Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-07-04 14:20:42 Archiwum przelatalem cale. Niestety zadnych ogolnych porad, tylko specyficzne problemy z gazem, LPG forum tez przelecialem ale tam stosunkowo malo o espero jest.
Czy do espero oplaca sie zakladac instalacje 4 generacji? bo ogolnie to nie bardzo mi sie tak wydaje, ja jestem za III gen. Szukam dobrego gazownika na slasku, okolice katowic bytomia chorzowa... . Jaka zalozyc instalke do 1.5? po setkach przelatanych postow wiem jeszcze mniej niz wiedzialem i w sumie jedyne co konkretnie sie dowiedzialem to to ze kazdy kto ma lovato poleca ta instalke... czy instalki np. lovato wystepuja w poszczegolnych generacjach czy np. lovato ma przypisana 2 gen? i jaki byl koszt kompletny instalacji lpg w esperach klubowiczow z 1.5? wyczytalem ze lpg wcale nie musi zmniejszac mocy silnika a co wiecej, ma ponoc wieksza oktanowosc wiec mozna z tego troche wyluskac... za tuning-lpg to ja sie nie biore, lecz pytam niesmialo ![]() dzieki za wszelkie odpowiedzi, fajnie gdyby w tym topicu zrobilo sie male kompedium wiedzy nt. lpg w esperach - wszelkie uwagi, jakie instalki sa ok a jakie do dupy blablabla. i jak zainstalowac ten... no jak to tam parownik chyba, ten element ktory powoduje gasniecie np. przy skrecie w prawo ? mozna jakos uniknac tego gasniecia? dzieki! pozdro. ps. kto dotarl do konca ten mistrz ![]() |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-07-04 16:36:47 Do Espero cieklego wtrysku raczej nie zalozysz, bo nie ma odpowiednich instalacji.
Jezeli masz wolna kapuche, duzo jezdzisz i nie zamierzasz w najblizszych latach zmieniac samochodu to, moim zdaniem, nie zastanawiaj sie tylko montuj wtrysk bo to stosunkowo niewiele drozej wychodzi. |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-07-04 20:27:52
Wszystko fajnie, tylko że: 1 generacja to system bez kompa do aut gaźnikowych. 2 generacja , to monowtrysk gazu wprost do kolektora dolotowego (większość klubowiczów taką posiada) , koszt okolo 1900zł 3 generacja to sekwencyjny wtrysk gazu (taką ma DeeJay, a ostatnio taką widziałem u Wolfa_Gliwice), koszt ok 4000zł 4 generacji w klubie nie ma nikt. Wybór nalezy do Ciebie, ale czy warto wydawać 4000 zł na samochód który jest wart 9 tyś??
Piszesz chyba o 3 gen. Wszytko zależy od regulacji kompa, w 2 tez standardowo samochód przełącza sie na gaz przy odpowiedniej temperaturze slinika, ale wszysko sie da wyłączyć ![]() PS. A tak w ogóle to SpeedR do tablicy ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2005-07-04 20:29:27 ] |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-07-04 23:55:01
9 miesiecy temu zakladalismy taka za 5500 zl. Teraz mysle ze taniej jest. Zeby uscislic, bo wyszedl maly metlik z tymi generacjami - ciekly wielopunktowy wtrysk. Jest cos nowszego od tego? Na jakiej zasadzie dziala? |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-07-05 10:39:15 Prawidłowy podział to właśnie...
I gen. - mikser; auta gaźnikowe; brak dynamicznej reg. dawki gazu poprzez silnik krokowy; regulacja śrubą. Wlot gazu poprzez mikser palnikowy lub tzw. wwiertkę. II gen. - j.w do aut wyposażonych we wtrysk benzyny (jedno lub wielo punktowy). Regulacja śrubą zabroniona od połowy roku '95 od tego czasu obowiązkowo wyposażana w komputer + sterowanie sondą lambda. Również mikser w dolocie (palnikowy) lub tzw. wwiertka. III gen. - tzw. wtrysk ciągły. Instalacja wyposażona w elementy takie jak "dozator" i "pająk" (rozdzielnik dawki gazu na poszczególne cylindry). Standartowo możliwa do wykorzystania w autach do max. 6 cylindrów choć tworzono pewne chybrydy do aut 8 cyl. Sterowanie poprzez komputer (sygnały z sondy lambda) i dwa niezależne silniki krokowe w dozatorze. Stosowana w celu ograniczenia zjawiska "back fire" czyli popularnych strzałów w kolektor, poprzez podawanie gazu bezpośrednio przez zawór dolotowy i drastyczne zmniejszenie objętości przestrzeni wypełnionej mieszanką palną. Nie występuje w opcji wytrysku sekwencyjnego - podaje gaz w fazie ciągłej. IV gen. - wtrysk sekwencyjny fazy gazowej. Instalacja sterowana całkowicie osobną jednostką komp. wykorzystuje w 100% czasy otwarcia wtrysku benzynowego. Jest bezpośrednio połączona z fabrycznym ECU samochodu i steruje dawką gazu wykorzystując dane ze wszystkich czujników z których korzysta fabryczne ECU. Do prawidłowego funkcjonowania wymaga sekwencyjnego wtrysku benzyny. W Espero może funkcjonować niepoprawnie ze względu na wytrysk typu "full group", gdzie wszystkie wtryskiwacze benzynowe otwierają się jednocześnie. V gen. - w chwili obecnej najnowocześniejsza. Jedyna instalacja niewyposażona w parownik. Jako jedyna posiada pompę gazu w zbiorniku. Działa identycznie jak układ zasilania benzynowego i jest całkowicie bezobsługowa (podobnie jak wtrysk benzyny). Ze względu na skomplikowany montaż, przede wszystkim konieczność bardzo precyzyjnego usytuowania wtrysków w kolektorze dolotowym, oferowana jako kompletne zestawy do określonych modeli pojazdów. Jedyną firmą jaka produkuje te instalacje na dzień dzisiejszy jest firma Vialle. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-07-05 10:47:22
Ja w moim 1,5 ma instalkę LOVATO z kompem AL700. Razem dziąła to naprawdę świetnie. Żadnych błędów i wiekszych spadków mocy. Moja instalka wygląda tak: Bula 43L (38L) w kole, Parownik równolegle do kierunku jazdy (odchylka 5*) koło aku. (ale mysle, gdzie to przenieść) Silniczek krokowy blisko mixera, wcześniej miałem koło parownika, ale dopiero po przełożeniu węża odwrotnie stronami jest naprawdę super. Mixer (zwężka) jak najbliżej przepustnicy. Grzybek zamiast rezonatora. Komputerek AL700, który bardzo fajnie się programuje i co ważne nie traci on pamięci i ustawień po odłączeniu zasilania (!). Autko nigdy mi nie zgasło. Po zainstalowaniu LPG świecił mi sie komp i było strasznie mułowate. Zadaz drugiego dnia pojechałem na regulację (uboga mieszanka) i teraz jest OK. Koszt instalki to 1600zeta w maju 2004r. Teraz napewno jest taniej. |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-07-05 11:04:11 dziekuje wszystkim.
juz coraz jasniej w temacie gazu, przychylam sie do wersji kisztanowskiej instalki ![]() zatem nic ponad 2 generacje zakladac sie praktycznie nie oplaca? autko bedzie jezdzilo duzo ale grosze w tą, czy w tą za paliwo nie robią mi roznicy. wazniejsze jest to zeby sie specjalnie mulowate nie stalo, bo tego bym nie zniosl (silnik 1.5 i tak nei jest zbyt mocny). rozumiem wiec ze trzeba zwrocic uwage gazownikowi jak chce miec zamontowana instalacje? ja jezdze dosc ostro, gałki, wahacze, wszystko dostaje na zakretach a opony czesto zapiszcza stad moje obawy o gasniecie autka (i chec przerzucenia sie na tansze paliwo bo niedlugo bede benzyne na raty bral ![]() szczerze mowiac myslalem ze instalacja 2 gen kosztuje wiecej niz 1600zl. ktos zna jakiegos dobrego gazownika na slunsku ?? Wolf_Gliwice, gdzie zakladales instalacje? prosilbym rowniez o opisy innych instalacji i ich funkcjonowania w autku. czy instalacja lovato pokazuje jakos ile jest gazu jeszcze w zbiorniku ?? i jak to rozpoznac, ze gazu brakuje ?? |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-07-05 11:13:05 Cwikus, jakiej firmy bedziesz mial instalke to jest sprawa drugorzedna...
Najwazniejszy jest sam montarz i "fachowosc" gazmenow ktorzy Ci beda zakladac LPGa, wiec przedewszystkim skoncetruj sie na znalezieniu dobrego, polecanego zakladu ![]() ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-07-05 11:13:56 Nic powyżej II gen do Espero nie jest wskazane, no chyba że III gen.
Najważniejszy jest dobry montaż II gen. - mixer w dobrym miejscu, krótka rura łącząca parownik z mixerem, dobry sterownik. Na gazie jeździ się głównie na licznik, na zbiorniku w kole przejedziesz do 300 km. (zależy od silnika, instalki, gazu). Co do V generacji: Jest obsługowa - jest tam filtr fazy ciekłej gazu (ale w benzynie też jest). Niewłaściwe rozmieszczenie wtryskiwaczy powoduje zamarzanie kolektora... Właściwy motaż w/w instalacji powoduje że gaz przy rozprężaniu w cylindrze dodatkowo schładza mieszankę co powoduje jej zagęszczenie i samochód zasilany gazem V gen. może mieć większą o 10% moc od seryjnej na benzynie. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-07-05 11:14:27 Obecnie BRC wypuściło bardzo przyjemną instalację II gen. ale bez tradycyjnego mieszalnika w dolocie.
Pamiętaj, że klasyczny mieszalnik palnikowy to po prostu kryza (zwężka). Straty w osiągach będą nie tyle odczówalne w czasie spokojnej jazdy co w przypadku WOT (w pełni otwartej przepustnicy). Jak duże - to już zależy od konkretnej jednostki. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-07-05 11:18:18
Masz cos wiecej na ten temat ? Zapodaj jaiegos linka, czy cus ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-07-05 11:21:10
Nie ma mixera??? To jak mieszają gasss z powietrzem??? Może masz na mysli BLOS, ale to jest mixer ze zmienną przepustowością zwężki.... Zainteresowanych odsyłam do zaprzyjaźnionego forum: https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=89597&c=0&f=38 [ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2005-07-05 11:31:50 ] |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-07-05 11:47:47 Nieee no, of course gaz doprowadzają w dolot, tylko troszkę "inaczej". Znajdę materiały ze szkolenia BRC' a to zapodam scana.
Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-07-05 16:42:08
To juz chyba nieaktualne. Moja instalka jest firmy Icom JTG. |