Jakie dokumenty przy aucie sprowadzonym ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znalazłem Vectre B 2.0 DTI z 2000r sprowadzona do kraju rok albo 2 lata temu jest zarejestrowana ale jakie dokumenty powinien mi przekazać jej właściciel.Nigdy nie sprowadzałem żadnego auta i stąd moja nie wiedza a niechciałbym swiecić oczami jak jakiś ciemniak albo mieć później problemy bo bedzie czegoś brakowało przy rejestracji itp ???

Może ktoś wie coś o Vectrach B jakie to ogólnie auta czy awaryjne itp ???

Z góry wszystkim dzikuje za pomoc .

Jeżeli jest już zarejestrowana w kraju to standartowo dowód rejestracyjny i umowa k-s między wami, natomiast miło by było gdyby Ci dał papiery z odprawy celnej, niemiecką farhzekarte (nie wiem czy dobrze napisałem ) i tzw. abmeldung taki papier, że auto zostało wyrejestrowane, jak jeszcze coś to niech ktoś z szacownych klubowiczy mnie uzupełni
A no i oczywiście umowe k-s między nim a niemcem

[ wiadomość edytowana przez: Chojnak79 dnia 2005-07-15 13:37:53 ]

Witam.
3 miesiącetemu byłem w podobnej sytuacji jak TY.
Poprzedni właściciel musi ci oddać:
1. Kartę pojazdu
2. Dowod rejestracyjny
a jezeli będzie na tyle uprzejmy to jeszcze moze Ci dorzucić niemiemieckie papiery kupna , odprawy celnej itp.
Musicie takze spisać umowę miedzy wami.
Reasumując aby zarejestrować auto musisz posiadać
1 kartę pojazdu
2 dowod rejestracyjny
3 umowę kupna sprzedarzy zawartą pomiędzy Tobą a gościem od ktorego kupujesz
4 oopłatę skarbową 2% wartości auta
to tyle
A co do Vectry B --- to w benzyniakach często się wypalają cewki a w starszych egzemplarzach np z 97' zaczynają rdzewieć nadkola.
Pozatym autko bardzo sympatyczne

a jeszcze wypełniony druk ze skarbówki pcc-1

[ wiadomość edytowana przez: Chojnak79 dnia 2005-07-15 14:35:46 ]

Nie opłatę skarbową 2% a podatek od czynności cywilno-prawnych
I nie otrymujemy od sprzedawcy wypełniony druk pcc-1 tylko w umowie sprzedaży strony określają kto płaci ten podatek (z reguły wskazuje się nabywcę jako zobowiązanego do zapłaty) i podatnik sam wypełnia formularz pcc-1

Coś w temacie ... Bez komentarza ...

Kupiłem sobie auto ...