Zawrało mi w chłodnicy? Co powinienem zrobic

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jechałem dzis do katowic temperatura norm, stałem w korku i zagotował sie płyn. Najprawdopodobniej nie działa mi wentylator bo jak jade to jest ok. Tylko jak postoje na swiatłach jest tragicznie. Mam pytanie co teraz powinienem zrobic. Wymienie płyn bo dolałem 2,5l wody. Co jeszcze zrobic??

Sprawdzić włącznik wentylatora.

Jak zewre przewody wentylatora to chodzi. Włącznik wymieniłem kilka tygodni temu ale dalej nie słysze wentylatora chociaz włącznik załącza przy 87stopniach a oryginalny 96stopniach. Bezpiecznik OK. Chyba bede musiał instalacje sprawdzić.

Jeśli będzie zepsiuty to wymienić i jeździć jeździć jeździć

kiedys w polonezie wyciagałem termostat na lato. Słyszał ktoś o wyciąganiu w termostatu na lato

Słyszałem, ponoć wtedy chodzi na dużym obiegu i wolniej się nagrzewa.

Cytat:
2005-07-08 21:53:19, kornat pisze:
Słyszałem, ponoć wtedy chodzi na dużym obiegu i wolniej się nagrzewa.

Co poniekąd jest szkodliwe dla silnika.

aha co polecacie na zabezpieczenie styków przez zaśniedzeniem??
bo chyba mam tą wtyczke na włączniku do wymiany, za holere jej nie umie scignąc?

Było pisane w wątku nieopodal. Ja stosuję Motip Kontakt Cleaner.

Jeśi termostat byłby nie potrzebny to by go tam fabryka nie pchała, a i pamiętaj, że wyjęcie termostatu to półśrodki, które nie zlikwidują problemu szukaj przyczyny nie załączxania się wentylatora a termostat zostaw na miejscu

Cytat:
2005-07-08 22:12:27, kornat pisze:
Jeśi termostat byłby nie potrzebny to by go tam fabryka nie pchała, a i pamiętaj, że wyjęcie termostatu to półśrodki, które nie zlikwidują problemu szukaj przyczyny nie załączxania się wentylatora a termostat zostaw na miejscu

chodzi mi tylko o polepszenie chłodzenia i pytam jak to jest w essim. W poldku wyciagłem termostat i wymieniłem włącznik na taki od wartburga i sie to sprawdzało dlatego pytam

Cytat:
2005-07-08 22:14:58, kiepas96 pisze:
chodzi mi tylko o polepszenie chłodzenia i pytam jak to jest w essim. W poldku wyciagłem termostat i wymieniłem włącznik na taki od wartburga i sie to sprawdzało dlatego pytam

zamiast robić takie kombinacje łatwiej podciągnąć sobie dodatkowy wyłącznik wentylatora chłodnicy do kabiny.Wtedy jesteś panem sytuacji i sam możesz sobie włączać wentylator kiedy masz podejrzenia że silnik jest już zbyt gorący.

Pan sytuacji... Master of Valvets

udało mi sie sciagnac to wtyczke z włącznika, stopiony cały włącznik, kupiłem taki troche mądrzejszy z vw, podłączany na zwykłe konektorki to powinno zapobiec takim sytuacjom

tak profilaktycznie sparwdź szczelność układu i drożność rur chciaż tych gumowych które masz na wierzchu bo po zagotowaniu się płynu różnie może być,czasami węże pękają. Ja swego czasu jeszcze wypłukałem sobie chłodnice i na pare godzin wlałem takiego płynu do odkamieniania co by lepiej oddawało ciepło.I powiem że u mnie było troche syfu w chłodnicy.

wie ktos gdzie w 1.6 16V spuszcza sie płyn chłodzący z silnika??
bo ja nie umie znaleźć