MotoNews.pl
4 Dzwięk silnika 316 E36 m43 (103948/0)

Dzwięk silnika 316 E36 m43

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chciałem zapytac o dośc charakterystyczne cykanie podczas jazdy dzwięk ten raczej emituje silnik. Wydaje mi sie że to jest niestety norma zwłaszcza w 4 cylindrowcach (niestety 6 to nie jest) Dzwięk ten troche mnie irytuje zwłaszcza teraz jak sie jeździ z otwartymi szybami. Zastanawiam sie tylko czy nie dało by sie tego jakoś wyciszyć za bardzo sie nie znam ale moze to luźny łańcuch rozrządu albo zuzyty katalizator nie wiem sam.
Pozdro

Witam!
Niestety nie scharakteryzowałeś dogłębnie pracy.Ja mam też m-43 motor i u mnie na wolnych słychać jedynie wtryski(charakterystyczne cykanie w regularnych odstępach).Jeżeli natomiast katalizator jest do bani to spaliny mają słodkawy zapach,jeżeli jest zatkany to autko słabnie na wkręcaniu się na obrotach.A jeżeli popęka porcelana w środku to dzwoni.Zadając pytanie o auto to podaj rok lub przebieg.

juz bylo kilka tematow o dzwiekach silnikow i w wiekszosci nic nie zostalo wyjasnione bo i tak nikt nie opisze dzwieku slowami i nikt inny nie zdiagnozuje tego na odleglosc(za duzo mozliwosci). ja tez zakladalem taki temat dawno temu i do tej pory nie wiem co mi klepie czy klekocze tylko na cieplym silniku (temp. w polowie skali, wczesniej nie slychac) chociaz cykaniem tez mozna to nazwac? kto zgadnie co to jest ? (napewno nie popychacze)

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-07-03 22:11:08 ]

Witam
przebieg 150 rok 96. możliwe że to wtryskiwacze bo dzwiek ten jest tak jak piszesz w regularnych odstepach i najgłośniejszy jest w dolnych obrotach potem wiadomo przyspiesza i zlewa sie z ogolna pracą silnika powiem jeszcze że w zasadzie takie dzwięki słychac w innych samochodach najbardziej własnie w tych mało cylindrowych i małych pojemnosciach np Lanosach Moze da sie to wyciszyć? pewnie wiaze sie to z wymianą no albo taka uroda tych silników.

rozwiązanie jest proste... proponuję przesiąść się do leciwej E 32 z silniczkiem 3430 cm

Cytat:
moze to luźny łańcuch rozrządu

M43 z tego co wiem nie ma lancucha rozrzadu tylko pasek. Jak sie myle to nie zalujcie reprymend

Cytat:
M43 z tego co wiem nie ma lancucha rozrzadu tylko pasek. Jak sie myle to nie zalujcie reprymend

M43 ma własnie łańcuch, troszeczke starszy M40 ma jeszcze pasek

Maryo, niestety jest już tak, że 4-cylindrowe silniki BM-ek chodzą bardzo podobnie do Polonezów czy Fiatów 125P. Dopiero dźwięk 6 cylindrów pod maską BMW to jest muzyka dla uszu. Taka jest prawda, niezleżnie czy silnik ma zdrowe hydrauliki czy klekoczące.
Pozdrawiam

hehe kupując ten samochod odrazu wiedzialem ze te silniki to kasztany. Ale jeszcze wokol tego problemu pochodze

Cytat:
2005-07-03 22:10:00, tolo84 pisze:
juz bylo kilka tematow o dzwiekach silnikow i w wiekszosci nic nie zostalo wyjasnione bo i tak nikt nie opisze dzwieku slowami i nikt inny nie zdiagnozuje tego na odleglosc(za duzo mozliwosci). ja tez zakladalem taki temat dawno temu i do tej pory nie wiem co mi klepie czy klekocze tylko na cieplym silniku (temp. w polowie skali, wczesniej nie slychac) chociaz cykaniem tez mozna to nazwac? kto zgadnie co to jest ? (napewno nie popychacze) [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-07-03 22:11:08 ]

mam podobne cykanie i mnie to jestem swiezo po naprawie glowicy

pozdrawiam

Cytat:
2005-07-04 23:28:40, michal25 pisze:
mam podobne cykanie i mnie to jestem swiezo po naprawie glowicy pozdrawiam

tylko na rozgrzanym silniku ?

Ja mam 1.6, M40 i też mi cyka. Strasznie mnie to denerwuje, ale co robić. Nie mam pojęcia czy tak ma być, czy u mnie jest jakiś feler. Może jak się spotkamy na jakimś zlocie to porównamy pracę naszych silniczków

Vicia, każdy zdrowy silnik powinien chodzić cicho i równo. Jak słyszysz cykanie to masz już prawdopodobnie do wymiany hydrauliki lub wałek rozrządu (lub razem wszystko wraz z dźwigienkami zaworowymi).
Pozdrawiam

Cytat:
2005-07-05 18:12:27, biem pisze:
Vicia, każdy zdrowy silnik powinien chodzić cicho i równo. Jak słyszysz cykanie to masz już prawdopodobnie do wymiany hydrauliki lub wałek rozrządu (lub razem wszystko wraz z dźwigienkami zaworowymi). Pozdrawiam

ale te rzeczy jak halasuja to obojetnie czy silnik cieply czy zimny a u mnie tylko na cieplym...

Cytat:
2005-07-05 18:12:27, biem pisze:
Vicia, każdy zdrowy silnik powinien chodzić cicho i równo. Jak słyszysz cykanie to masz już prawdopodobnie do wymiany hydrauliki lub wałek rozrządu (lub razem wszystko wraz z dźwigienkami zaworowymi). Pozdrawiam

ja mam dopiero wszystko wymienione

sprawdze jeszcze cisnienie na pompie oleju

a ja mam jak pisze tolo na cieplym silniku cos cyka
mechanik mi gadal ze to wtryski ale ile w tym prawdy

pozdrawiam

Cytat:
Ja mam 1.6, M40 i też mi cyka.

ja też i u mnie nic nie cyka

Michał25, powymieniałeś wałek, hydraule i dźwigienki i dalej Ci cyka? Ale chyba już nie tak jak wczesniej (metaliczny klekot)? Nie wiem jaki jest dźwięk cykających wtryskiwaczów (na luzie też wam hałasuje)?

mi halasuje na luzie a najbadziej slychac tak w okolicy 1500-2000 obrotow

Cykanie to oznaka wyrobionych popychaczy, czasami może tylko na zimnym dawać takie odgłosy i potem jak jest cisza to może pomóc sama wymiana oleju na nowy. Co do Betki Michała25 to jajakoś nie słyszałem żadnych dziwnych dźwięków jak odpalał gdy się spotkaliśmy na zlocie, hmm nie wiem czemu się denerwujesz. Ale prawda jest że sprawny silnik nie powinnien wydawać żadnych dziwnych dźwięków tylko chodzić równo i cichutko, nawet 4 cylindrowiec chociaż dałbym tutaj pewną reprymende ale w 6tkach, 8kach i 12 to prawie obowiązek!

u mnie to nie popychacze na 100%, w zimie mialem okazje slyszec kilka razy jak rano przy niskiej temperaturze wyjezdzalem. to co u mnie slychac jest cichsze niz zuzyte popychacze