Dmuchawa - ciekawostka :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj wypadł dzień powrotu z wczasów (znad morza). Rano wsiedliśmy do forda, odpaliłem, włączam dmuchawę (nawiew) i... kupa... Cisza... Nawiewu brak. No to dalej instrukcję obsługi, szukam w niej który bezpiecznik odpowiada za nawiew - nr 20. Wyciągam, sprawdzam - OK. Wkładam z powrotem, włączam dmuchawę i... dalej kupa. Już sobie próbowałem wyobrazić podróż bez nawiewu (i co ważniejsze dla dzieciaków w słoneczny dzień - klimy), ruszyłem, wpadłem kołem w dołek od studzienki kanalizacyjnej i... dmuchawa ruszyła. Ki pies? No i przez całą trasę już bez problemów. Takie rzeczy są najgorsze. Pewnie nigdy się nie dowiem, gdzie nie było styku BTW [OT], trasa ponad 1200km, wliczając dojazd i powrót oraz wycieczki do miejscowości nadmorskich (np. Międzyzdroje). Minimalne zanotowane spalanie w trasie 5.04lON/100km osiągnięte na dystansie Ozimek-Gorzów WLKP (393km przejechane na 19.83lON)(cały czas z klimą), największe spalanie średnie wyszło rzecz jasna z wliczeniem wycieczek nadmorskich 6.15lON/100km (również z klimą, przejechane 323km na 19.87lON). Bilans średni całej trasy będę znał jutro, jak dotankuję do pełna. Generalnie - auto wypakowane full (rzeczy 3 dorosłych osób oraz dwójki dzieciaków, rzecz jasna z obsadą osobową jak wyżej), prędkości przelotowe na trasie (głównie krajowa 3 i A4) do 150km/h i essi dawał radę. Zauważalnie mu siadło przyśpieszenie, ale na 5 wciąż byłem się w stanie rozpędzać, więc nie ma co narzekać. Fajnie się pomykało... Myślę, że 1.8TD to optymalny silnik do tego auta, pozwala naprawdę zadowalająco jeździć przy niedużym apetycie na paliwo)...

Jeśli chodzi o dmuchawę to na 99,99% szczotki silnika dmuchawy. Albo któraś się zawiesiła albo poprostu są już nadmiernie zużyte i sprężynka dociskowa powoli już nie wystarcza. Warto sprawdzić bo to dopiero początek lata.

Cytat:
2005-07-05 21:19:34, Kris75 pisze:
Jeśli chodzi o dmuchawę to na 99,99% szczotki silnika dmuchawy. Albo któraś się zawiesiła albo poprostu są już nadmiernie zużyte i sprężynka dociskowa powoli już nie wystarcza. Warto sprawdzić bo to dopiero początek lata.

No słusznie prawi kolega, miałem sytuację identyczną, i wirnik silnika dmuchawy i szczotki do wymiany, ale w Warszawie tanio nie było

Tez to przerabialem, raz dzialala raz nie i skonczylo sie na tym ze kupilem na szrocie uzywany silnik dmuchawy za 60zl i smiga do tej pory

HA' bo TD to TD i juz