MotoNews.pl

Czy jest jakis sposób na ocene szklanek-samoregulatorów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chodzi mi dokładnie o to czy po wyciągnieci szklanek z silnika jest jakis sposób aby sprawdzic czy owa szklanka jest dobra. Chodzi mi o szklanki w silniku M40 1.8. Po ich sciskaniu w palcach mają chodzic(3-4mm)-znaczy sprężynują.
Ale czy to wystarczy do oceny ze sa sprawne??

[ wiadomość edytowana przez: cmc1 dnia 2005-07-11 12:50:33 ]

z tego co wiem to na oko sie nie sprawdzi tego i nie warto wymieniac pojedynczo bo one i tak zawsze pracuja razem i podobnie sie zuzywaja. a przy wymianie pojedynczo tylko niepotrzebnie bedziesz kupowac uszczelki pod pokrywe zaworow i placic za robote kilka razy.

Jezeli chodzi o robote to tylko koszt uszczelki by wczodził w gre,ale jeżeli chodzi o szklanki to dlatego pytam bo zdobyłem pare szklanek do mojego silnika i zastanawiam sie czy je wstawic. Jezeli bym kupował nowe to pewnie byłby to komplet bo nie jest ich dużo-narazie ten temat to troche odległa sprawa ponieważ miałem nieplanowany wydatek w postaci skrzyni.
Jest sens sie bawic z tymi używanymi?

Cytat:
2005-07-11 13:00:30, cmc1 pisze:
Jest sens sie bawic z tymi używanymi?

wnioskuję, że sam sobie to wymienisz. A czy jest sens? Moze być tak że masz te używane w lepszym stanie niż twoje i jeżeli przez dłuzszy czas nie planujesz wymiany na nowe, to chyba sens w tym jakis jest...pzdr

jak miałem audi 90 to w książce "sam naprawiam" był opisany sposób sprawdzania popychaczy hydraulicznych a mianowicie:
krzywki wałka w górze drewnianym trzonkiem nacisnąć popychacz nie powinien się ugiąć więcej niż 2mm jeśli podda się bardziej ooznacza to że jest uszkodzony

własnie i teraz mam problem-które są te dobre te co sie nie uginaja czy te które sie uginaja? Po ich wyciągnieciu juz w nich nie ma oleju wiec sie uginaja.

nowe popychacze nabite są sprężonym powietrzem i też są twardę może spróbuj w ten sposób

Jak dla mnie, to szklanki można sprawdzać zanurzone w oleju.
Jak nie są zanurzone w oleju, to się zapowietrzają i nie dziełają jak trzeba. Ściskając je zanurzone w oleju muszą być twarde i aby je ścisnąć trzeba użyć dużej siły , jak praestaniesz ściskać to szybko się rozprężają. Niestety ta metoda nie daje 100% pewności. Najlepiej założyć słuchać czy stukają zawory.

Cytat:
Jak dla mnie, to szklanki można sprawdzać zanurzone w oleju

aby szklanka była twarda olej musi być wprowadzony pod ciśnieniem

Nie musi być pod ciśnieniem, to o czym pisałem, osobiście sprawdziłem. Za "twardość" popychacza odpowiada wbudowany zaworek. Popychacz łatwo rozpręża się i zasysa olej. Przy ściskaniu zaworek zamyka się i potrzeba dużej siły żeby wycisnąć z niego olej.