MotoNews.pl

Szyberdach w e36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam serdecznie !!!
Prześledziłem stare posty na temat szyberdachu w e36 ale nie znalazłem interesującego mnie wątku.
Mam pytanko: posiadam szyber na korbke i zastanawia mnie fakt iż kręcąc w jedną stronę odsuwa mi sie wewnwtrzna zaślepka (ta z podsufitki)szyberdachu do połowy i dalej sie nie da.
Natomiast kręcąc w drugą stronę wszystko działa porpawnie
Czy w związku z powyższym pierwsza opcja to jest jakiś mikrouchył??? i że cosik mam uszkodzone??
Elekrtyczny tez mam i czekam na natchnienie żeby go podpiąc( w weekend spaliłem wyłącznik bo mi sie kabelki zwarły, hi hi ale po godzinie reanimacji polutowałem go i wszystko działa. Mam zamiar montować porzełącznik koło popielniczki zatem troszke roboty bedzie ale i wygoda POZDRO
P.S. czy W E36 jest syganalizator dzwiekowy otwartych drzwi przy właczonych światłach??? u mnie tego nie ma

Tak poprostu jest albo otwierasz szyberdach caly na maxa albo krecac w druga strone odchylasz tylko go do gory i dlatego ruchoma czesc podsufitki otwiera sie tylko do polowy, to normalne tak poprostu ma byc.

Co do elektrycznego szyberdachu skad pociagnoles zasilanie ?

sęk w tym że podsufitka sie do połowy otwiera a szyber nie
zasilanie mysle ciągnac ze stacyjki-po zapłonie i lewym słupkiem do góry.
jak będe tak daleko z robotą zrobie kilka fotek co i jak bo jeszcze mi sie cos nie podoba z tym przekaźnikem w elektr. silniczku. chodzi o to czy nie zjara mi sie po jakims czasie przełącznik jeżeli podepne go bezposrednio ze stacyjki nie montujac dodatkowego przekaźnika. Musze sie zapytać mojego "magika" elektryka

jak uchylasz to podsufitka idzie do polowy a zewnetrzna blacha do gory pod katem, a jak krecisz w druga to podsufitka i blacha chowaja sie rownolegle w dalszej czesci dachu

ja mam szyber elektryczny i czasami też wewnętrzna podsufitka jedzie mi do połowy i potem nic się nie dzieje szyber jast zamknięty a co do sygnalizacji świteł to u mnie jest

Szyber działa mi jak u Ciebie, więc tak ma zapewne być.

Co do sygnalizacji to jest. Po wyłączeniu zapłonu pipka.

A tak przy okazji, to jak jest z domykaniem szyberdachu po zamknięciu samochodu ??
Czy jest to wykonalne we własnym zakresie po zmianie z korby, czy też nie bardzo się da. Ze schematów można wyczaytać, że z centralki do centralnego jest jakiś impuls domykania, a jak nie to napewno z centralki alarmu.

Tylko jak to podłączyć i ile kabli pociągnąć? Na allegro są silniczki, ale bez podsufitek i przełącznika (czasami nawet bez przekaźnika). Jak by ktoś miał pojęcie jak to popodpinać, aby chodziło to proszę o odpowiedź. Wtedy się zdecyduję na kupno silniczka.

silniczki są na allegro tylko uważaj bo są zdekompletowane: a to nie ma przełącznika, a to nie ma przekaźnika. Moj kupiłem z 9m-cy temu i teraz mysle ze jeszcze był popsuty bo kręcił w jedną strone...zacząłem kombinować co jest grane i chyba go do końca zjarałem domykanie da sie zrobić musiałbys sie skonsultować z jakimś sprawdzonym elektrykosem. ja narazie musze dojść,ndlaczego silniczke mi teraz nie kręci wogóle tak to jest jak sie człowiek w sobote łapie za robote... POZDRO

To widzę, że z tym allegro to strach. Raz jeden koleś sprzedawał po 180 całe komplety z podsufitkami i to ponoć była lipa. Teraz mówisz, że ty też się naciąłeś
Może warto sobie dalej kręcić korbką, lub kupić gdzieś na szrocie.
A tak ogólnie to ciekawe ile kosztuje w sklepie taki silniczek

Cytat:
2005-07-09 19:02:14, vicia pisze:
Może warto sobie dalej kręcić korbką,

no wlasnie, moim zdaniem warto a nie sie meczyc kombinowac az wkoncu cos zepsuc albo stracic kase zeby miec elektryczny szyber zamiast recznego.

Warto elektryk bo to wygoda

Juz kilkakrotnie jadac na trasie powiedzmy 160Km dzwoniła mi komóra, szyber otwarty i sie zaczyna balet
słabo słychac rozmówce i co teraz??
kręc korbką, trzymaj telefon i trzymaj kierownice i jescze myśl co sie dzieje na drodze
a tak "pstryk"-szyber zamknięty i po sprawie

Znalazłem na Allegro silniczek od E36 z 98r, czyli z ostatniego wypustu chyba. Czy jest on taki sam jak w E36 z roku 93 ??

Na fotkach troszkę inaczej wygląda . Mocowanie jakby takie same, lecz nie ma widocznego przekaźnika, tylko jakąś elektronikę pod plastikiem

Ogladałem go na allegro i sie zastanawiałem czy będzie pasował do starszych roczników. Proponuje ci jednak zacząc od zakupu podsufitki z przełącznikem bo wiem, że z tym jest gorzej.

Ja w swojej jeszcze nie zakupiłem, poza tym przełacznik mam zamontowanty koło zapalniczki w miejscu zaslepionych przycisków.
Mało tego jak zakupisz przełącznik to masz niezłą zabawe żeby zakombinować z kabelkami i podpiąc je w miejsce pinów bo są cienkie i bardzo blisko siebie ,nie wspominając, że musisz rozgryźć ,który pin za co odpowiada po właczeniu.

mam e36 93r z elektr szyber jak potrzeba wam jakieś fotki to piszcie cyknę i podeślę pozdr...

Powiedzcie mi, czy ten silniczek

jest taki sam jak ten na fotach poniżej, oprócz tego że ma inną obudowę i inne gniazda. Mocowanie wydaje się identyczne.

Piotrfire jak bys mogl to zrob zdjecia skad i jak jest pociagniete zasilanie do silniczka szyberdachu.

Pozdrawiam

z tym może byś problem bo jest pod podsufitką ale mam schemat elektryczny do e36 może tam znajdziesz

masz schemat elektryczny tylko do szyberdachu czy do całej E36??? bo interesuje mnie kilka rzeczy z elektroniki

do całej E36

Widzisz ale mi chodzi skad jest poprowadzony ten przewod nie pod sufitka ale skad idzie prad.

A przy okazji jak bys mogl wyslac schemat elektryczny to bylbym wdzieczny