MotoNews.pl

Getz - filtr przeciwpyłkowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć! Czy ktoś wie, jaki symbol ma filtr przeciwpyłkowy do Getza. W moim pomimo klimy nie było. Myślałem nad założeniem, ale w serwisie chcieli 200zl za papierowy! Podbno idzie kupić węglowy. Będę wdzięczny albo za symbol/numer albo informację od jakich innych aut pasuje.
Pozdro.

Uzupełniam:
J1340504
J1340500
lub oryginalny kod Hyundai 97617-1C000.
Potrzebne są dwie sztuki.

Jak zakupisz juz ten filtr to napisz za ile i gdzie. Bo ja tez bym zalozyl gdyby nie byl za drogi.

PS dzwonilem wlasnie do JC za filtr powiedzieli 70 zl orginal i 59 zamiennik niestety nie wiedzial czy to cena za 2 czy za jeden. I nie mieli tego na stanie

[ wiadomość edytowana przez: kogut69 dnia 2005-07-15 12:16:42 ]

Dzwoniłem do hurtowni, ale powiedzieli, że żeby znlaeźć zamiennik trzeba by mieć przynajmniej jeden zużyty. Prośba, jakby ktoś wymieniał w serwisie niech zabieże zużyty i pomierzy wszystkie wymiary. Za 59 zł/szt. to by było 120 zł za komplet. To i tak prawie połowa ceny z serwisu.

Czy można włożyć filtr przeciwpyłkowy do Getz'a bez klimy? Ewentualnie co trzeba by wymienić?

powinno sie dac. kanaly wentylacyjne bez wzgledu czy gacek ma czy tez niema klimy sa cyba takie same.

wypnij schowek pasazera, trzeba wyjac dwa ograniczniki po jednym na lewej i prawej sronie schowka. wtedy uzyskasz dostep do klapki pod ktora wklada sie filtr (nie wiem czy tu wkalda sie dwa czy na drugi jest jakies inne miejsce).

jedno mnie tylko zastanawia, z tego co wiem w gackach szyby maja tendencje do parowania od wewnatrz w czasie wilgotnej pogody. jezeli wsadzi sie jeszcze papieropochdny filtr, ktory bedzie trzymal dodatkowo wilgoc to jaki bedzie efekt jesienia i zima?

Według maila od sprzedawcy - koszt jednego to 69,90 zł plus wysyłka 7,50 zł. Przy zakupie 2 sztuk należy doliczyć jedynie koszt filtra, bo wysyłka 2 filtrów będzie kosztowała tyle samo - 7,50 zł

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2005-10-11 08:09:31 ]

Koledzy prośba o pomoc.
Udało mi się obejrzeć oryginalny filtr kabinowy Hyundaia do Getza.
Okazuje się, że jest prostokątny i ma wymiary 10 x 24 x 1 cm, jest z bibuły ( w cieniutkiej rameczce plastikowej).
Może ktoś z was ma możliwość zmierzenia w sklepie, od jakich innych aut pasuje - bo na pewno idzie coś dobrać.
Potrzebne są w komplecie dwa takie same.

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2005-10-13 07:14:54 ]

A może ktoś wie czy lantra J1 mam takowy filtr? Klimy nie mam. Natomiast w oplu astra, klimy też nie mam a filtr jest....

Witam !
Ostatnio zaparkowałem pod kwitnącym drzewem, włączyłem nadmuch powietrza a z nawiewów wystrzeliły płatki kwiatków jak śnieg podczas zimowej zawieruchy

No i od razu burdel w aucie - tylko żonka się cieszyła, że tak romantycznie w kwiatach ją wożę

Czy można sobie samemu zamontować filtr przeciwpyłkowy, jak to zrobić, gdzie go dostać i ile taka przyjemność kosztuje ?

Pzdr.

[ edit: taki temat już był, dlatego post został dołączony do istniejącego wątku ]

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2006-05-30 16:23:40 ]

Niestety w getz-ie bez klimy nie można zamontować/użyć filtra o którym mowa poniżej . Kanał łączący wentylator z kanałami na środku konsoli jest inny. Nie mniej w najbliższym czasie planuję rozwiązać problem "kwiatów". W planach demontaż podszybia i próba montażu jakiegoś filtra na wlotach do kabiny. Metoda oczywiście pionierska, czyli adaptacja jakiegoś elementu filtrującego i próba montażu go na wspomnianym wlocie. Jak coś wykombinuje podzielę się refleksjami.

Cytat:
2006-05-31 14:02:03, RADTUS pisze:
Niestety w getz-ie bez klimy nie można zamontować/użyć filtra o którym mowa poniżej . Kanał łączący wentylator z kanałami na środku konsoli jest inny. Nie mniej w najbliższym czasie planuję rozwiązać problem "kwiatów". W planach demontaż podszybia i próba montażu jakiegoś filtra na wlotach do kabiny. Metoda oczywiście pionierska, czyli adaptacja jakiegoś elementu filtrującego i próba montażu go na wspomnianym wlocie. Jak coś wykombinuje podzielę się refleksjami.

Dzięki za info.
Jak już coś wykombinujesz to czekam na ifo (z manualem nailepiej )
Pozdrawiam !!!

Cytat:
2006-05-30 14:02:40, kuzak pisze:
Witam ! Ostatnio zaparkowałem pod kwitnącym drzewem, włączyłem nadmuch powietrza a z nawiewów wystrzeliły płatki kwiatków jak śnieg podczas zimowej zawieruchy No i od razu burdel w aucie - ......

podobny miałem problem, choć w innym samochodzie, zdemontowałem plastikowe podszybie i od wewnętrznej strony przykleiłem drobną siatkę z oczkami ok. 1 mm (można ją kupić w różnych kolorach w marketach budowlanych). Przykleiłem ją na taśmę dwustronnie klejącą , wycinając odpowiednio cienkie paski. I tak trzyma już 5 lat i jest OKi
pozdr.

Podzielę się info jak to zmajstrowałem wielką prowizorkę pt.: filtr przeciwpyłowy. Miało być fajnie i profesjonalnie, ale po demontażu podszybia okazało się, że ten element czyli koniec/początek kanału jest mocno nieciekawie zlokalizowany . Mianowicie w ścianie oddzielającej komorę silnika od kabiny, niestety zasłania go blacha od podszybia i to na tyle skutecznie, że montaż jakiejś profesjonalnej ramki itd jest niemożliwy. Więc postawiłem na prowizorkę, do której wykorzystałem siatkę tuningową + filtr do pochłaniaczy/okapów kuchennych. Siatka po nadaniu stosownych kształtów pozwoliła się formować i wprowadzić pod ta nieszczęsną blachę, dalej filtr i wszystko razem przeciśnięte na końcach kawałkami gąbki tapicerskiej. Może nie jest to rozwiązanie o którym marzyłem, ale działa wyśmienicie Zaliczyłem przejażdżkę jako czwarty w kolumnie po polnej drodze i mimo wielkiej zadymy w kabinie zero kurzu, więc mimo że to wielka prowizorka efekty działania przerosły moje oczekiwania Niestety nie mam dokumentacji zdjęciowej, nie mniej żeby ocenić swoje chęci na realizację tematu. Wystarczą 3 minuty: maska do góry; 5 zatrzasków gumowej uszczelki; dwa wkręty; (dementujemy tylko ½ podszybia, nie ruszamy wycieraczek) Może po takiej organoleptycznej weryfikacji ktoś wpadnie na jakiś ciekawy pomysł i przedsięwzięcie będzie bardziej profesjonalne niż moja pionierska zabawa. Oczywiście czekamy na pochwalenie się swoimi pomysłami.

[ wiadomość edytowana przez: RADTUS dnia 2006-06-19 12:09:37 ]

Dzięki za informację, gdzie jest wlot. Rozebrałem, obejrzałem i spróbuję tam wpasować zwykły filtr powietrza, np od seicento. Filtr jest trochę elastyczny i powinien w miarę ładnie się tam ułożyć. Mam nadzieję, ze będzie na tyle ciasno, że nie będzie wymagał mocowania. Jeśli nie to taśma przykleję uchwyty z paskami z rzepem.
Dam znać jak podpasuję jakiś filtr i zrobię fotki.