nie ukrdali!, magnes? Predkosci raczej niewielkie max 130 ale to MAX. Srednio 100km/h
Jak widze ile mnie dziennie na trasie do pracy mija ciezarowek to ZGROZA ale pozytywnie bo kazda ma CB ;D. A jest kilka newralgicznych punktow gdzie moga miski stac wiec warto. 1 mandat praktycznie! i sprzet sie zwraca!.
c) gdzie zamontowac CB w aucie aby.. no wlasnie nie ukradli, aby nie kusilo etc (auto parkuje pod blokiem pod hmurka!
d) jaki jest prosty schemat podlaczenia CB, anetna + zasilanie?
e) ile kosztuje *strojenie* cb srednio u Was i na czym to polega i ile trwa....
to tyle ;D

[ wiadomość edytowana przez: biernus dnia 2005-06-30 19:44:03 ]

.... ja chyba jednak skusze sie na alana 100+

Ja pozostaje przy firmie President . Posiadam Lincolna i na glowe bije wszystkie Alany jakie testowalem w tym i poprzednim aucie!
Pozdrawiam
Rafał

Podlaczenie jest banalnie proste poradzisz sobie a do wystrojenia potrzebny jest reflektometr !

[ wiadomość edytowana przez: RaFaL_ZGora dnia 2005-06-30 20:08:55 ]

.. nie znam unidena .... więc polecam ALANA ...

.. nie chcesz wędki to polecam jakąś antenke o długości 70 - 90 cm ... np. LEMM AT900 ....

.... dobre miejsce na CB to schowek ..... możesz od razu gruche wrzucić i nic nie widać ...

.... radyjko podlaczasz do zasilania (12 V) , antene montujesz taak aby miala dobrą mase ..... bez robienia dziur polecam uchwyt bagażnikowy i z tyłu na klapie antenke ...

... strojenie to kosz 20 - 30 zł ..... lub więcej jeżeli się okarze że trzeba antene przekładać .... czas strojenie zależy od poprawności montażu .... od 3 mminut do ..... ....

... strojenie polega na wpięciu odpowiedniego urządzonka pomiędzy radio a antene (przy samym radiu) ..... i na podstawie wskazań (przeważnie) skracasz bat anteny .....