MotoNews.pl

Problem z drzwiami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam podobnie w trójce jak i w piątce zaczeły mi na dziurach piszczeć i skrzypieć drzwi czy jest jakiś sposób aby to wyregulować czy trzeba wymieniać zamki zawiasy itp

Ja mam takie dziwne luźne klekotanie (jakby zamka) na więksxych dziurach (tylko w drzwiach pasażera). Ściągałem już boczek żeby to sprawdzić i nic nie wyglądało żeby miało luzy Sam już nie wiem co to może być...

Cytat:
2005-07-11 11:45:12, biem pisze:
Ja mam takie dziwne luźne klekotanie (jakby zamka) na więksxych dziurach (tylko w drzwiach pasażera). Ściągałem już boczek żeby to sprawdzić i nic nie wyglądało żeby miało luzy Sam już nie wiem co to może być...

sprawdz czy tak jest przy otwartej szybie i przy zamknietej bo jak tylko przy otwartej to zawsze po otwarciu musisz o pol obrotu korbki podniesc szybe bo inaczej ma taki jakby luz.

Cytat:

Miałem podobnie tylko że dzwi od kierowcy i do tego trzeba było nimi znacznie mocniej trzasnąć przy zamykaniu. Przyczyna brak takiego małego plasticzka na zamku. przez co powsał luz między zamkiem a skoblem przykręconym do słupka. Wyciągnołem sobie takie plasticzki z innej i już jest wszystko jak z fabryki

Pozdrawiam

Mi zkolei po zrobieniu ok 6 tys km po Wrocku zaczął skrzypieć zamknięty schowek wkurza mnie to będe się musiał przyjrzeć sprawie

no to nasze piękne cudowne równe drogi tak działają na nsze awta... na drzwi jest rada (bo pewnie skrzypią uszczelki) - jest taki silikon w spreyu, na dwa miesiące będztie spokój, a potem znów czas "psikać".
Cytat:
czy trzeba wymieniać zamki zawiasy itp

szkody kasy bo za ro kbędzie to samo..

Cytat:
2005-07-11 11:45:12, biem pisze:

ja też miałem to klekotanie i w lewych i prawych przednich drzwiach, sprawa była prozaiczna, miałem luźne śruby na zawiasach, po dokręceniu wszystkich, klekotanie ustało i drzwi się łagodniej zamykają... pzdr

Cytat:
Witam podobnie w trójce jak i w piątce zaczeły mi na dziurach piszczeć i skrzypieć drzwi czy jest jakiś sposób aby to wyregulować czy trzeba wymieniać zamki zawiasy itp

muszę pwtórzyć bo temat odbiegł od mojego pytania

Cytat:
sprawa była prozaiczna, miałem luźne śruby na zawiasach

U mnie na bank to nie śruby na zawiasach tylko coś pod boczkiem drzwiowym i tylko w drzwiach pasażera. Jakiś chochlik sobie siedzi i hałasuje
Jak u Ciebie Piotrfire jest podobnie, postaraj sie ściągnąć boczki i sprawdź czy nie ma jakiś luzów. Mi się wydaje że to ciche klekotanie ma coś wspólnego z prowadnicami szyb.
Pozdrawiam

jak przyciągnę do siebie drzwi to przestaje skrzypieć

Apropos stuków w drzwiach:
Dzisiaj straciłem ciierpliwość i rozebrałem tapicerke prawych drzwi (w lewych tego nie mam). Okazuje sie ze jest tam aluminiowy element zamocowany na dwóch plastikowych kołkach nazwany "suport". Nie wiem do czego słuzy (przy zjechaniu szybą na max do dołu nic sie na nim nie wspiera..opcje bezpieczenstwa tez odpadają bo trzyma sie na kołkach plastikowych jak juz wspomniałem)być moze do wyciagania szyby ale u mnie juz doo niczego nie bedzie służył
Jesli Wam cos w dzrzwiach klekocze to z duzym prawdopodobieństwem jest to element
nr 15

W ramach ciekawostki dodam że mam inny mechanizm opuszczania szyby w lewych i inny w prawych drzwiach.Zupełnie inny! Czyżby jedne z drzwi były nowsze?(jest takie prawdopodobieństwo )
pzdr

No i chwała Ci za to panie Mibhell, żeś to wynalazł bo już mnie szlaczek trafia z tymi stukami pod boczkiem. Też się za to zabiorę wkrótce. Dzięki

Witam,
A co może być, ze podczas jazdy, przy zamkniętej szybie od kierowcy coś trzeszczy, a jak otworzę choć trochę szybę to przestaje?

Ja mam tak ze mi boczek trzeszczy i skrzypi ale jak go dopchne jednym palcem to wszystko ustaje.

U mnie sprawa wyglada inaczej.
Drzwi cale poskrecane pieknie, nie ma grama luzow. Zamki idelanie ustawuione, drzwi zamykaja sie niemalze same przy czym szczeliny i powierzchnia po zamknieciu jest idelanie rowna. Boczki nie skrzypia grama. Uszczelki posmarowane.........
A MIMO TO JASNA CHOLERA COS MI TAK SKRZYPI W DRZWIACH MOICH I PASAZERA ZE JE CHYBA ODKRECE ZUPELNIE!!!!
Nie mam jzu sily na to a denerwuje mnie to strasznie.
Dziwki dochodza z okolicy slupka srodkowego...
Wiecie co to moze byc?

Cytat:
2005-09-07 10:03:38, raffat pisze:
Dziwki dochodza z okolicy slupka srodkowego... Wiecie co to moze byc?

Ja tak mam ale od mojej strony i szlag mnie też chwilami trafia, bo dźwięk nie jest głośny ale zaraz przy uchu, odkręcałem pas, i dbrze dokręciłem ale nic nie pomaga, tez nie wiem o co chodzi....

Sorki za "brzydka" literowke w poprzednim poscie

Cholerka jak otworze drzwi nic nie trzeszczy. ZAmki dociagalem juz tak mocno ze drwi wskakiwaly po zamknieciu do auta o 4 mm. Nic nie dalo.
JA na prawde chyba te drzwi wogole poodkrecam i w garazu zostawie........

Cytat:
JA na prawde chyba te drzwi wogole poodkrecam i w garazu zostawie........

No dokładnie, bo i po co Ci te drzwi? Albo zamontuj sobie takie od lodówki

Cytat:
2005-09-06 13:54:58, m_cichon pisze:
Witam, A co może być, ze podczas jazdy, przy zamkniętej szybie od kierowcy coś trzeszczy, a jak otworzę choć trochę szybę to przestaje?

Dodam jeszcze że jak popada deszcz to całe zgrzytanie przechodzi. tylko jak jest sucho to trzeszczy.

Cytat:
2005-09-07 11:48:25, m_cichon pisze:
Dodam jeszcze że jak popada deszcz to całe zgrzytanie przechodzi. tylko jak jest sucho to trzeszczy.

rozbierz co sie da i tam gdzie sa jakies laczenia albo cos do czegos przylega przesmaruj