Ile oleju do silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam od niedawna essiego i nie wiem ile litrow oleju mam kupic so silnika a muszę wymienic pewnie była juz gdzies o tym mowa ale nie mam czasu by to odszukac

Cytat:
2005-07-01 08:21:38, goldii pisze:
mam od niedawna essiego i nie wiem ile litrow oleju mam kupic so silnika a muszę wymienic pewnie była juz gdzies o tym mowa ale nie mam czasu by to odszukac

A jaki motor bo do 1,6 16V wchodzi 4,25 z filtrem-to wiem na pewno

1,6 16 dzięki

Instrukcja instrukcją, ą zycie życiem.
Przy 4l olej jest na poziomie max.

Cytat:
2005-07-01 09:49:54, Skolmi pisze:
Instrukcja instrukcją, ą zycie życiem. Przy 4l olej jest na poziomie max.

Dokladnie. Starczy zalac 3.7l wtedy ma sie 2/3 min - max

Jeśli się filtra nie wymienia...

tylko nie rób czasami tak jak jeden praktykant u mnie w pracy .kazano mu wlac olej do silnika więc lał i lał i zalał do pełan po sam korek,ale była jazda dawno nikt tak się nie uśmiał,no ale chłopak chciał dobrze ale weszło mu tego oleju chyba coś ko lo 8 litrów

Cytat:
2005-07-02 08:20:45, renifergt pisze:
tylko nie rób czasami tak jak jeden praktykant u mnie w pracy .kazano mu wlac olej do silnika więc lał i lał i zalał do pełan po sam korek,ale była jazda dawno nikt tak się nie uśmiał,no ale chłopak chciał dobrze ale weszło mu tego oleju chyba coś ko lo 8 litrów

WILKu, koledzy mają rację. Ja wymieniałem olej miesiąc temu, z filrem włącznie. Ba, nawet zakręciłem silnikiem, żeby wypluł resztki... Wlałem 4L i teraz powyżej MAX i ucieka mi przez korek wlewu

Ależ ja się nie upieram. Ale do takich silników, które wypluwaja nominał wlany to bym zajrzał...

wlałem 4l i jest ok.