MotoNews.pl

GAZ - strzelanie zaplonu i gasniecie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Od dluzszego czasu mam problem z gazem i nikt nie potrafi mi pomoc. Moze macie jakies doswiadczenie w tym zakresie. Problem jest nastepujacy: kiedy hamuje silnikiem np. dojezdzajac do swiatel, od ok. 3 tys. obrotow do 1500 obrotow zaczyna strzelac zaplon (wyrazne pyrkanie z rury wydechowej) - jesli w tym czasie wcisne sprzeglo to obroty spadaja prawie do zera, czasem auto gasnie. Jesli zaczekam i wcisne sprzeglo przy nizszych obrotach (np. w okolicach 1000), wszystko jest ok. Tak samo ok jest kiedy wcisne sprzeglo na wyzszych obrotach. Wydaje mi sie ze to jest jakas nieszczelnosc i uklad dostaje jakies "lewe" powietrze, ale nikt nie potrafi tego zdjagnozowac a bylem juz w co najmniej kilku warsztatach.

Dodam ze na benzynie jest w porzadku. Efekt ten ustal na chwile jak zmienilem kable zaplonowe na zupelnie nowe, ale po ok. tygodniu znowu sie to zrobilo

Any ideas?

witam
ja mam to samo w swoim ale z tego co sie orientuje to strzelanie spowodowane jest tym ze gaz zbiera sie w rurze wydechowej (super efekt jak zamiast tlumika wstawisz rure :] ). jaki masz w swoim silnik bo u mnie jest 1.6 12V na jednopunktowym wtrysku. moze to wina miksera :-/ bo u mnie to gazownicy schrzanili robote jeden mikser był taki ze tylko na gazie dobrze chodził a nawet bardzo dobrze (200km/h i okolo 8l gazu palil) ale na benzynie niechciał teraz na gazie i na benzynie tak sobie jak wstawili drugi i pali okolo 16l. teraz czekam na nastepny mikser:-/ zobaczymy co teraz wyjdzie.
pzdr

Miałem podobne efekty na starych świecach, wymieniłem i poszło. (Jak narazie tylko na benzynie). Polecam dokladnie ustawić zapłon i kąt wyprzedzenia (stroboskopową lampą). Powinno pomóc!

kolego niestety jest rzecz normalna sproboj przestawic kat wyprzedzenia zaplonu o 2 stopnie do przodu a jezeli strzela ci tak, ze az "wentyl" spada to wymien swiece albo w ogole od tego zacznij

Cytat:
2005-07-12 08:45:05, donbeton pisze:
kolego niestety jest rzecz normalna sproboj przestawic kat wyprzedzenia zaplonu o 2 stopnie do przodu a jezeli strzela ci tak, ze az "wentyl" spada to wymien swiece albo w ogole od tego zacznij

Swieczki wymienialem, nowy filtr powietrza tez zalozony, kabelki zaplonowe zmienialem miesiac temu... Sprobuje jeszcze z ta regulacja zaplonu. Wiesz to nie strzela tak mocno - bardziej irytujacy jest fakt siadania obrotow po wcisnieciu sprzegla. Wydaje mi sie ze to zjawisko ma charakter okresowy w funkcji sinusoidy raz jest gorzej a raz troche lepiej - nie moge go wyczuc od czego to zalezy...

w kazdym razie dziekuje za wszystkie podowiedzi - bede jeszcze kombinowal - jak zajde przyczyne to napisze...