MotoNews.pl

POMOCY - Astra 1.4 - gaśnie w czasie jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam,
mam ogromny problem, mój opel Astra 1,4 - 1993 r - gaśnie w czasie jazdy. Jest to bardzo drażniące, mam 100 km/h na liczniku a tu nagle silnik gaśnie. Mój mechanik nie wie dlaczego - jego zdaniem samochód ma się po prostu popsuć. Dwa razy zapaliła mi sie żółta kontrolka gdy stałam na światłach - ale po odpaleniu wszystko było o.k., a teraz w czasie jazdy zapalją się wszystkie - silnik po prostu staje.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Justyna z Włocławka

Witaj,

Ciężko wywnioskować z opisu Twojego, co jest grane.

1. Czy są kłopoty z odpaleniem silnika po zgaśnięciu?
2. Czy są jakieś inne objawy np. nierówne obroty na biegu jałowym, szarpanie przy przyśpieszaniu, etc?
3. Jaki kod błędu odczytał Twój mechanik?

Pozdrawiam
Marek

Nie ma żadnych problemów z odpalaniem samochodu - nawet w silne mrozy.
Jedynie przy hamowaniu - silnik lekko przygasa.
Ogólnie silnik chodzi jak pszczółeczka. Oprócz tego, że czasem gaśnie nic się nie dzieje. Mechanik sprawdzał wszystkie kabelki, linki - jest wszystko o.k. Mechanik nic nie odczytał, gdyż kontrolka juz się nie paliła.

Pozdrawiam,
Justyna

Jeśli silnik przygasa również po wciśnięciu hamulca na biegu jałowym, to może być to spowodowane nieszczelnością wspomagania hamulców.
Z kolei, jeśli przygasa podczas jazdy, to może to być spowodowane np. małą ilością benzyny w baku.

Pozdrawiam
Marek

Witam.
O ile dobrze pamiętam to nie ważne czy kontrolka sie pali czy zgasła bo kod błędu jest w pamięci komputera ( o ile nie odłączy się akumulatora ), więc takie tłumaczenie jest trochę naciągane. Może zastanowić się nad innym mechanikiem?
pozdrawiam
HeniekWT

pare krokow:
- zdejmij kleme akumulatora na okolo jedna do poltorej minuty. w ten sposob wykazujesz z pamieci wszystkie bledy kompa...
- zaloz kleme i .... wio....
- kiedy zgasnie ci kolejny raz a bedziesz maila zapalona lampke check jedz do mechaniora - nie jest wowczas wazne czy sie pali czy nie - po prostu bedzie musial odczytac kod bledu z pamieci komputera...
- nie zwlekaj zbyt dlugo bo po kilkunastu prawidlowych uruchomieniach silnika kod bledu jesli nie pojawil sie znow zostaje wykasowany z kompa...

pozdrawiam

Dziękuję za wszystkie rady - jak wiecie jestem kobietą i nie wiem czasem co robić w różnych przypadkach.
Mechanika to już napewno zmienię.
Zastanawiam sie tylko, dlaczego on tak momentalnie w czasie jazdy gasnie.

Pozdrawiam,
Justyna

Czy masz LPG ????

Byłam dziasiaj u innego mechanika - sprawdził kod błędu - to serwo.

Problem z głowy - wystarczyło Was posłuchać i zmienieć mechanika.

Pozdrawiam,
Justyna z Włocławka