Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Chojnak79 C-klasa W202 Kombi S ... Żyrardów | 2005-06-30 15:20:46 U mnie po załączeniu klimy daje się odczuć spadek mocy... na cóż luxusy muszą kosztować ![]() |
![]() Chojnak79 C-klasa W202 Kombi S ... Żyrardów | 2005-06-30 15:59:50 Wiesz w centrum Polski to nas wszyscy grzeją dookoła, to mamy cieplej ![]() ![]() ![]() |
![]() the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-06-30 20:31:04
Widać przy demontowaniu nie robili tego ze zbytnią delikatnością i poprostu zniszczyli owy przewód. Raczej nie był on do wymiany tak się domyślam, ale płaci klient więc co tam. Malowanie... może chcieli ukryć, że nie jest nowy??? Siatka... widać jakieś nowatorskie pomysły ![]() Filtr przeciwpyłkowy??? Nie ma czegoś takiego!!! W Espero ochczywiście ![]() Co tam po błędach serwisu... patrz wyżej... płaci klient. Co do przepłacenia... miejmy nadzieję, że ma nowy skraplacz (w końcu jest gwarancja), demontowane i montowane było wszystko porządnie, sprężarka jest OK a czyszczenie układu wykonano porządnie. Co do środka do napełniania to ktoś (przepraszam za "ktosia", ale nie pamiętam) nie tak dawno pisał jakie są koszta rzeczywiste. Środek chłodniczy to koszt 30-40 zeta a biorą ponoć 200-250 zeta zań. Sprawdzenie szczelności azotem z barwnikiem za 30 zeta a nie środkiem za 250. Oczywiście "+" robocizna. No, ale trzeba mieć znajomości żeby takie ceny były ![]() Kiedy u mnie chodziła klima było czuć spadek mocy. Teraz dziurawy skraplacz więc jeżdżę pełną gębą ![]() |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-06-30 21:06:47
Więc ceny kształtowały się następująco: - skraplacz: 425,- PLN (nowy ![]() - przewód: 90,- - wymiana 100,- - napełnienie 250,- - dławik 40,- Mó dławik był totalnie zasyfiony (widziałem), może dlatego dali nowy. O wymianie przewodu mówiono od początku, była na nim nieszczelność. Osuszacz miał być na początku wymieniony, ale jakoś został przywrócony do działania (mieli na to jakieś swoje patenty). Byłem daleki od zakładania skraplacza i innych gratów z odzysku. Oszczędzę 100-200 zł a za pół roku walnie. Dzięki za taką oszczędność.
Siateczka ma teoretycznie chronić przed kamieniami, jak słusznie napisał undertaker. Na starym skraplaczu były wyraźne ślady po kamieniach, ale czy miało to wpływ na jego trwałość - nie wiem. Filtr przeciwpyłkowy ![]() Malowanie - wątpie aby miało wpływ na wymianę ciepła, natomiast widziałem wielokrotnie aluminium wchodzące w reakcję z solą, czy innym świństwem, którym posypują ulicę. Nie widziałem problemu: jeśli chcą niech malują i zakładają siatkę. Było to i tak w cenie skraplacza, który był i tak o 20 zł tańszy niż w hurtowni. Nie znalazłem w Gdańsku nowego skraplacza poniżej 400 PLN. Dwa lata gwarancji - to moim zdaniem przyzwoicie. Nie wątpie że można było zrobić to wszysko taniej, ale czy lepiej ? Efekty i tak okażą się w trakcie eksploatacji. Ciekaw jestem o ile wzrośnie zużucie gazu ... [ wiadomość edytowana przez: SlawekH dnia 2005-06-30 21:15:45 ] |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-01 07:55:12 Nie przepłaciłeś! Takie są realne ceny w dużym mieście. W mniejszych miastach,gdzie zarobki są mniejsze ceny są dużo niższe.I nie są ważne ceny poszczególnych elementów składowych-liczy się cena jaka obowiązuje na rynku.Ja w Wawie za reaktywacje klimy zapłaciłem ponad 1000. Po włączeniu klimy przy równej jeździe odczuwam jakby potknięcie samochodu.Zużycie gazu w mieście bez klimy 11-11,5 z klimą 13 litrów. W trasie z klimą 10-11 ( prędkość 120-140 km/h)- testowanie było 25 maja na trasie 650km
|
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-07-01 09:29:58 Nie przepłaciłeś, ja za parownik (nowy), spawanie rurki aluminiowej, napełnienie, robocizne dałem 1000zł.
Takie ceny, komfort kosztuje, mam tylko nadzieję że w Toyce klima pociągnie pare lat bez serwisu (mam jeszcze 2 lata gwarancji) ![]() |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-07-05 11:48:41
Po moich pierwszych pomiarach: Trasa z włączoną klimą non-stop - 10,5 l LPG/100 km Miasto (sporo korków) z klimą j.w. - 13 l Trochę miasta , trochę trasy , częste zmiany biegów - 11,5 l. Ten wynik mnie zadawala ![]() Przede mną teraz dłuższy wyjazd urlopowy: kierunek Słowacja. Mam nadzieję że będzie dobrze i nic się już nie zbuntuje . Będę po drodze wypatrywał Esperaków , zwłaszcza grupy śląsko-krakowskiej . Wiem jedno. Nigdy więcej auta bez klimy ![]() Pozdrawiam S. |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2007-05-11 16:29:44 Wygrzebałem z niebytów swój stary wątek o walce z klimą mojego auta (n.b. ma taki sam tytuł, jak wątek, w którym teraz kwitnie poezja, ale ja byłem pierwszy). Chciałem dodać parę aktualizacji i przemyśleń ...
Pod koniec ubiegłego roku wywietrzał sobie czynnik z układu, więc niejako korzystając z okazji postanowiłem wymienić sprężarkę, bo w dotychczasowej hałasowało sprzęgiełko, a udało mi się kupić okazyjnie nową. Wymieniłem sprężarkę, po jej zainstalowaniu i nabiciu układu było pięknie przez dwa dni, potem strzelił przewód prowadzący od sprężarki do skraplacza (sprężarka była za dobra ![]() ![]() ![]() Koniec końców, po czwartym podejściu, złożone jest już wszystko do tzw "kupy", klima chodzi cichutko, chłodzi pięknie (nie dziwota zresztą - prawie wszystkie graty nowe), a ja jestem biedniejszy o jakieś 1000 zł i bogatszy o nowe doświadczenia: 1. Nie kupować Nissensa - jak kiedyś pisał Tomek Mydłowski, jest to gówno nad gównami i w dodatku drogie, a dwa lata gwarancji to bajeczka dla naiwnych, 2. Omijać z daleka serwis (...) we Wrzeszczu - służę nazwą na priv Kolegom z Trójmiasta, 3. Polegać na klubowiczach, jeśli chodzi o rady i pomoc w zdobyciu części, 4. Nie ruszać klimy jeśli działała i nie wymieniać na siłę gratów bo są nowe na podorędziu (zasada Piotr-ka - trzeba było go słuchać). Niezależnie od wszystkiego - nie żałuję - klima jest rzeczą, którą najbardziej lubię w moim esperaczku. |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2007-05-22 14:55:50 Nie będę zakładał nowego wątku żeby się pochwalić ale i ja reaktywowałem klimę i od dziś także i ja jeżdżę z zamkniętymi szybami ![]() Koszt nieduży bo całe niefakturowane 50zł (dostałem rabat koleżeński od standardowej usługi w wysokości 75% ![]() Klima nabijana na tej sławnej ulicy Wrocławskiej gdzie biorą podobno łapówy ![]() |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-05-22 14:59:34
Ech... ![]() ![]() A co do klimy to ![]() ![]() |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2007-05-22 15:14:36
A to wcale nie było odnośnie Twojej wypowiedzi. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-05-22 18:32:01 Sławku masz chwilę z wieczora coby zobaczyć na moją klimę ? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-05-22 20:01:29 Mój obiecany climatronic wygląda tak:
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-05-22 20:39:18 Mój znajomek ma takie cuś , zjebista sprawa tylko uwarzaj jak Ci rachunek za pródnd przyslą ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-05-22 20:58:36
Spox. Średnie roczne (producent jakoś mądrze wyliczył) to 600 KW, a maksymalne chwilowe to 1,2 KW/h czyli mniej niż pospolity boiler na wodę, a dzisiaj tego max (na zewnątrz +29) może w sumie było z godzinę. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-05-23 07:38:25
fajna sprawa, ale pomyśl o ultradźwiękowym nawilżaczu powietrza, bo klimatyzatory niestety dosyć mocno wysuszają powietrze i szczególnie dzieci mogą mieć problemy z łapaniem alergii itp. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-05-23 08:10:35 Piotr_ek
ile cie kosztowała ta klima? sam myślę o czymś takim, ale jak czytam koszt instalacji dobrego klimatyzatora to 3k zł, przy czym za sam montaż 1000 - draństwo |