| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-07-16 18:10:44 fire wire, nic nadzwyczajnego, pod warunkiem że twój komputer posiada taki port. Powiedz lepiej co to za kamera ![]() |
patrykowski Daewoo Espero 1,8 Cd chorzów | 2005-07-16 18:16:58 no portu niemam:-/wiesz ile taki port +kabel by kosztował?
camerka z canona ![]() |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2005-07-16 18:30:44 Karta firewire
A mam jeszcze pytanie czy ktoś robił może "zrzuty" filmów z kamery cyfrowej. Na razie przymierzam się do kupienia karty z łączem firewire a chciałbym wiedzieć czy jakość jest dobra oraz czy stworzenie filmu DVD ze ściągniętego materiału jest trudne? No i oczywiście jakim programem to najlepiej zrobić? No to się ładnie podczepiłem pod wątek ale mam nadzieję że obydwaj na tym skorzystamy. |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-07-17 02:12:07 Slayter
Bez komentarza z mojej strony. Patrykowski Polecam film Zlot Borki (Slayterowi oczywiscie tez) - co prawda zwykły VHS ale obrobiony cyfrowo
PS. Mam cyfrówke od 3 lat (Wczesniej V8 jakies 10 lat). I cos niecos sie znam na robieniu z nią filmow na DVD i inne takie. |
patrykowski Daewoo Espero 1,8 Cd chorzów | 2005-07-17 09:20:52 asz tak źle??czy tylko chcesz nas przestraszyc?? bo jak tak to nierób tego
gdzie taki film mozna dostac do obejrzenia:>?? [ wiadomość edytowana przez: patrykowski dnia 2005-07-17 09:21:27 ] |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-07-17 12:26:01 Nikogo nie zamierzam straszyc.
Jesli filmy cyfrowe to tylko FIRE WIRE (iLink - czy jak to jeszcze nazywają). Przez USB nawet nie próbujcie. Jesli chodzi o zgranie to 2h filmu to ok. 30 GB na twardym bez kompresji (lepej nie kompresowac w locie bo za duza strata jakosci). Potrzebne jest jeszcze pare GB an ewentualną obróbke i podgląd. PS. Slayter o ile pamietam był na zlocie w Borkach - dlatego bez komentarza
|
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2005-07-17 15:18:21 mam filmik z borek I nagrywany kamerą Panasonic jest t kamera cyfrowa, nagrywan na kasetach DV, Kamery sony nagrywają najczęściej na Digital8. Jak jest róznica w obrazie ? Nie mam pojęcia, ponoć jest. Jeżeli masz nowego kompa, złącze masz prawdopodobnie na płycie głównej - zobacz instrukcję.
Dodam że tak kamerka wraz z klilkoma kasetkami, ładowarkę, lampą zewnetrzną, dwoma bateriami, torbą, instrukcją i wszystkimi kabelkami jest do kupienia za 1300 pln /bez kontrolera/ |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-07-17 19:07:43 jakosc filmu zależy do przetwornika CCD wbudowanego w kamere a nie od formy zapisu czy to D8, czy mini DV jesli kamera ma rozdzielczosc na poziomie 720x586 to w tych tanszych modelach rózicy nie ma.
O jakosci mozna mowic przy kamerach 3CCD. Ale jesli zakłada sie pózniejszą kompresje to strata na jakosci bedzie na pewno. (kodeki tak mają ).
Ale kamety 3CCD raczej nie nie dostanie sie za 1300 zł PS. Materiał który dostałem od NAVI'ego był na VHS i zgrywany był z kamery o ile pamietam Hi8. Ale pózniejszy montaż odbył sie juz na komputerze. PS 2. Szkoda że jacenty mi wtedy nie podesłał swojego materiału zrobiłoby sie ujecia z 2 kamer i uzupełniło nagranie które miałem. [ wiadomość edytowana przez: maltoron dnia 2005-07-17 19:24:03 ] |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2005-07-17 21:02:51
W związku z tym mam pytanie - jakim programem najlepiej zgrać kasetkę miniDV z kamery Panasonica - model chwilowo niedostępny z powodu ciągłego użytku kamery - w tym momencie chyba w Giżycku(chociaż nie wiem czy rodzaj nośnika ma aż takie znaczenie)? Jeżeli chodzi o kompresję to tak przypuszczałem że lepiej jest najpierw zgrać obraz a później go "przerobić" - przeraża mnie tylko wielkość obrazu - 30 GB... Moje kolejne pytanie to na jaki format to się zrzuca? Na AVI? Jak to najlepiej przygotować i zgrać na DVD? Chodzi mi głównie o zachowanie jak najlepszej jakości. Z góry dzięki za odpowiedź na banalne z pewnością dla Ciebie pytania.
Byłem w Borkach I (niestety ominęły mnie Borki II)No właśnie jakoś takoś nie skumałem o co chodzi. Filmu z Borek I też jakoś nie widziałem, ale jeszcze nie wszystko stracone
Pozdrawiam, slayter |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-07-17 21:29:36 Aby colowiek zgrac muszisz miec Firewire 6-4 (6 pinowe w kompie kamera ma 4 piny).
Do Sony program do obróbki jest dodawany do kamery. Nosnik nie ma znaczenia wazne żeby kamera miała wyjscie DV (iLink, Firewire - to to samo). Zgrac mozna to programem do obróbki. Na dzien dzisiejszy uzywałem Adobe Premiere (małe wymagania co do kompa, duze mozliwosci, Do obsługi trzeba sie przyzwyczaic- profesjonalne podejscie). Drugi program to Pinnacle Holiwood Studio 9 (łatwa obsługa, duze wymagania co do sprzetu). tak że na początek polecam ten drugi. Zrzut na HDD odbywa sie w avi gdyz jest to rzw. format uniwersalny (nie zwiazany z kodekami). W obu programach mozesz przygotowac pliki do nagrania na DVD, ale do tego potrzeba dodatkowego miejsca na twardym. Tak że program sam dobierze ci jakosc dla płyty DVD do odtwarzania w stacjonarnym odtwarzaczu. Inna historia jest z kompresją za pomocą kodeków. Na przykładzie filmu Borki. Kompresja do mpg z jakoscią VCD zajeła ok 150 MB (o ile pamietam). DivX z bitrate 200 i z dobra kompresja zajął ok 300MB (jw) , ja mam wersje w DiVX z bitrate 4000 i ledwo weszła na płyte CD 700MB, dodatowo dwa ostatnie mają dzwiek w MP3. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-07-17 22:12:04 jak ktos chce kompresowac w locie to potrzebna do dobrej jakosci jest specjalna karta graficzna przystosowana do obrobki materialu audio-video. koszt niestety sporo wiekszy niz zwykla karta... |
patrykowski Daewoo Espero 1,8 Cd chorzów | 2005-07-18 09:08:16 jesli ktos ma udostepnic (jakis ftp)lub porzyzyc płytke to błybym wdzieczny z filmem Borki 1[ wiadomość edytowana przez: patrykowski dnia 2005-07-18 09:08:41 ] |