Ogrzewanie postojowe webasto

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak to działa w omedze B kiedy mogę się spodziewać że się włączy. Mam takie urządzenie za zderzakiem przednim po prawej stronie. Wychodzą z niego 4 przewody dwa idą i lłaczą się z przewodami przy chłodnicy a kolejne dwa idą sobie do kabiny. W samochodzi nie spotkałem się z żadnym przyciskiem co by to uruchomić

są 2 rodzaje ogrzewań: wodne(ogrzewa układ chłodzenia - silnik chłodnice i nagrzewnice co przy właczonych nawiewach powoduje nagrzanie wnętrza auta) i powietrzne ( stosowane w tirch). u ciebie jesli jest to pewnie wodne. czesto mają to auta ze skandynawi, angli, dani. uruchamia sie z pilota i jak sie skonczy sniadanko to sie wsiada do ciepłego samochodu. nie nadaje sie to do stosowania np przy spaniu w aucie.. poprostu za duzy pobór prądu ma to i rozwala szybko akumulator. musisz znaleść je gdzieś pod maską- napewno musi mieć takie cos z wygladu jak katalizator.. jest to tłumik i po tym idz do kąd prowadzi...

znalazłem to tylko jak to włączyć .... jest za przednim zderzakiem

na odległosc jest mi trudno powiedziec. powinienes miec taki mały sterownik gdzies w środku.. spisz moze marke i typ z tabliczki to ci postaram sie wysłać schematy i opis.

Sorki, że odgrzebuję stary wątek, ale nie doszukałem się tego, czego potrzebuję.
A mianowicie, czy ktoś wie, jak obsługuje się to webasto?
Sterownik mam taki jak w profilu, fotka nr 5.
Acha i jeszcze mam pytanko, czy do czegoś takiego istnieje i czy będzie z tym pracował pilot - bez żadnego przerabiania (od niemca nie dostałem takiego bajeru, a w jakiejś małej książecce jest pilocik narysowany)
Z góry dzięki za odpowiedzi

już wiem co i jak

Również mam coś takiego za zderzakiem. Włącza się samo po uruchomieniu silnika kiedy jest odpowiednio niska temperatura. Kiedy wyłączam silnik po chwili się wylącza.

therman to masz dziwnie, ja też mam webasto i też zakładałem wątek w tej sprawie ale na innym forum:

Tutaj

i tutaj

Już wiem co i jak. Posiadam podgrzewacz płynu firmy eberspacher.
Gdy temp na dworze jest poniżej 5 stC to się załącza zaraz po odpaleniu silnika i podgrzewa płyn chłodzący ,żeby silnik miał jak najszybciej ciepło. Dzięki temu i w kabinie robi się ciepło nadzwyczaj szybko. Pracuje toto dopóki silnik nie osiągnie temp ok95 st C. Wyłącza się samo. Dźwięk ma jak odrzutowiec. Fajna sprawa ale oczywiście nie ma nic za darmo. Wskaźnik od paliwa zrobił się bardziej dynamiczny.

ja to mam lepiej pilocikiem na 15 min przed wyjściem z domu kliknę z okna i jak już wsiadam do samochodu to szyby mam rozmrożone i cieplutko w środku i odrazu przełącza mi się na gaz bo parownik jest już nagrzany

Cytat:
2006-01-02 21:53:41, Twister31 pisze:
ja to mam lepiej pilocikiem na 15 min przed wyjściem z domu kliknę z okna i jak już wsiadam do samochodu to szyby mam rozmrożone i cieplutko w środku i odrazu przełącza mi się na gaz bo parownik jest już nagrzany

Ty to masz dobrze
I nie parownik , tylko REDUKTOR

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-01-02 22:17:24 ]

autoseba

uuups fakt, furmankowy sposób myślenia

Mam pytanie czy Wasze dogrzewacze też tak okropnie dymią,. Mój po naprawie, po włączeniu wytwarza olbrzymią ilość dymu. I czy to jest prawidłowe, ze włącza się dopiero po dłuższej chwili od uruchomienia silnika.

Też mam coś takiego za zderzakiem po prawej stronie. Na tabliczce jest napis: eberspacher D3WZ. Czy to jest podgrzewacz płynu, czy ogrzewanie postojowe. Nie mam żadnych włączników tego we wnętrzu kabiny.