Jak daleko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak daleko jechaliscie swoim Essim? Ja za 3 tygodnie wybieram sie do Aten. Przed nami prawie 2000 km w jedna strone. Czy ktos z was jechal tak daleko, a moze jeszcze dalej? Moze kos byl w Grecji? Chcialem sie tez zapytac co to moze byc ze auto bardzo szybko lapie wysoka temp. (wskazowka zatrzymuje sie pod literka L). Juz po przejechaniu kilku km tak sie dzieje. Wczesniej czegos takiego nie bylo. Wskazowka stala tak miej wiecej po srodku. Niestety kiedys moja zona jechala i pech chcial uszkodzil sie czujnik od ewntylatora, poszla pompa wody i zagotowala sie woda. Zmienilem pompe, czujnik i przewod (zrobila sie dziurka) i od tamtej pory auto ma wysoka temperature. Jedynie na trasie, jak jedzie sie cigle to tem jest troche ponad polowe, ale wystarczy zatrzymac sie na skrzyzowaniu ze dwa razy i juz wskazowka jest pod L. Wymienilem tez termostat (myslalem ze moze nie puszcza tego plynu ze zbiornika wyrownawczego) ale to nic nie dalo. Jak wy macie z ta temp. Czy u was tez jest pod L a moze na srodku?

silnik mógł sie przegrzac wtedy gdy żona jechała i teraz cały cza bedzie łapał temperature miałem to samo w omedze 2.3 D I jeszcze jedno zobaczy czy coś da jak całkowicie wyciągniesz termostat i wtedy chłodzenie cały czas bedzie chodziło na dużym obiegu moze coś pomoże i nie bedzie tak szybko łapał temperatury

[ wiadomość edytowana przez: rikens82 dnia 2005-07-07 21:04:01 ]

Niestety przegotowanie nie wychodzi silnikowi na dobre. Po czymś takim zazwyczaj szybko łapie wysoką temperaturę i trudno się schładza. Być może przy gotowaniu powstaje na ściankach jakiś nalot (podobnie do kamienia w czajniku) i potem nie pozwala on na sprawne odprowadzanie ciepła.
U mnie wskazówka przy wysokiej temperaturze na zewnątrz ledwo sięga połowy skali i zamiera w tym położeniu niezależnie od tego ile razy włączy się wentylator.

a jest na to jakis sposob? strasznie mnie to denerwuje.

prawdopodobnie po przegrzaniu silnika masz termostat walnięty, temperatura która powstała napewno zmieniła jego harakterystyke pracy i stąd to szybkie nagrzewanie się silnika. Rozejrzyj się za nowym termostatem i szukaj tego z zakresu temp. od 88 stopni.
Ja bynajmniej tak bym zrobił

a jaki koszt nowego termostatu? bo jak duzy to czy nie wyrzuce kasy w bloto?

Do mojego 1,3 oryginalny termostat kosztował 38 zł, zamiennik miał być za 15 zł.

no ja w jeden dzień zrobiłem 1000km było to rok temu na pikniku Forda, urwałem się z wczasów (mielno) i popędziłem na piknik

a mnie ktoregoś razu odbiło i pojechałem na 1 dzień nad morze też wyszło około tysiaka

40 zl jakos przezyje. dzieki.