| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-07-11 08:58:28 Dokładnie tak jak pisze cezariusz - jeśli masz na wierzchu to nie kombinuj, bo jesli wepniesz luźny kabelek w wolne miejsce w kostce (a podejrzewam, że jak większość cuś takowego masz) to kontrolka będzie się świeciła przez cały czas, a jak tylko się dotkniesz wycieraczek to przepalisz od nich bezpiecznik. |
Artur_J daewoo espero 1,5 16 ... Wyszków | 2005-07-11 12:24:04
ja tez mam na wierzchu. jak masz nr katalogowy tego czujnika to podaj i opisz jak to mointowałeś dzięki za wszystkie informacje |
Buba030 Płock | 2005-07-11 12:54:32 Numeru katalogowego niestety nie mam , ale mozna sprawdzić w katalogu cześci , jak bede miał chwile w domu to sprawdze , bo tutaj (czytaj : w pracy) nie mam.
A teraz jak tio zrobiłem. Czujnik kupiłem na allegro (zapłaciłem chyba 30 zł jak dobrze pamiętam). Czujnik ma długość około 30 cm , więc najpierw trzeba go skrócić. Ja odciąłem brzeszczotem górna jego część , tak , żeby nie uszkodzic kabli , a w srodku jest pustka w większosci , tzn cały mechanizm czujnika miesci się w jego dolnej części. Następnie skracamy maksymalnie jak sie da , trzeba to zobaczyc dokąd sięga cały zalany jakimś tworzywem mechanizm w dolnej cześci czujnika i ciąc brzeszczotem około 1 cm wyzej. to co odetniemy wywalamy i pozostaje nam krotki czujnik (mieści się w naszym zbiorniczku) i długi kabel. Oczywiście kabel mozna przeciąć i później sobie polutowac odpowiednia długość. Kostka pasuje oczywiście do naszej instalacji. W zbiorniczku spryskiwacza wycinamy otwór. ja to zrobiłem z lewej strony otworu wlewowego patrząc od przodu. Srednica otworu musi byc dopasowana do średnicy czujnika po obcięciu ,albo zrobic większy otwór i stosować jakieś podkładki plastikowe itp. Ja zrobiłem bez podkładek ,ale w takim przypadku tzreba jeszcze "ociosać" taki latający krążek (chyba styropianowy) , który powoduje wlączanie czujnika. Całość umieściłem w zbiorniczku i za pomoca silikonu uszczelniłem i umocowałem (silikon po wyschnięciu dobrze to wszystko trzyma). Oczywiście sposób mocowania jest dowolny , jak komu wygodniej to zrobić i jakie ma możliwości techniczne i manualne. Pzreróbka samego czujnika tez nie jest trudna jak się go zobaczy jak wyglada, może tylko troche skomplikowanie to opisałem. Ale ogólnie mówiąc godzinka roboty i jest ok. działa to u mnie juz ze trzy miesiące. Uffff.....ale się rozpisałem , ciekawe czy ktos coś z tego zrozumie.... |
Buba030 Płock | 2005-07-12 06:54:51 Znalazłem numer katalogowy.
96149405 Ale ceny i miejsca gdzie to kupic nie znam , tzn nie pytalem się nigdzie. Ale wydaje mi się ., ze chyba da sie to kupic w sklepach z częściami do Daewoo. Powodzenia |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-13 09:58:26 Czujniki są w Autopartsie po ok.35 zł.Mają na stanie 18 szt. Fajnie bo mają kichę w systemie i jako alernatywna część zamienna pokazuje się.......pompka spryskiwacza do Nexii |