Hamulce cd...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
oki...tarcze zdjąłem i założyłem nowe - wszystko zgodnie z waszymi wskazówkami...
ale ni cholery nie mogę cofnąć tego tłoka, żeby wsadziś nowe klocki...
jak to zrobić...sprawa jest pilna

Cytat:
2005-07-15 10:17:40, Hetmann pisze:
oki...tarcze zdjąłem i założyłem nowe - wszystko zgodnie z waszymi wskazówkami... ale ni cholery nie mogę cofnąć tego tłoka, żeby wsadziś nowe klocki... jak to zrobić...sprawa jest pilna

Weź jakieś 2 szpeja np łyżki do opon i na want albo kulturalniej weź np ścisk stolarski lub klucz francuski i poprostu wciśnij.

cholera próbowałem...podobnie ale nawet nie drgnął...dodam tylko że nie było to ruszane z milion lat a stare klocki były grubości ...foli ood czekoladek

fakt przeważnie ciężko schować tłoczek, jeżeli normalnie nie dasz rady to można wykręcić odpowietrznik wtedy może będzie odrobinę łatwiej..........ale trzeba będzie odpowietrzyć hamulce po dokonaniu wymiany

Cytat:
2005-07-15 10:22:29, Hetmann pisze:
cholera próbowałem...podobnie ale nawet nie drgnął...dodam tylko że nie było to ruszane z milion lat a stare klocki były grubości ...foli ood czekoladek

Musisz wciskać równomiernie.Jeżeli nie idzie to nie na żywca.W jakim stanie masz osłonki gumowe?Może tłoki są pordzewiałe i pozapiekane?spróbuj lekko nacisnąć na hamulec żeby tłok ruszył...ale pamiętaj żeby włożyć coś np nowe klocki albo młotek do samego zacisku aby tłok Ci nie wyskoczył kiedy ruszy

musi wejść do środka nie ma innej możliwośći, weź 2 łyżki do opon czy coś, tym lepsze im dłuższe, pewnie się zapiekły, jeden z jednej strony tłoczka, drugi z drugiej, połóż zacisk tak, żeby sie nie ruszał,np oprzyj o tarczę, niech ktoś go jeszcze trzyma i wciskaj bardzo silnie. W końcu powinien wejsć, jesli wejdzie, podpompuj hamulec pare razy zeby znowu wyszedł znowu go wciśnij itp....

Jeśli już totalnie nie bedzie chciał tłoczek wejść do środka, odkręć odpowietrznik, podobno pomaga..

CZY ODKRĘCENIE ODPOWIETRZNIKA RZECZYWISCIE POMOŻE????

odkrec jeszcze korek na zbiorniczku z plynem

Cytat:
2005-07-15 20:25:50, Hetmann pisze:
CZY ODKRĘCENIE ODPOWIETRZNIKA RZECZYWISCIE POMOŻE????

Pomoze jeśli masz np nie drożny przewód hamulcowy.W innym wypadku nie ma to znaczenia gdyż płyn i tak cofa się do zbiorniczka poprzez pompę.

ale żrubki od odpowietrzania...TRAGEDIA
nigdy ich nie odkręcę....

a jeden tłoczek mi wypadł..i jak teraz odpowietrzę?
czy można kupić nowe takie srubki...a stare potraktować np gumówką??

Cytat:
2005-07-16 21:24:48, Hetmann pisze:
a jeden tłoczek mi wypadł..i jak teraz odpowietrzę? czy można kupić nowe takie srubki...a stare potraktować np gumówką??

A ostrzegałem?.......dobra.Spróbuj starego sposobu.Postukaj ale delikatnie młoteczkiem odpowietrznik przed próbą odkręcenia od góry kilka razy.Delikatnie ale energicznie.Potem dopasuj sobie klucz najlepiej nasadowy i sześciokątny i próbuj.

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-07-17 01:04:54 ]

Cytat:
2005-07-17 01:01:22, Henryk pisze:
A ostrzegałem?.......dobra.Spróbuj starego sposobu.Postukaj ale delikatnie młoteczkiem odpowietrznik przed próbą odkręcenia od góry kilka razy.Delikatnie ale energicznie.Potem dopasuj sobie klucz najlepiej nasadowy i sześciokątny i próbuj. [ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-07-17 01:04:54 ]

Są specjalne klucze od obwodów hamulcowych

Cytat:
2005-07-17 08:34:05, WilK pisze:
Są specjalne klucze od obwodów hamulcowych

Pewnie że są..specjalne do rurek hamulcowych ( nawet posiadam takowe)...ale mówimy w tym momencie o próbie odkręcenia odpowietrznika.

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-07-17 09:39:52 ]

Jak się zbiorniczek z płynem odkręci to troszkę łatwiej chowaja się tłoczki.

Cytat:
2005-07-17 09:35:52, Henryk pisze:
Pewnie że są..specjalne do rurek hamulcowych ( nawet posiadam takowe)...ale mówimy w tym momencie o próbie odkręcenia odpowietrznika. [ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-07-17 09:39:52 ]

Palnik i się odkręci

Cytat:
2005-07-17 11:56:15, WilK pisze:
Palnik i się odkręci

He he..." jest wiele mozliwości..."

...i nie posłuchałem.... klucz nie był debeściarski i teraz śrubki sa prawie okrągłe...
chyba jedyna mozliwość teraz to rozwiercić i wkręcić nowe...
a może nie
??????????????????????

Cytat:
2005-07-17 18:47:21, Hetmann pisze:
...i nie posłuchałem.... klucz nie był debeściarski i teraz śrubki sa prawie okrągłe... chyba jedyna mozliwość teraz to rozwiercić i wkręcić nowe... a może nie ??????????????????????

Jak jeszcze nie urwałeś odpowietrzników to spróbuj je potraktować jakąś żabą hydrauliczną a potem wkręć nowe w to miejsce.Jeżeli już urwałeś to niech Ci zwierci jakiś tokarz...bo inaczej nie wróżę jakoś powodzenia tej operacji.Z tzw 'ręki' nie wierć bo uszkodzisz gwint i gniazdo odpowietrznika wewnątrz zacisku.

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2005-07-17 19:23:26 ]

uadło się!!! palnik , żabka...i nowe śrubki....
wszystko jest juz oki
dzięki za rady