Klima słabo chłodzi...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam taki problem z klimą, że coś słabo chłodzi - nie ma takiej temp jaka powinna być - jest szczelna, niedawno była nabijana, sprężarka tez jest w porządku. Gość od klimy powiedział, że to może być zawór rozprężny. Z tego co wiem to jest on umieszczony gdzieś za konsolą środkową - pytanie jak się do niego dostać tak żeby nie zdemolować pół Omegi i ile takie coś może kosztować (zapewne dużo bo do Omegi ) Może to być też wina np. kiepskiej jakości czynnika ??

Pozdrawiam.

jeśli chodzi o czynnik chłodzący to bym wykluczył tą możliwość, a o zaworze pogrzeb w archiwum

a wymieniałeś filtr przeciwpyłkowy ?

Kosztuje 34 zł (Filtron) możesz go sam zmienić w 5 minut, na stronie www.filtron.pl jest nawet instrukcja.

Cytat:
a wymieniałeś filtr przeciwpyłkowy ?

Kosztuje 34 zł (Filtron) możesz go sam zmienić w 5 minut, na stronie www.filtron.pl jest nawet instrukcja.

Filtr był wymieniony kilka tygodniu temu

Ja ostatnio miałem trochę przygód z klimą, też miałem się zabierać do zawory rozprężnego, ale podzwoniłem troche, popytałem i obyło się (narazie) bez zaglądania do zaworu rozprężnego (przejeb....ne).
ALe do rzeczy.
Jeśli masz odpowiednią ilość czynnika to na manometrach mechanior powinien odczytać czy sprężarka ma dobre ciśnienia ssania i tłoczenia. Po tym bardzo dużo wiadomo. Sprawdził Ci na manometrach? Co powiedział? Po ciśnieniach wiadomo czy jest dobry przepływ czynnika, czy utrudniony.
Co do powodów to to może być jeszcze mało drożny filtr w układzie klimy. Jak będzie zapchany to będzie słabo chłodził. Ale to powinien mechanik stwierdzić po odczytach z manometrów. U mnie ostatnio klima grzała, ale to był problem zaworu w sprężarce. Zamiast chłodzić to mi ciepłe powietrze leciało, bo się coś zaciął zawór i mieszał coś z obiegiem. Może to też być problem, bo mi na początku tych problemów też słabo chłodziła, aż w końcu zaczęła grzać. Jeśli na manometrach wychodzi że obieg czynnika nie jest utrudniony to może niech ci zajrzy do tego zaworu. U mnie pomogło.

Ok Dario w wolnej chwili skoczę to mechaniora i sprawdzę

Dzięki i pozdrawiam.

a tak w szczególe to nie ma za dużo fachmanów do klimy.Sa tacy co tylko by zmieniali freon,nie szukajac innych przyczyn.Ciecie.Pierwsza rada znaleśc takiego co się na tym zna a potem juz z górki