Ktokolwiek widział Omegę B TDS + TC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dręczy mnie pytanie, na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi (na forum też). Czy istnieje wersja Omegi Diesel z kontrolą trakcji? Długo takiej szukałem i nie znalazłem. Podobno w wersji TDS montowano za to mechanizm różnicowy z blokadą (szpera?). Czy ktoś wie coś na ten temat lub ma TDS +TC?

Podpinam się pod pytanie bo sam potrzebuję tych informacji.
Czy istnieje TDS z TC?
Przekopałem całe forum i rzeczywiście nic nie ma na ten temat.
Jeśli ktoś coś wie to poproszę o wieści

Z tego co ja wiem, to TC nie było w żadnej 2.5TD, dopiero po lifcie zaczeli wkładać TC do diesli.

Po którym lifcie? W 1997r?

Po lifcie w tzw. wersji C czyli po 1999r. Tam na 100% kilka razy widziałem na zdjęciach licytowanych samochodów w nowym kokpicie guzik TC w TDS. W B nigdy (a szkoda). Nie wiem czemu Opel uznał na początku diesla za niegodnego TC skoro montował to też czasami w 2 l benzynie.

TC w C??? pierwsze slysze zeby TC byl w 2.5td
jakos mam taka Ome i nic takiego nie ma!! to chyba w 2.5V6 to tak..

Cytat:
2005-11-05 18:03:37, trakerr pisze:
TC w C??? pierwsze slysze zeby TC byl w 2.5td jakos mam taka Ome i nic takiego nie ma!! to chyba w 2.5V6 to tak..

Pytanie jest o TDS

Konkretnie: Omega B TDS 1997 rok

zbynio jak w TD nie ma to w TDS chyba tez nie! bo to jedno i to samo..

racja nie inaczej

Cytat:
2005-11-05 20:54:45, trakerr pisze:
zbynio jak w TD nie ma to w TDS chyba tez nie! bo to jedno i to samo..

Ja pierdu...

Nie dziw się... mam benzynę

Unaocznię na przykładzie moich fantazji samochodowo-erotycznych DTI+TC (magiczny guziczek znajduje się z prawej strony konsoli drugi od dołu z trójkacikiem i napisem TC - to dla niewtajemniczonych). Ale nadal nie jestem pewny czy istnieje połączenie TDS + TC nawet w omegach C. Przeszukiwanie allegro i gratki nie dało rezultatu w postaci zdjęcia ukazującego ten guziczek w TDS. Ale chyba gdzieś widziałem...

[ wiadomość edytowana przez: mar_k dnia 2005-11-05 23:20:06 ]

Zgadza sie i napewno TC w C jest w 2.5V6 i 3.0V6 ale w TD raczej nie bo troche Omesiek ogladnalem zanim kupilem swoja i zadna nie miala nawet w ASO nie widzieli takiej zreszta ja tez..

Cytat:
2005-07-14 14:26:46, mar_k pisze:
Czy istnieje wersja Omegi Diesel z kontrolą trakcji?

Sprawdziłem w dokumentacji MR '98. TC+ występowało wyłącznie z silnikami V6, i to jako standard. W innych silnikach niedostępne nawet jako opcja.
Czyli w dieslach to najwcześniej w "C".

pozdr, Robert