| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2005-07-15 22:21:31 Thule to taki mercerdes wśród bagażników, warto zainwestowac w ich zakup |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2005-07-19 13:04:27 Wczoraj widziałem białe coś z rowerami na tylnej klapie (bagażnik nie na haku tylko jakoś sprytnie mocowany na nóżkach do klapy).
To coś zmieniało pas ruchu i dowiedziałem się o tym jak prawie wjechało mi pod maskę. ZERO widoczności kierunkowskazów/świateł itp. wszystko zasłoniły 2rowery umocowane na tym bagażniku. Jak dla mnie taki bagażnik powinien mieć listwę jak do przyczepy mocowaną dodatkowo na rowerach i dublującą światła (podłączaną ofkorse do gniazda przyczepy. Koncepcja mniejszego oporu na dachu i większego w cofce za autem jest (delkatnie mówiąc) odważna - chętnie bym poznał tego teoretyka - albo lepiej - można by go wsadzić na dach w pozycji siedzącej lub stojącej - przewieść tak ze 140-180km/h, a potem posadzić (z wciskiem) na haku i też przewieść. Wyznacznikiem oporu mogła by być ilość rozgniecionych komarów na zębach lub wyrwanych włosów o ile w ogóle utrzymałby się na dachu, bo na haku utrzymał by się na pewno
Koledze Czacha gdzieś dzwoni ale nie wie w którym kościele - stawiam zakład o bronka, że chodzi o zwiększony opór między wózkiem z niczym z tyłu a wózkiem z rowerem z tyłu kiedy to faktycznie zawirowania w cofce psują nieco Cx, ale NIE w porównaniu do czegokolwiek umieszczonego na dachu!!!! Bagażniki rowerowe [ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2005-07-19 13:19:47 ] |
czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2005-07-19 21:50:40 Te informacje to nie z praktyki tylko z gazety. Może odnajde ta gazete gdzie był test bagażników.
Swoja drogą na chłopski rozum większe opory da rower ustawiony w poprzek osi jazdy(czyli ten z tyłu) niż ten co jest wzdłóż (czyli ten na dachu). To chyba logiczne. Rower z tyłu sprawdzi się w takim aucie jak omega karavan, dlatego że rower jest schowany z tyłu, a wiadomo że powietrze opływając auto nie wpada od razu w luke (czyli koniec dachu). Wtedy opory faktycznie moga byc małe. Ale jeśli mamy auto cos jak np. Ford Focus, z tyłem ściętym gdzie rowery jeśli śą mocowane z tyłu to przeważnie nad szybą z ukosa względem ziemi to opory napewno będą większe niż gdyby rower był na dachu. I pewnie o to chodziło redaktorom w tej gazecie [ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2005-07-19 22:12:46 ] |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2005-07-20 08:02:27 Na przykładzie redaktorów AS i ich opisów Omegi mieliśmy już przykład rzetelnego dziennikarstwa
Jak na mój wsiowy rozumek to jednak cokolwiek stojące na dachu poza obrysem auta i poza strugą "rozcinanego" powietrza da większy opór niż 2kawałki tego samego czegoś wystające z tyłu i znajdujące się w strudze. Nie drążmy pseudo-teorii bez jakiegoś pożądnego testu w tunelu aero to i tak dupa z tego i mozemy się przerzucać wieczność. |
czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2005-07-20 08:45:52 ad1.z tym się zgadzam!!, ad2.ok temat zamkniety |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2005-07-20 10:16:38
Nie zamykajmy tylko szukajmy konkretów - wiarygodnych testów |