| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-14 08:05:42 Ostatnio mojego esperaczka zaczęło znowu coś boleć.A mianowicie zaczęły mu wypadać cylindry z zapłonu.Po zaserwowaniu mi serii elektrowstrząsów rodem z kopułki postawiłem diagnozę-cewka w aparacie,bo kopułka miała dopiero 5 kkm.Wymieniłem cewkę,mimo że wyglądała na świeżą. Odpalam i znowu dostałem prrrrądem.Czyli kopułka.Wymieniłem kopułkę i wszystko wydawało się ok. Po 1,5 godziny stania w korku objaw się powtórzył i jakby było mało zapalił się checkuś.Myślę sobie ki h.....? No nic.Esperal na chodnik i macha w góre.Wytężam mózgownicę co go może boleć????Świece?Ale świece mają dopiero 8kkm.Ale nic sprawdzę swiece.I okazuje się,że na 2 cylindrze upalił się przewód WN.No to jestem w domu.Dokonałem jakiś działań twórczo-prowizorycznych i już działa na 4 cylindrach,oswoił się,przestał kopać,ale dlaczego czekuś świeci się dalej? Sprawdzam dalej,meszki wpierd....mnie żywcem.Okazało się że był to zbieg niekorzystnych okoliczności. Przy wymianie filtra gazu,gazownik trochę zsunął rurkę z czujnika MAP,a go silnik strzelał i szarpał rurka spadła.
Już jest OK
I morał: nie zawsze oczywiste i codzienne objawy uszkodzenia jakiejś części są uszkodzeniem tej części
Pozdrawiam Jacek |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-07-14 10:14:11 Dobry text
Ciekawy przypadek chorobowy i diagnoza... cyt. "... A mianowicie zaczęły mu wypadać cylindry ... "
To faktycznie nie wesoło, szczególnie w okolicach 5 tys. obr/ min.
Pozdrawiam - SpeedR |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-14 12:45:01 SpeedR,dużo mi nie wypadło Tylko 4 i ani jednego więcej : |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-07-14 13:17:24 Przepraszam z gory za podlaczenie sie do watku ale.......dotyczy to tez dziwnego zachowania sie ostatnio Esperaka.
Mianowicie - rano wsiadam do auta, zapalam bez problemow (na benzynie) przegazowuje go zeby przelaczyc na gaz i w tym momencie dlawi sie. Mam maly problem przerzucic go na gaz. Zawsze sie udaje ale czuje ze sie dlawi. Po przerzuceniu na gaz jest juz wszystko OK. Co to moze byc? Ja wymyslilem sobie filtr paliwa. Tylko zeby go wymienic to chyba trzeba musze wyciac caly przewod paliwowy bo jest tak zapieczony i skorobowany ze na 100% go polamie. Moze macie jakis sposob na szybkie i tanie rozwiazanie problemu. Dzieki z gory |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-14 13:25:24 Hornblower przerabiałem to już i nie przrobiłem do końca .Mam to samo z pewną prawidłowością: jeżeli benzyny mam ponad pół baku nie ma problemu.Jeżeli poniżej to dzieje się to samo co u ciebie.Ilu fachowców,tyle rad.Na dobrą sprawę trzeba by było wymienić cały osprzęt silnika,a jeden to nawet stwierdził,że silnik jest do remontu Dwie sprawy: możesz mieć zasyfione wtryskiwacze,albo zapieczone lub ucieka ci ciśnienie na magistrali paliwowej.Może uda ci się dojść metodą prób i błędów.Ja do tej pory nie znalazłem złotego środka
Pozdrawiam Jacek |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-07-14 13:34:55 Dzieki "zalmed"- prawde mowiac o wtryskiwaczach nie pomyslalem. A faktycznie to moze byc przyczyna, bo jak nigdy nie jezdze na benzynie to przez caly ostatni weekend latalem wlasnie na benzynie. Przez moment nawet pomyslem, ze im to nawet pomoze bo sie przetra czy cos. A tu masz - niespodzianka. Mogly sie faktycznie zasyfic. Teraz tez swieci mi sie rezerwa.
Czy w takim razie mozna je jakos wyczyscic? |
Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2005-07-14 13:43:59 Witaj Hornblower raczej wtryski masz OK, bo ja ostatnio przerabialem wymiane 2 sztuk! objaw przed wymiana byl taki ze auto zapalalo na (Pb) /czasem dluzej trza bylo zakrecic/ i od razu drgal silnik na wolnych obrotach (najpierw mi padl 1 wtrysk i silnik drgal slabo,ale jak zaczal mocniej drgac to spr ze padl 2-gi) a Ty o drganiach nic nie piszesz (a to sie da odczuc!!) po przelaczeniu na gaz wsio bylo OK! (nawet w momencie przelaczania i tuz po nie bylo zadnych zadlawien czy szarpniec). takze zapewne problem tkwi w czyms innym.pozdr |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-07-14 13:50:50 Jak tylko przelacze na gaz to jest OK. Nic nie drga - wolne obroty na 700 i zawsze tak bylo. Zadnych problemow z gazem - nigdy. Ani wybuchow ani drgan. Zawsze chodzil i chodzi rowniutko. Raz mi sie zbuntowal jak szlag trafil przewod wysokiego napiecia.
Faktem jest ze ja mam bardzo prosta instalke - nie mam wtrysku gazu wiec.... A odpala idealnie. Tu z po zapaleniu tez jest OK. Tylko jak nacisne pedla gazu to zaczyna sie dlawic i trwa to do momentu az sie przelaczy. Pozniej - jak pisalem, wszystko OK. |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-07-14 14:30:30 No @zalmed prawdziwy z Ciebie doktor nauk medycznych specjalność Esperal Aż strach pomyśleć co by było gdyby auto w swoje ręce dostali pseudo mechanicy z jakiegoś warsztatu i jeszcze gorzej ile trzeba byłoby za ich tfuuurczość zapłacić tzn. wykrycie takiego zbiegu okoliczności. |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-07-14 15:00:05
mam u siebie to samo co Ty, ale tylko wtedy kiedy już mam bardzo mało benzyny w baku albo kiedy benzyna jest juz stara, i to tylko w momencie gdy silnik jest zimny. jak się rozgrzeje to już bez problemu, wlewam co jakiś czas jakis środek stp żeby przeczyścic cały układ. |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-07-14 15:06:41 O - i oto mi chodzilo Nie ma to jak tanie rozwiazania.
Oby pomoglo. Dzieki |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-07-29 12:32:08 No i pomoglo ![]() |