| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2005-07-01 12:20:05 Witam.
Działo sie kiedyś we Wrocławiu, oj działo się i u nas, tylko... nieco inna kategoria dziania się. Otóż wyszła w nocy chmura i zamiast prać deszczem czy innymi żabami, to tak napier... piorunami, że włosy się jeżyły (od elektryczności). Zawsze mnie fascynowały błyskawice i zauroczony widokiem złapałem się za aparat i przez okno wyłapałem ze setkę pierunów na gorącym uczynku. Najlepsze oczywiście przegapiłem i chmura sie oddaliła, ale i tak budzą groze i szacunek dla sił przyrody. Oto kilka najładniejszych z nich:
-- Pozdrowka Wiesiek (Maestro) |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-07-01 12:35:11 spoko fotki |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-01 13:23:57 SUPERRRRR zdjątka! |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-07-01 13:35:10 Jestem pełna podziwu dla zdjęć, bo mnie nie nigdy nie udało uchwycić tego ułameczka sekund jasności błyskawicy,,,,,,,,,ale pewno jeszcze wszystko przede mną ![]() |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-07-01 13:59:09 SUUUPER ::
Kinia...to proste, otwierasz migawkę na kilka sekund i czekasz....w nocy oczywiście, bo w dzień to prześwietlisz, no i statyw przede wszystkim
Tom [ wiadomość edytowana przez: Tom69 dnia 2005-07-01 14:03:07 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-07-01 14:37:24 Super zdjęcia. Zdradź jaką techniką to robiłeś?
wciskałeś spust w momencie pojawienia się pioruna, czy może zostawiałeś aparat z otwartą migawką przy największej przysłonie najmniejszej czułości i z długim czasem czekając na pojawienie się pioruna? |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-07-01 14:57:53
Dzięki za wskazówki. Statyw posiadam,,,,,,rozumiem, że ten zabieg można zastosowac także w przypadku lustrzanki (???) |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-07-01 15:03:32
No zdecydowanie, masz napewno funkcję "B" ale przydałby się też wężyk do spustu żeby nie poruszyć aparatem przy naciskaniu migawki
Tom |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-07-01 15:04:23
Bardzo dziękuję za informacje, nieomieszkam z nich skorzystać ![]() |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-07-01 15:08:00
Podobno lato ma być w tym roku "dynamiczne" więc pewnie okazji będzie sporo, powodzenia
Tom |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-07-01 17:01:30 No fotki pierwsza klasa!
Czy to tej nocy było owe zjawisko? Kurde w Łańcucie nie widziałem pioruna od tygodnia |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2005-07-02 14:09:33 Już Wam odpowiadam:
Nie potrzebny jest tu refleks. Takie zdjęcia są możliwe tylko w nocy. Oczywiście niezbędny jest statyw i aparat nie całkiem "Idioten". Absolutnie konieczna jest za to solidna burza z piorunami i dobrze jak nie pada. Celujemy w dowolnie wybrany fragment nieba, gdzie może błysnąć. Jeśli aparam ma czas "B", to otwieramy migawkę i czekamy aż błyśnie i zamykamy. Ale znacznie wygodniej jest ustawić sobie serię zdjęć jeśli aparat ma taka funkcję. Ja ustawiłem po prostu serię zdjęć z czasem 15 s i aparat se leciał sam jedno za drugim, pieruny waliły, a ja popijałem piwko.
Wykonałem ok 200 zdjęć, z czego prawie wszystkie poleciały do śmietnika, ale parę pięknych błyskawic złapałem. Oczywiście wskazana cyfrówka - żeby zaraz skorygwować przysłonę. Często na jednej klatce można "nałapać" kilka pierunów, na tym jdjęciu np jest 7 niezależnych błyskawic, które nastapiły w czasie 15sek.
Mnie najbardziej jurgają jednak solowe występy z możliwie bliskiej odległości i konkretnie z góry w dół - tak jak zdjęcie 1 z serii. A super by było gdyby złapać punkt wejścia w ziemię. Jeśli kogoś interesuje podaję szczegóły dla zjęcia nr 1: aparat: Olympus C-765 przysłona: 8 ISO: 64 czas otwarcia migawki: 15 s ogniskowa: 66 mm Żadne ze zdjęć nie było korygowane, bądź obrabiane na kompie (poza zmniejszeniem rozmairu oczywiście). Moim błędem było natomiast to, że zdjęcia wykonałem przez okno zza 3 szyb, okno nieco brudne i krople deszczu na szybie - te "wstawki" są widoczne na zdjęciach. Nie było też całkiem ciemno w mieszkaniu i drobne odbicia świtła od okiennej szyby też się mi wkradły. Najlepszy byłby tu zadaszony taras na wolnym powietrzu z rozległym widokiem. Mam w pobliżu taki wysoki komin po starej cegielni. Parę razy widziałem jak piorun go dosięga i marzy mi się takie zdjęcie. Póki co 2 polowania były nieudane, ale będę próbował dalej. -- Pozrowka Wiesiek (Maestro) |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-07-02 14:25:24 Coś pięknego...
Gratuluję |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-07-07 22:45:21 |