MotoNews.pl

Oponki 195/50 R15 ILE POWIETRZA??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
do ilu atmosfer mam podpompować takie oponki żeby było dobrze???
bo zgłupiałem mam od 2,5 do 4.0 na aucie

2 tygodnie temu założyłem do siebie na przód 195/50 R15 i "panowie fachowcy" z Norauto podpowiedzieli mi że 2,2 będzie w sam raz.... Napompowali opony azotem (koszt 10pln od sztuki) bo podobno dzięki temu powietrze w oponie się nie nagrzewa......
Ale rozmiar opon nie ma nic do ciśnienia....
bez względu na szerokość opon czy ich profil zawsze z reguły stosuje się 2,2 - 2,3
Bardzo ważne jest aby we wszystkich oponach było dokładnie to samo ciśnienie - w przeciwnym razie bedzie ściągać samochód na jedną ze stron......

qrde... dziwne... przy 2.5 mam prawie flapa

przy 3.5 jest już ok......

nic chyba podjade na stacje. bo moze mi oszukuje mój ciśnieniomierz

Cytat:
2005-07-11 18:39:43, ŁUKASZ_GAJER pisze:
[...]
. Napompowali opony azotem (koszt 10pln od sztuki) bo podobno dzięki temu powietrze w oponie się nie nagrzewa......
[...]

No fajnie - pompowali azot po 10,- , a okazało się, że jednak w oponie jest powietrze.
Ja tam pompuję azot w stężeniu ok 78% - znacznie tańszy

--
Wiesiek (Maestro)

[ wiadomość edytowana przez: Maestro dnia 2005-07-11 19:20:22 ]

Ja też raz pompowałem koła na jednej ze stacji Jet'a
Przy 3,5 atmosfery ( wskazania "ciśnieniomierza" ) opona była lekko ugięta i nadawała się do jazdy.
Po dotarciu na BP wg ichniejszego pistoletu pokazało 1,8 . Podpompowałem do 2,2 i opona stoi bez ugięcia.
Tyle, jeżeli chodzi o poprawność wskazań niektórych ciśnieniomierzy

Cytat:
2005-07-11 20:22:24, DeeJay pisze:
Ja też raz pompowałem koła na jednej ze stacji Jet'a Przy 3,5 atmosfery ( wskazania "ciśnieniomierza" ) opona była lekko ugięta i nadawała się do jazdy. Po dotarciu na BP wg ichniejszego pistoletu pokazało 1,8 . Podpompowałem do 2,2 i opona stoi bez ugięcia. Tyle, jeżeli chodzi o poprawność wskazań niektórych ciśnieniomierzy

no czyli jak podejrzewałem mam dupiaty ciśnieniomierz..... musze odwiedzić jakiegoś gumiarza jutro

pozdro

Kolber... skocz na BP w Brynowie (koło OBI). Z moich doświadczeń wynika, że tam w miare obiektywnie mierzy I blisko domu

Cytat:
2005-07-11 22:38:43, Andrzejjs pisze:
Kolber... skocz na BP w Brynowie (koło OBI). Z moich doświadczeń wynika, że tam w miare obiektywnie mierzy I blisko domu

ooo spoko dzięki... jutro skocze... mam tam 5 minut z domku

pozdrówki

no i się wyjaśniło....napompowałem do 2.2 przyjechałem do domu sprawdzam a mój ciśnieniomierz wskazuje 3.1

nie ma to jak produkty firmy TOPEX