Silniczek cieknie.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
.... no własnie, trace olej. Dzis dolałem 0.5 litra co by choc lekko ponad minimum było. Teraz Esperson stoi pod domem a ja mam tysiac pytan.
-Gdzie w Warszawie tanio i solidnie zrobią uszczelke pod głow ?
-Czy z wyciekiem da sie zyc ? Czeka mnie wyjazd do Katowic a nie wiem czy dam rade zrobic woza przed trasą...... troche sie boje co by mu nie zaszkodzic.
-Słyszałem ze wadliwa uszczelka moze pozwalac na przenikanie płynu chłodzącego ( wody ? ) do silnika....... czy to wielki problem ?
( Faktycznie chłodziwa mam mniej niz powinno byc )

Pawel L

Jeżeli olej miesz Ci się z płynem i taki roztwór się spala to silnikowi nie wróżę zbyt dużego przebiegu
Jeżeli to uszczelka ( a tak mi to wygląda ) to zrób to od ręki

A czemu od razu uszczelka pod głowicą???
Jakie są objawy puszczającej uszczelki to na tym forum było ze setki razy. Że płynu chłodzącego ubywa to też pisano czemu, nieszczelność pompy wody, odparowanie itp. Uszczelka oczywiście też Może masz gdzieś nieszczelność gdzie Ci olej ucieka??? Mnie ucieka przez uszczelkę miski olejowej. Cena 35 zeta a jakoś nie mam czasu się za to zabrać. A wymiana uszczelki pod głowicą to nie taka tania sprawa więc lepiej dokładniej popatrzeć.

Objawy to przede wszystkim maselko pod korkiem oleju i slady oleju w zbiorniczku wyrownawczym plynu chlodzacego.

Postaw samochod na jakims suchym podlozu, niech popracuje chwile w jednym miejscu, potem odjedz i zobacz czy sa jakies plamy. Obejrzyj tez dokladnie silnik z gory i z dolu.
Kiedy pada uszczelka plyn moze albo laczyc sie z olejem (wtedy raczej nie bedzie ubytkow, tylko raczej objawy wymienione wyzej) albo wywalac plyn chlodniczy na zewnatrz.
Sam plyn moze uciekac z wielu miejsc, wiec konieczne jest dokladnie przejrzenie wsyzstkich wezy itd.

Niezależnie od przyczyny wycieków mam świetną metę na naprawy. Jest to hurtownia części DW z 2 podnośnikami.Mechanicy są dobry (znam ich parę lat) i tani.
Namiary
"MOTO-KOR"
ul.Danusi 6
Warszawa
tel:675-76-57 ( Bródno)
www.moto-kor.com.pl