MotoNews.pl

Getz - czyszczenie klimy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Uwaga Ludziska! Nie dajcie się naciągać! Jak klima zajeżdża mokrą ścierką, kupuje się na Allegro środek do czyszczenia (30 zł z dostawą do domu - sam próbowałem) albo polskiej produkcji (widziałem w Praktikerze za 32 zł). Warsztat zyczy sobie za dezynfekcję 70 zł!!! A robi dokładnie to, co jest opisane niżeJ:
"-nałożyć głowicę spryskiwacza z przewodem na opakowanie "airco cleaner" (lub innego środka).
-otworzyć okna, drzwi i maskę silnika w celu zapewnienia dobrej wentylacji
-usunąć filtr z układu klimatyzacji, tak aby był swobodny dostęp do parownika
-wprowadzić przewód końcówką rozpylającą do kanału zasysającego świeże powietrze (w komorze silnika lub przy podłodze pasażera)i podczas wtryskiwania preparatu powoli wyciągać przewód (wtryskiwać tylko w obrębie kanału)
-włączyć silnik i pozwolić mu pracować przez 1 do 2 minut przy wyłączonej klimatyzacji, co pozwoli na lepszy rozkład piany.
-pozostawić preparat na 15 minut.
-włączyć silnik i pozostawić na 15 minut przy pełnej mocy ogrzewania i wentylacji klimatyzacji
-następnie zamontować filtr przeciwpyłkowy."
Jedno opakowanie wystarczy wam na kilka razy.
Pozdro.

odbiegne od tematu...staraj sie przyszlosc przemyslec swoja wypowiedz za nim napiszesz na forum i utworzyc jeden watek a nie jak w tym przypadku 3 watki pare min. po sobie bo niektore tematy innych autorow spadly z pierwszej strony.. a tak by zostały jeszcze..

zawsze mozna edytowac watek i dopisac jeszcze cos;0

Pozdrowionka

A co jaki czas trzeba czyscic klimatyzacje?? Bo samochod juz mam rok (niedlugo bedzie rocznica chyba sie gdzies razem wybierzemy ) i chyba powinienem mu kiedys zrobic to czyszczenie.

[ wiadomość edytowana przez: kogut69 dnia 2005-07-15 12:23:46 ]

a jak to zrobic w coupe I 96-99r z tego co wiem tam nie ma filtra przeciwpylkowego ??

gdzie mam pryskac tym preparatem bo nie bardzo wiem

Pozdrawiam

Należy włożyć głęboko końcówkę do środkowych nawiewów powietrza (oczywiście po kolei). Potem przyciskając przycik powoli wyciągać wężyk, w miarę jak piana wypełnia kanał.
Pozdro.

Z natury jestem sceptykiem jak juz pokazalem na tym forum i takie pomysly nie za bardzo do mnie przemawiaja. Wydaje mi sie ze oprocz samego czyszczenia w warsztacie dokonywany jest takze pomiar szczelnosci ukladu i poziom plynu chlodniczego. Samemu chyba tego nie da sie zrobic. Ponadto mam wrazenie ze przy czyszczeniu w zakladzie caly plyn chlodzacy z samochodu wedruje przez maszyne ktora go oczyszcza i to dopiero wraca do samochodu (cos jak dializa u czlowieka).
Zatem czyszczenie klimatyzacji nie sprowadza sie tylko do oczyszczenia kanalow powietrza, to chyba za malo.

No wiec co z tym czyszczeniem klimy??? Czy wie ktos na 100% co oni tam robia? I czy tylko grzyby truja czy cos jeszcze tam robia?

hehehehe panowie - z opcją czyszczenie klimy jest jak z opcją "francuski bez" jedni robia lepiej drudzy gorzej a inni wcale.... nie ma co gdybać tylko zapytać w warsztacie. Raz na rok warto podpiąć klime pod urzadzenie do napełniania żeby sprawdzili ciśnienie, olej itd...jak nie trzeba doładować to zwykle zamyka sie to w ok 50 zeta.... czyszczenie kanałów w warsztacie wygląda (przynajmniej ja takie widziałem) tak, ze nie tylko w jedno miejsce się pryskai ceny tez są rózne..a że dostać sie do klimy to zwykle demontaż schowka itd to ktoś za te roboczogodziny zapłacić musi nie ....

W coupe nie uwierzycie manual opisuje - wiercenie dziury w obudowie kanału powietrza zeby wprowadzić wezyk odgrzybiacza heheheheh, jest tak na stronie webtechu ze zdjęciami jak to pierwszy raz zobaczyłem mało sie nie polałem ze śmiechu no cóż skośny ma czasem zły dzień i nie pomyśli. U mnie nic nie śmierdzi bez odgrzybiania i mam nadzieje ze tak zostanie