MotoNews.pl

VECTRA A DYMI NA CZARNO.POMOCY!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam Opla Vectre A 2,5 V6.
Objawy: jak odpalam auto to dymi na czarno i podczas jazdy kiedy dodam gazu to strasznie podymia na czarno. Czesto podczas jazdy zapala sie kontrolka "Check Engine", zapala sie przewaznie powyzej 3 tys.obr.
Co moze byc przyczyna ??
POZDRAWIAM !

silnik bieze olej i dlatego ci dymi jesli nie naprawisz tego to moze cos powazniejszego stac sie z silnikiem
pozdrawiam

Z opisu wynika, że niestety problem jest poważniejszy. Silnik "pije" olej i to w znacznych ilościach. Musisz szybko zareagować i zainwestować niestety nie małą kasę na remont silnika, gdyż inaczej obecny motor będziesz mógł jedynie na złom oddać bo.... w końcu padnie....niestety
Pozdrawiam i życzę powodzonka!!!!

Silnik bierze olej- to jest nieuniknione. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym "próbę olejową" i zobaczył co wykaże. A co do kontrolki silnika to najlepiej wpadnij do jakiegoś serwisu, podłącz autko do techa i wtedy powinno wykazać jakiś błąd.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Hector dnia 2005-07-10 22:45:10 ]

Witam . Powiem tak : w mojej asterce miałem podobny objaw , przy odpalaniu i jak dawałem mu w pedał to kopcił jak diesel . Padło hasło : uszczelniacze na prowadnicach zaworowych . Potem pierścienie a na końcu okazało się , że jak gozdek robił mi głowicę ( 11 zaworów poszło się rypac ) to nie wymienił mi prowadnic zaworowych . Dopiero po tych wszystkich operacjach wszystko wróciło do normy . Także kolego sympatyczny nie chcę nic krakac ale parę złotych będzie Cię chyba kosztowac naprawa silnika bo ,bez niej chiba się nie obejdzie . Pozdrawiam .

Wy tak naprawdę sądzicie, czy sobie robicie jaja z kolegi???

Coś tu jakąś ściemą wali...
A nie braliście pod uwagę tego, że silnik dostaje za małą dawkę powietrza i przez to kopci na czarno??
Silnik benzynowy jak pochłania olej to kopci na niebiesko

Dokladnie Luz ma racje!!czarny dym to cos z miesznka paliwa!! swiece wtryski i przeplywomiez to doradzam sprawdzic a i jeszcze zawor recylkulacji spalin.silnik jest napewno ok!!

Witam . Panowie ja nikogo nie straszę i nic nie sądzę . Daj Boże co byście mieli rację ale ja opisałem swoje doświaczenia z moim własnym autem ( 1.6 16V ) i naprawdę kopcił mi na czarno a nie na niebiesko . Ffaktycznie w benzyniakach jak łyka oleum to kopci na błękit ale u mnie było tak jak napisałem . Teraz jest OK i myślę , że już nic nie będę musiał robic w silniku .

[ wiadomość edytowana przez: TommiK dnia 2005-07-11 19:10:20 ]

Wydaje mi się że:
jak dymi na biało to może spalać płyn chłodniczy (np. uszczelka pod głowice)
jak na niebiesko to olej (np. pierścienie)
jak na czarno to np. za dużo paliwa, albo za mało powietrza. Jest jednak wyjątek, jeśli jest przestawiony zapłon i spala olej to może dymić na czarno, bo "prawidłowo spalany" olej ma kolor niebieski.
Takie jest moje skromne zdanie.

Moja fura jak miała chwile słabości to solidnie kopciła na biało - spalany płyn chłodniczy=uszczelka pod głowicą.

W tym konkretnym wypadku oby to była zła mieszanka (skoro zapala się "check engine"), ale w sumie to trudno mi powiedzieć. Wydaje mi się, że równie dobrze może być, tak, jak pisze Jaroslav (ostatni punkt), choć specem nie jestem...niestety.

Drogi Kolego, pozostaje podjechać do mechaniola, niech podłączą sprzęt i sprawdzą. I mam ndzieję, że podzielisz się z Nami "verdyktem".
Trzymam kciuki i pozdrawiam!!

[ wiadomość edytowana przez: Jacek1983 dnia 2005-07-12 01:58:28 ]

[ wiadomość edytowana przez: Jacek1983 dnia 2005-07-12 01:59:33 ]

Cytat:
2005-07-11 07:31:16, Luz pisze:
Coś tu jakąś ściemą wali... A nie braliście pod uwagę tego, że silnik dostaje za małą dawkę powietrza i przez to kopci na czarno?? Silnik benzynowy jak pochłania olej to kopci na niebiesko

tak bdzie jak kolega mówi zla dawka moze komputer szfankuje i daje zla mieszanke

zbyt bogata mieszanka i dlatego dymi. jakby spalał olej to dymiłby na fioletowo. trzeba sprawdzić jaki jest błąd, a nie straszyć kolegę

[ wiadomość edytowana przez: LUK dnia 2005-07-12 13:50:34 ]