Drgania w okolicy wału w 2107.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Ostatnio w moim ładnym autku odczuwam bardzo niepokojący objaw. Przy ruszaniu słychać i czuć drgania dobiegające z okolic wału/skrzyni biegów. Dodam jeszcze, że dzieje się tak przy prędkości od 15- 25 km/h w czasie ruszania jak i wyhamowywania na luzie.
Wjechałem na kanał podniosłem tylne koła i próbowałem wymusić sytuacje przez zaciągnięcie ręcznego i powolnym ruszaniu. Drgało wszystko. Cały silnik z wałem. Rozkręciłem przegub elastyczny (taka okrągła guma miedzy wałem a skrzynią biegów). Ale tam nie zauważyłem nic niepokojącego. Kolega z pracy (sprawia wrażenie, że zna się na mechanice samochodowej) mówi, że to poduszki gumowe pod silnikiem i skrzynią biegów.

Panowie mieliście już może cos takiego w swoich siódemkach? I czy wymiana gum miedzy silnikiem a karoserią pomogła?

Pozdrawiam
Paweł z Dębicy

Po kolei - albo poduszki silnika, albo poduszka skrzyni - albo obydwie te sprawy. Do tego warto zprawdzić łożysko podpory wału no i krzyżaki. Plus wyważene wału - jak to zrobisz to nie powinno drgać Najpierw wymień poduszki, bo to najtańsze.

Pozdrawiam.

tak ,poduszki. potwierdzam.
ale ten amortyzator walu tez bym zmienil.

obstawiam ze poduszki ale moga byc wsparte tarcza sprzegłowa "łapy" pod silnik mozesz dac nivoskie beda lepiej trzymały i lepiej tłumiły

poduszki na 100%(najlepiej wymien te pod silnikiem i strzynią w sumie sztuk 3)

a drgania spowodowane od wału powoduja dopiero w granicach 50 -100km/h
nie mniej
wiec napewno nie wał

zacznę od poduszek a później sie zobaczy
Dziekuję Panowie

Pozdrawiam
Paweł z Dębicy

Wymieniłem tylko gume pod skrzynią biegów i drgania oraz nieprzyjemny odgłos znikły.

To było to.
I rzeczywiście ja wyciągnąłem starą to była cała spękana i lelawa.