Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-14 08:22:28 NO wlasnie, jw. Zarejestrowane juz, jezdzi jakies 3 miechy. Trzeba czekac pol roku, czy mozna sprzedac szybciej. Wie ktos?? dzieki z gory za info. |
michu808 Omega B Caravan Trzcianka | 2005-07-14 08:51:30 Chyba trza śmigac pół roku, albo zapłacić jakiś tam podatek w US. Można też sprzedać i dogadać się z kupującym że do czasu jak minie te pół roku będzie jeździł na twoich papierach ( troche ryzykowne - chyba że znajomy) |
maristez Opel Omega B x20xev Żary | 2005-07-14 09:33:29 a wiec... auto mozna sprzedac zawsze ale jest cos takiego (chyba ze sie myle) ze jak sprzedaz szybciej niz 6 miesiecy od zakupu to zapłacisz 19 % podatku dochodowego ale z tego co wiem to tylko od zarobku (róznicy miedzy zakupem a sprzedażą) a wiec idąc tym tokiem myslenia sprzedaj po kosztach albo w zwiazku z tym ze samochody tanieja sprzedaj za mniej niz kupiłeś ( na papierze). chyba dobrze rozumuje.... aha jak masz problem z wartością to napisz ze auto jest do lakierowania i skrzynia jest padnieta... nie doczepia sie w US. pozdrawiam |
![]() Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-14 09:39:47 Problem w tym, ze na umowie kupna bylo .... 100 Euro, a w to chyba nikt mi nie uwierzy, jak sprzedam za tyle ![]() Pozdro |
![]() szczuro OMEGA B - NO GAS Poznań | 2005-07-14 09:44:52
czy tutaj liczy sie data z umowy kupna czy data przejechania przez granice ktora podajemy placac akcyze w UC czy tez data rejestracji ?
wg wartosci rynkowej ? przyklad 1: auto wg infotax (srednia wartosc rynkowa) niech bedzie warte 20.000zl sprzedaje za 22.000 czyli place podatek od 2000 ? jak taniej to nie place nic czy tez przyklad 2: kupilem auto za 100 euro /tak jest na umowie/ sprzedaje za 15.000 wartosc rynkowa jak wyzej czyli 20.000 to place cos czy nie ?? pozdro |
![]() szczuro OMEGA B - NO GAS Poznań | 2005-07-14 10:35:19
no wlasnie i o to mi chodzilo krotko i konkretnie PS z babkami wole to robic dlugo i konkretnie ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-07-14 11:19:23
Nie 19 tylko w/g skali. Doliczasz go sobie do dochodu z innych źródeł i możesz się załapać w wyszy próg podatkowy. Trzeba uważać. |
maristez Opel Omega B x20xev Żary | 2005-07-14 15:00:28
chyba nie do konca masz racje. wydaje mi sie ze jak sie sprzeda auto ( czy dom) to sie idzie do US i wypełnia odpowiedni PCC-1 ( Deklaracja w sprawie podatku od czynności cywilno prawnych) i sie wpłaca do kasy nalezne sianko. jak sie nie zapłaci to za jakis czas przychodzi wezwanie. mnie jak wezwali po sprzedazy Una to siedziała se otyła pani i powiedziala ze zanizyłem wartosc, na dowód czego otworzyła autogiełde i mi pokazała ile najtanszy kosztuje itd itp. podsumowujac nic nie zapłaciłem ale taka była procedura. teraz u nas juz nie wzywaja bo jest zalew autek dalej zza miedzy i chyba maja za duzo roboty. co do wartosci to jeszcze raz mówie Panowie piszemy : auto do poprawek blacharskich, do malowania, uszkodzona skrzynia biegów, pęknięta przednia szyba, loch w siedzeniu itp itd. tylko nie kazdy klijent sie zgodzi na taka umowe... ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-07-14 21:58:49 Polecam lekturę ustawy o podatku dochodwym dla osób fizycznych. Podatku od czynności cywilno prawnych w to nie mieszaj to odrębna rzecz. |
maristez Opel Omega B x20xev Żary | 2005-07-15 20:40:16 poprostu mówie jak miałem... ![]() |