Znowu uszczelka ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie !!!

Wsiadam dziś rano do samochodu, przekręcam stacyjke a tu :
- musiałem ładnych pare razy go hetać rzeby zapalił
- jak zapalił to leciały białe spaliny i nie pracował na wszystkich cylindrach
- z rury wydechowej kapie woda ( nie duży )(nie mam katalizatora)
- po minucie pracy silnik zaczął pracować normalnie ale z rury dalej kapało (praca na gazie)

Czy to objawy walniętej uszczelki pod głowicą ??

powiedziałbym - kliniczny objaw...
Piszesz "znowu" czyli niedawno robiłeś? A planowali ci głowicę?

W grudniu bylo robione i podobno planowali ale po przejścia jakie miałem to niczego nie jestem pewien. Opisywałem w wątku "katalizator rozgrzany do czerwoności"

już myślałem że mnie pocieszycie że to jakaś błachostka

Co warto przy okazji tej naprawy wymienić ?
- napewno pompe wodną wymienie,
uszczelki pod :
- pokrywą zaworów
- kolektora ssącego i wydechowego
Pasek rożdu i napinacz były wymieniane w styczniu

Co jeszcze ??

Zacznij od kabli zapłonowych
Ja ostatnio przeżywałem strzały przez niecałe roczne kable
Uszczelka po wymianie sama z sibie nie leci

Jezeli delikatnie kapie z rury na LPG to nie jest to nic niepokojacego.

Uszczelka po wymianie moze pasc jezeli fachman przeciągnął śruby.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2005-07-06 23:35:30 ]

Niestety moja diagnoza sie potwierdziła
Po wykręceniu świecy z pierwszego cyltndra i po zakręceniu rozrusznikiem trysnęła woda. Olej na korku jest kremowy.

W warsztacie umówiłem się na poniedziałek bo sam się tego nie podejme.
Gość krzyknął 450 z planowaniem,szlifowanie gniazd zaworów, i wymiana pompy wodnej . Ja mam mu dowieść części. Dużo jak za samą robocizne ?

Gdzie najtaniej kupie wszystkie uszczelki i pompe i za ile kupić żeby nie przepłacić ??

sorry a jaki masz przebieg??

315 tys. ale przypuszczam że jak ćwok to robił w grudniu to nie zplanował jej .

Esperynka już w domu. Całkowity koszt to 700 zł.
- planowanie głowicy
- szlif gniazd zaworów
- wymiana pompy wodnej
- płukanie układu chłodniczego
- uszczelki, olej, borygo
Uważam że niedużo.

Tylko mam mały mankament. Koleś w sklepie na Gersona 3/ róg Kotsisa dał mi uszczelke pod kol. wydechowy i pod pokrywe zaworów do 1.5 zamiast do 1.8 a nie mam paragonu . Ciekawe czy da rade wymienić na coś innego ?

Jeśli robili uszczelkę w grudniu to... niech robią jeszcze raz za free.

Na swoje naprawy daję przynajmniej rok gwarancji i uważam, że jest to uczciwe wobec klienta.
Skoro biorę za to pieniądze, nie pojmuję z jakiego powodu mam narażać kogoś na ponowne wydatki z powodu mojego zaniedbania czy błędu w sztuce.

Pomijam tu naturalnie wadę fabrczną części/ materiału.

Pozdrawiam - SpeedR

Speedy, a może rzucił byś jakąś ofertę dla klubowiczów ,no niewiem dokładnie w jakim zakresie zajmujesz się samochodami, ale z tego co czytam i słysząłem to mechanika i lakierek można u ciebie zrobić
No to jak ..., ??

Cytat:
2005-07-14 10:39:15, Krzysiek-Diackon pisze:
...ale z tego co czytam i słysząłem to mechanika i lakierek można u ciebie zrobić ...

i swiatla na soczewy przerobic...

i założyć kierunki na lusterkach

Cytat:
2005-07-14 10:18:09, SpeedR pisze:
Jeśli robili uszczelkę w grudniu to... niech robią jeszcze raz za free.

Dokładnie tak.
Miałem podobną sytuację w Favoritce. Wymieniona uszczelka - i chwile potem podobne objawy.
Okazało się, że głowica jest pęknięta. Za drugą robotę (wymianę głowicy) nie płaciłem, mechanik stwierdził, że to jego błąd, bo powinien sprawdzić szczelność głowicy przed montażem.
Z tego co wiem, teraz zawsze przy wymianie uszczelki sprawdza szczelność głowicy.

Wszystko ok . Tylko w grudniu mi to robił gość który ma warsztat w garażu i robi to po godzinach pracy przy montażu okien (se zaoszczedziłem w morde) miało być o połowe taniej.

Cytat:
2005-07-14 10:39:15, Krzysiek-Diackon pisze:
Speedy, a może rzucił byś jakąś ofertę dla klubowiczów ,no niewiem dokładnie w jakim zakresie zajmujesz się samochodami, ale z tego co czytam i słysząłem to mechanika i lakierek można u ciebie zrobić No to jak ..., ??

Generalnie cała mechanika, naprawy główne, etc.
Mam też bardzo dobrego a przy tym sympatycznego człowieka od zabaw z elektryką. Ma faktycznie fach w ręku. Robi wszystko włącznie z nietypowym montażem audio (radia w podsufitce, itp.)

Cytat:

... i swiatla na soczewy przerobic...

Nie zaczynaj

Cytat:
... i założyć kierunki na lusterkach...

He, he. Swoje robiłem ok. 2 tygodni z przerwami Wiadomo - należało zaprawić się w boju

Cytat:

Wszystko ok . Tylko w grudniu mi to robił gość który ma warsztat w garażu i robi to po godzinach pracy przy montażu okien (se zaoszczedziłem w morde) miało być o połowe taniej.

Moja praca zawodowa ma tyle wspólnego z motoryzacją, co... nic.

Naprawami i "dłubactwem" również zajmuję się po godzinach, bardziej w ramach hobby.
Jeśli chodzi o miejsce - to jest to typowo amatorski warsztat (który obecnie musi się troszkę rozbudować i doposażyć w lakiernię abym mógł pracować w ludzkich warunkach ).

Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli naraziłem kogokolwiek na wydatki a następnie z mojej winy cokolwiek się stało (czyt. zepsuło) bez gadania - naprawiam po raz kolejny za free.

W tym przypadku łatwo rozpoznać kogoś, kto wykonuje swoje zadania z pasją od kogoś kto robi to wyłącznie dla pieniędzy.
Pomijam coś tak błachego jak kwestia kultury osobistej

Dla wprawnego mechanika zdjęcie głowicy w celu wymiany uszczelki to zajęcie na przysłowiową "chwilę".

Pozdrawiam - SpeedR

Speedy a nie wiesz czy da ise ślimaka linki prędkościomierza wyciągnąć bez dobierania się do całej skrzyni?

Cytat:
2005-07-15 10:09:10, stanko206 pisze:
Speedy a nie wiesz czy da ise ślimaka linki prędkościomierza wyciągnąć bez dobierania się do całej skrzyni?

Toś mi zadał pytanie

Powiem Ci szczarze, że nie wiem. Być może dlatego, że w Espero nigdy nie miałem przyjemności naprawiać ww. linki.
Skrzynię co prawda wyciągałem kilkakrotnie, ale jakoś nie zwróciłem uwagi.
Uwzględniając jednak konstrukcję obudowy skrzyni, podejrzewam, że najwygodniej było by ją właśnie zdjąć.

Pozdrawiam - SpeedR