MotoNews.pl

Tps pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy napiecie na czujniku powinno zmieniac sie z ze stopniowym nacisnieciem pedalu gazu czy bo umnie na bigu jalowym pokazuje tak o.55 a ja tylko delikatnie nacisne na pedal gazu momentalnie wskakuje na 5v nie wiem czy to jest dobrze.

Bartosz są różne rodzaje TPS, oparte na potencjometrze i w tych napięcie w zależności od wykonania rośnie lub maleje wraz z ruchem przepustnicy, a są i takie, które mają tylko dwa stany - włącz/wyłącz - To zależy od zastosowanego układu wtryskowego. Musisz podać więcej szczegółów na temat silnika np. nr katalogowy, albo rocznik pojemność, moc, ilu zaworowy itd. To można będzie to sprawdzić.

silnik 2.0 16v samochod vectra A czujnik BOSCH oznaczenie silnika C20XE a wyglada to tak na jalowym 0.07 a jezeli uchyle tylko delikatnie momentalnie rosnie nawet ponad 5v ale wskazuje tez i mnioejszy prad tylko ze jest bardzo czuly na nacisniecie padela gazu i nie wiem jaki to ma wplyw na lpg bo mam podlaczony do komputera gazowego .

Po sprawdzeniu danych okazuje się, że TPS u Ciebie jest ten dwustanowy; zamknięty/otwarty, czyli wszystko w porządku. A jak to się ma do instalacji? Jeśli Masz LovEco (chyba tak, jak dobrze pamiętam) to włączenie TPS na pewno nie przeszkodzi instalacji bo LovEco i tak tylko sprawdza te dwa stany. Tylko w kompie gazowym w konfiguracji TPS-u musisz ustawić próg zadziałania trochę powyżej tego co podaje TPS przy zamkniętej przepustnicy. Chodzi o to, żeby komp od gazu nie wzbogacał mieszanki na okrągło.

a tak opcja jak wartosc krokowego dla tps tzn ze o tyle krokow wzbogaci mieszanke przy sygnale z tps czy ustawi sie na takiej pozycji gdy dostanie sygnal z tps u mnie wynosi to chyba 100.a jezeli chodzi o ten sygnal na tps toi dziala prawidlowo i pokazuje tylko dwie wartosci .

Niestety nie pamiętam już dokładnie ustawień w LovEco, ale generalnie jest tak, że jak wartość tps przekroczy ustawiony próg to krokowy powinien natychmiast się otwierać i wzbogacać mieszankę.