MotoNews.pl

Jak zamontować aktywną tubę Boschmann Apache B-100P

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś może mi napisać jak sie podlączą aktywną tubę Boschmann Apache B-100P. Aktualnie mam podlączone do radyjka 4 glośniki + 2 gwizdki z przodu. Z przodu mam orginalne glośniki z hondy a z tylu Boschmanki dwudrożne o mocy muzycznej 400w. Wlaśnie kupulem nową tubę i niebardzo się orięntuję co do którego wtyku się podlącza, a koniecznie chcę to sam podlączyć, ale trochę się obawiamże ją skopcę.

A jakie są wejścia w tej tubie??

oznaczenia wejścia POWER- ( +12v / REM / GND )
oznaczenia wyjścia SIGNAL- (INPUTS (R-L) ; HI INPUT R+R-L-L+)

[ wiadomość edytowana przez: mirus dnia 2005-07-16 15:29:35 ]

POWER to stałe zasilanie 12V, REM - przywód sygnałowy (załączeniowy), GDD oznacza masę. SIGNAL IMPUTS R-L to wejście syganały przewodem chinch, natomiast Hi IMPUT to wejście z przewodów głośnikowych wychodzących z radia.

Zacznijmy od początku: najpierw podłącz chinche od radia lewy i prawy (inputs L+R), przewody te poprowadz pod tapicerką jedną stroną auta razem z sygnałówką włączajacą tube (REM), tą sygnałówke podłączasz pod kabel zazwyczaj niebieski z radia. po drugiej stronie samochodu poprowadz kabel plusowy (+12V) najlepiej gruby taki jakie się używa do wzmacniaczy (kup gotowy zestaw) i podłącz go od akumulatora (+) na bezpieczniku z zestawu, mase (GND) podłącz gdzieś z bagażnika, tak aby kabel był dość krótki. Jak poprowadzisz i podłączysz już wszystkie babelki na sam koniec podłączasz zasilanie (+) i pamiętaj żeby kabel zasilający zanim go podłączysz mieć zaizolowany. Mam nadzieje że obrazowo i prosto wszystko opisałem. Pozdrawiam