ELPI+BENZ buja obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Mam mały problem z obrotami. Lantra 1,6 16V , instalacja z komputerem Elpi. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów z prędkością ok 160 km/h wolne obroty "zwariowały". Falowały w zakresie 400-1500 . Podjechałem do gazownika,podłączył kompa pod ELPI i nic nie znalazł.Podłączył analizator i okazało się że lambda wskazuje zbyt ubogi skład a jest on faktycznie bogaty.
Na parowniku ustawił takie położenie, które jego zdaniem miało poprawić obroty. Zalecił sprawdzenie LAMBDY . Oczywiście skasował odpowiednio!!! Obroty się troszeczke ustabilizowały, ale silnik nie utrzymuje ich do momentu pełnego rozgrzania-zimny gaśnie. Sytuacja falowania miała miejsce na gazie i na benzynie.
Podjechałem sprawdzić LAMBDĘ i oświadczono mi że wzorcowo reaguje i jest w 100% sprawna.Diagnosta stwierdził że przyczyną może być ciągła jazda na gazie co powoduje nieprawdziwe odczyty komputera i niemożliwość odpowiedniej reakcji. POLECIŁ ABYM POJEZDZIŁ Z 2 DNI NA BENZYNIE TO WSZYSTKO WRÓCI DO NORMY. Wszystkie czujniki są sprawne! Żadnych nieszczelności !!!
Może ktoś mi pomoże w tej kwestii, bo jazda na benzynie pomogła tyko częściowo.
JAKI NASTĘPNY KROK UCZYNIĆ???

jedz do tego becwala gazownika i niech dobrze ci ustawi skald mieszanki.i warto wyczyscic silnik krokowy no i moze przepustnice

Pojadę ale do innego-już czwartego.