Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Std Polonez Caro 1.6 GLI ... Gliwice | 2005-07-11 10:26:12 Witam!
Od kilku dni zaczęło się dziać coś dziwnego z moim samochodem. Sprawa wygląda tak: Gdy dpalam rano samochodzik (1.6 GLI Abimex + gaz) obroty mam na poziomie 1300 i silnik pracuje równiutko. Zaczynamy jazdę - przy przekroczeniu 2000 obrotów zasilanie przełącza się na gaz i silnik pracuje nadal równo. Dopiero gdy zatrzymam się na skrzyżowaniu obroty wchodzą na około 2000 i stoją...! przy jeździe na luzie obroty również są na poziomie 2000. Gdy się silnik nagrzeje obroty nie spadają. Sprawa ma się podobnie zarówno gdy jadę na benzynie jak i na gazie. Jednak przy jeździe na benzynie silnik czasem szarpnie i na kilka chwil zapala się kontrolka CHECK ENGINE. Gdy zgaszę silnik na jakiś czas i zapalę ponownie wszystko jest OK - obroty na biegu jałowym pięknie spadają do poziomu nieco poniżej 1000 i tak już jest cały czas!. Odczytałem kod błędu: 22 Zbyt niski sygnał czujnika położenia przepustnicy Studiowałem forum całą niedzielę i nie znalazłem podobnego przypadku - to znaczy takiego,w którym po zgaszeniu silnika na jakiś czas wszystko wraca do normy. Brałem pod uwagę sondę lambda (szarpanie na benzynie i CHECK ENGINE, ale przecież gdyby była uszkodzona to objawy byłyby cały czas podobne a wyłączenie silnika nic by tu nie pomogło - poza tym silnik wchodzi na wysokie obroty gdy jest zimny!). Podobnie z tym czujnikiem położenia przepustnicy. A może jednak? Skoro komputer wskazuje błąd 22 (Zbyt niski sygnał czujnika położenia przepustnicy) i szarpie autem tylko podczas jazdy na benzynie to czy błąd 22 może być wywołany uszkodzeniem sondy lambda? Sonda ma 40 tysięcy ale przecież mogła paść...! Drugie pytanie: czy czujnik położenia przepustnicy można jakoś wyczyścić lub naprawić? Student - Caro z klapą kombi |
Std Polonez Caro 1.6 GLI ... Gliwice | 2005-07-12 13:16:26 Serdecznie dziękuję Robregowi za radę oraz wyczerpujące wyjaśnienia! Wczoraj wymieniłem czujnik położenia przepustnicy i okazało się to strzałem w dziesiątkę!. Teraz mam swój stary czujnik w domku i trochę się nim pobawię w celach edukacyjnych!
Student - Caro z klapą kombi |
falk20 FSO polonez 1,6gli Jaworzno | 2005-07-13 11:03:37 Ile kosztuje ten czujnik położenia przepustnicy? |
![]() Sajo Atu Plus 1.6 GLI Gdańsk | 2005-07-21 18:29:13 "Std" widziasz ja mam to samo w moim ATU mam komputer i wtryski bosha i identyczne objawy ale jak odłącze czujnik przepustnicy to odrazu objawy znikają (no ale to nie jest rozwiązanie na stałe) Więc mam pytanie ile kosztuje ten czujnik przepustnicy ![]() [ wiadomość edytowana przez: Sajo dnia 2005-07-21 18:31:15 ] |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-07-21 21:20:56 Witam.
Sajo, tylko z tego co wiem to w boshu jest inny typ czujnika i co gorsze nie ma go jako część zamienna, a tylko jest możliwość wymiany z całym korpusem wtrysku. Ale mogę się mylić. Poza tym w boshu inaczej jest rozwiązana regulacja obrotów jałowych. Steruje tym serwomotor (chyba tak to się zwie), który otwiera lub zamyka całą przepustnicę, a nie jak w abimexie, poprzez kanał obejściowy dodatkowym powietrzem za pomocą silnika krokowego. Robreg dobrze piszę czy jakieś bzdury se wymyślam ![]() ![]() |