Ciężko chodzi sprzęgło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Gdy silnik nabierze juz wyzszej temperatury to sprzęgło tak jakos ciężej chodzi, szczegolnie zaraz na początku, tzn podczas wciskania, bo tak od polowy jest juz ok. Wrazenie jest takie jak by sie cos zacieralo.
Czy można cos tam posmarować, naoilwić czy wymienić linkę?

może być linka....może docisk ma już dość....

a jak to sprawdzić? Co ma już dość

ja mam podobnie i po prostu na logikę tak mi się wydaje że to jedna z tych rzeczy...możesz spróbować przesmarować linkę bo być może gdzieś tam się w pancerzu wyciera...jak to nie pomoże to raczej docisk sprzęgła

Jak dla mnie to linka, i może się urwać :-/

a przy wymianie docisku to i tarcza i lozysko, jaka cena tego?

Ale jeśli linka dość szybko się wyrobiła (Artur, ty chyba niedawno w sumie wymieniałeś) to przydałoby się też i docisk obejrzeć. U mnie też ciężko chodziło i linka poszła po niecałym roku. Sprzęgło było do d..y...

Z ciekawości (napradę niemam pojęcia) dlaczego twarde sprzęgło miałoby byc objawem zepsutego docisku?

Cytat:
2005-06-29 22:52:39, Maks pisze:
Ale jeśli linka dość szybko się wyrobiła (Artur, ty chyba niedawno w sumie wymieniałeś) to przydałoby się też i docisk obejrzeć. U mnie też ciężko chodziło i linka poszła po niecałym roku. Sprzęgło było do d..y...

nieee....linki nie wymieniałem tylko zawodowo zajmuję się pękaniem i wymianą samoregulatorów (2 szt w 2 miesiące) choć może powinienem się w końcu wziąć za linkę tym bardziej że pewnie Janek będzie miał jakowąś

Azrael, Maks ----> wybierata się na spota jutro??

Cytat:
2005-06-29 22:55:06, Azrael pisze:
Z ciekawości (napradę niemam pojęcia) dlaczego twarde sprzęgło miałoby byc objawem zepsutego docisku?

hmmm....sam się nad tym zastanawiałem kiedyś....ale wydaje mi się to logiczne....może straciło własciwości sprężyste i to wszystko chodzi ciężej...nie wiem..zgaduję

Cytat:
2005-06-29 22:55:06, Azrael pisze:

Szczerze mówiąc do końca nie wiem

Wiem tylko tyle, ze po wymianie sprzęgła (a zajechane było strasznie, sam widziałem) pedał chodzi mi dużo lżej. Wcześniej musiałem się prawie o kierownicę zapierać. Sprzęgło jest teraz Sachsa oczywiście, dedykowane do RS-a.

Cytat:
2005-06-29 22:56:02, Artur_ST pisze:
(...) Azrael, Maks ----> wybierata się na spota jutro??

Powinno się udać coś wygospodarować

Cytat:
2005-06-29 22:58:28, Maks pisze:
Szczerze mówiąc do końca nie wiem Wiem tylko tyle, ze po wymianie sprzęgła (a zajechane było strasznie, sam widziałem) pedał chodzi mi dużo lżej. Wcześniej musiałem się prawie o kierownicę zapierać. Sprzęgło jest teraz Sachsa oczywiście, dedykowane do RS-a.

czuję że i mi się kończy powoli sprzęgło..albo linka bo mam podobnie jak ty :-/

Cytat:
2005-06-29 22:59:48, Artur_ST pisze:
czuję że i mi się kończy powoli sprzęgło..albo linka bo mam podobnie jak ty :-/

Mówiłęm Ci że nie masz sprzęgła dość dawno temu

Cytat:
2005-06-29 22:56:02, Artur_ST pisze:
Azrael, Maks ----> wybierata się na spota jutro??

Raczej bez szans, w cholerę roboty, auta brak :-/

Cytat:
2005-06-29 23:01:39, Azrael pisze:
Mówiłęm Ci że nie masz sprzęgła dość dawno temu

i know i know....już blisko czas że bęzie wymienione muszę ruszyć kontakty i kupić tanio

Cytat:
2005-06-29 22:57:17, Artur_ST pisze:
hmmm....sam się nad tym zastanawiałem kiedyś....ale wydaje mi się to logiczne....może straciło własciwości sprężyste i to wszystko chodzi ciężej...nie wiem..zgaduję

Dla mnie to by bylo logiczne jakby było za miękkie - zwykle awaria docisku objawia się szarpaniem sprzęgła. :-/ dziwne...

oki...zostawmy sprawę docisku....maćku proponuję najpierw powalczyć z linką...jeśli nie to obawiam się że sprzęglo trzeba będzie obejrzeć

Cytat:
2005-06-29 23:05:18, Artur_ST pisze:
oki...zostawmy sprawę docisku....maćku proponuję najpierw powalczyć z linką...jeśli nie to obawiam się że sprzęglo trzeba będzie obejrzeć

U mnie po wymianie linki sprzęgło o 1/3 lżej chodzi

Cytat:
2005-06-29 23:05:18, Artur_ST pisze:

Jeśli sprzęgło ciężko chodzi najpierw sprawdź linkę tzn. wpuść trochę oliwki do maszyn będzie najtaniej. Jeżeli nie pomoże to znaczy że sprzęgło się "kończy". Moim zdaniem chodzi ciężko, ponieważ tarcza sprzegła jest cienka i tzw słoneczko "blaszki na które naciska łożysko dociskowe" wystaje bardziej w kierunku dźwigni. A co za tym idzie naciskając na pedał trzeba pokonać dodatkowy opór. Mówiąc krótko to nie docisk jest powodem twardości lecz zużyta tarcza sprzęgła. Jeśli tak jest to pedał sprzęgła będzie w stosunku do pedału hamulca nieco wyżej.