Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lava1 Felicia Combi / Mond ... Wrocław [Kiełczów] | 2005-07-13 08:31:02 Jadąc wczoraj po Wrocławiu zauważyłem Poloneza Cargo Plus który miał z tyłu światła chyba od Atu. Powiem szczerze zdziwiłem się bo przecież Cargo (zwykłe) ma światła od zwykłego Caro.
Czy są jeszcze jakieś inne różnice pomiędzy Cargo i Cargo Plus oczywiście poza tymi wynikającymi ze zmian pomiędzy wersją zwykłą a Plusem i światłami tylnymi co wiąże się z tym że napeno jest inna klapa bagażnika. |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-07-13 09:13:05 róźnicaw tylnym zawieszeniu, w plusie jest stabilizator, a światłabyły różne,w zależności od rodzaju tylnych furtek |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-07-13 10:07:30 Wersja karetkowa ma światła od Caro+ ale miała też mniejszą klape z tyłu i aut zwęzało się ku tyłowi. |
![]() Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2005-07-13 11:12:41 Nie ma na to żadnej reguły, karetki jeździły z lampami od Caro i od Atu. Jeszcze jedną różnicą były tylne zderzaki - w Cargo były najpierw w stylu Borewiczowskim - tylko na tylnej ścianie, do tego z boku standartowa listewka od przejściówki na błotniku i na wstawce przedłużającej nadwozie po prostu naklejony czarny pasek, wyglądało to ohydnie więc zamienili z czasem na jeden długi zderzak w stylu Caro. W Plusach zaś montowano standartowy tylny zderzak od Caro+ i Atu+ a do tego ze wstawką pomiędzy zderzak i nadkole tak, że z daleka wyglądało to całkiem estetycznie ![]() ![]() |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-07-13 11:19:36 oczywiścioe zderzaki były również w jednej części
|
![]() Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2005-07-14 01:14:22 Przerzuciłem moje przepastne archiwum wycinków gazetowych i faktycznie muszę przyznać rację - karetki były z lampami od Caro+. Przyznam, że do tej pory myślałem, że karetki i Cargo+ to to samo nadwozie. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-07-14 11:52:49
W cargo zwykłym też są. Przed chwiląmijałem takieo coś koło 1996r. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() MolibdenFSO Miłośnik FSO Śl | 2005-07-14 20:07:28 Tak czy siak, Cargo/Cargo plus nie wyglądaly, moim zdaniem, zbyt estetycznie, ale i tak cieszyło mnie, że karetki w Polsce są polskiej produkcji ![]() |
![]() Raptor_PTK Polonez Caro Łuków | 2005-07-14 20:16:19 Widziałem w wawie ambulans ze światłami od Atu. Miał zderzak al'a C+ Do tego nie łamany/dzielony. Obok stała także stara karetka z lampami od zwyklego caro ![]() ![]() |
![]() GT Miłośnik FSO Żaba Hindenburg | 2005-07-14 23:06:34 Kolego Mebig nieprawde prawicie.Mam przed oknem baze karetek i zarowno maja tylne lampy z C+ jak i A+.wiec przeczy to twojej teorii.A co do zderzakow to oba typy maja taki sam wydluzony zderzak |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-07-14 23:19:23 No i to się zgadza, ale te które mają lampy od caro+ mają zwężaną tylną część nadwozia w jej górnej części i tylko takie widuje w Poznaniu, a Cargo+ wszystkie które widziałem miały lampy od Atu tak wiec ja opieram swoje wypowiedzi na tym co widziałem na własne oczy. |
![]() GT Miłośnik FSO Żaba Hindenburg | 2005-07-15 00:11:26 musze zalatwic cyfraka to ci pokaze na forum ![]() |
![]() pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2005-07-15 08:25:22 |
Lava1 Felicia Combi / Mond ... Wrocław [Kiełczów] | 2005-07-15 09:45:10 Hehehe zdjęcie wykonane przez mojego kolegę parę ładnych lat temu ![]() |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-07-16 01:36:52 Ja dam dla porównania dwie karteki, zdięc nie wkleje podam linki
Polonez Caro+ ambulans Polonez Cargo+ Ambulans Pierwsze zdjecia przedstwaia Poloneza niby Cargo+, ale jednak nie ponieważ tył auta (niestety nie znalałem zdjecia) pochodzi od Caro+, tj lampy oraz blenda, drugie zdjecie przedstwia natomiast Cargo+ czyli auto które jest mocno zbliżone do poprzedniej wersji a posiada zewnętrznie tylne lampy od atu. Jeżeli ktoś byłby miły i przestwaił mi zdjecia tego drugiego Poldka z lampami od Caro+ tu uwierze ze istniały Cargo+ z ww lampami. |
![]() 4971 Miłośnik FSO FSO 125P 1,5L Wodzisław Sl. | 2005-07-16 12:33:04
Trochę się tutaj mieszają pojęcia... Trzeba zacąć od tego, ze ten pierwszy to "prywaciarska" przeróbka normalnego poloneza (obojętnie czy caro czy caro+) na ambulans - ogajrze Czeladź. Druga to typowy FSO Polonez AMBULANS a nie Cargo+ Ambulans. Karetki zawsze nazywały się ambulans. Dostawcze to zawsze były Cargo/Cargo+/Cargo Van/Cargo+ Van. Wersja Ambulanz na Plusier była robiona z trzema rodzajami drzwi: swiatła Caro+ - drzwi do góry, światła atu+ - drzwi do góty, światła atu+ - drzwi podwójne dwuskrzydłowe otwierane na boki (i tych jest najmniej). |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-07-16 12:47:57 Dobra, ale to drugie nie ukrywając zbudowane jest na bazie Cargo+ i nikt mi nie powie że tak nie jest, bo jakąś baze do zbudowania musieli mieć, co do Cargo+ z lampami od Caro to niestety ale jeszcze nie widziałem na własne oczy, ale bardziej interesowałoby mnie obejrzenie wersji z drzwiami otwieranymi na bok. |
![]() elltry Polonez Caro / Nissa ... Skarżysko-Kamienna / Warszawa | 2005-07-16 12:53:29 |
![]() pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2005-07-16 14:49:47
Ja w kwestii formalnej : Polonez Cargo miał w wersji cywilnej jak i ratowniczej lampy od Caro bo Atu za późno wymyślono .. po modernizacjach z 1997 roku przy okazji przerabiania Cargo na Cargo plus zmodernizowano w wersji cywilnej lampy na węższe, bardziej praktyczne od Atu .. czyli faktycznie nie było czegoś takiego jak Cargo plus w wersji cywilnej z lampami Caro .. jedynie w Ambulansach robiono wolną amerykankę i motowano takie i takie lapmy .. |