| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-07-17 20:22:21 Rzuć okiem na zapodany wątek od miejsca które wstawiłem:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=65496&c=0&f=17&orderby=asc&start=320 Masz tam coś na temat o który pytasz, może nawet kolega podzieli się swoją wiedzą co i jak z przekręceniem licznika
Raczej nie ma zabezpieczeń przed przekręceniem. Wydaje mi się, że albo przestawiasz tarczki z cyframi rozkręcając budziki albo kręcisz licznik do tyłu (za pomocą wiertarki albo co) tam gdzie wchodzi linka prędkościomierza (chyba dość czasochłonne). Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy w drugim przypadku licznik się cofa czy trzeba jechać do przodu przez 000.000 km. A na ile wytrzymały jest licznik w przypadku takich mechanicznych ingerencji tego nie wiem. [ wiadomość edytowana przez: the_undertaker dnia 2005-07-17 20:25:31 ] |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-07-18 08:21:16
Też uważam, że to bzdura, w końcu tarczki krecą się z inną predkością i mają prawo być na różnych wysokościach. Poza tym to część mechaniczna więc ma prawo byc niedokładna. Mój ma przebieg 133 tys. pewny i też mam nierówno cyferki, ale jak ktoś jest tfuuuurczy to zawsze znajdzie jakieś "ale" do którego można się przyczepić i pomarudzić. No a tak poza tym wszyscy którzy mają w klubie i nietylko zamontowane niebieskie (lub inne) podświetlanie zegarów, aluramki na zegary musieli wyciągać cały zestaw budzików z auta a to już też rodzi niestety watpliwości, ze mogli coś majstrować przy nich, ale czy zasadne są te watpliwości??? Chyba w 99% przypadków niebardzo. Czy takie dochodzenie jaki przebieg auto ma w rzeczywistości poprawi Ci humor??? Raczej watpię, prędzej Ci go zepsuje. Zamiast licznika sprawdź lepiej stan auta i jeśli jest on dobry to nie ma sensu dociekać co w budziku siedzi. [ wiadomość edytowana przez: the_undertaker dnia 2005-07-18 08:27:40 ] |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-07-19 10:39:00
A gdzie sie dopatrzyles takiego przebiegu? I po co wlasciwie sobie poprawiales w druga strone? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-07-20 09:58:41
Panie! Funkiel, nówka, nie bity. Niech pan spojrzy - 7 lat i przebieg tylko 46 tys km |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-07-20 10:26:24
Bo ja wiem czy aby 71.000 km to był realny przebieg.
A tak przy okazji to "Prawdopodobnie" super takie rzeczy robi sie cinquecento. Tam wytstarczy tylko leko odchylić ośkę i ustawiamy sobie dowolny stan licznika.
Ale Cit to "Prawdopodobnie"
|
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2005-07-20 10:41:51 ponoć odkręcanie można poznać po ruchu wskazówki szybkościomierza, jeżeli wskazówka drga, szarpie, idzie nierównomiernie do góry to oznacza że coś było robione przy liczniku. |
AndQ Daewoo Espero Zielonka k. Warszawy | 2005-07-20 11:45:37 Pewnie, że 71 tys. to nie musi być prawdziwy przebieg... ale mówię, że taki miał, bo taki przebig mi się podoba
Jeżeli rozłożyło się delikatnie cyferblaty to wskazówka prędkościomierza nie ma prawa drgać ani szarpać. U mnie chodzi bez najmniejszego zająknięcia. AndQ |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-07-20 11:48:47
Ale jeśli ktoś poprzestawiał umiejętnie same cyferki, to nic się nie dzieje z licznikiem. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-07-20 11:56:02 A w ciężarówce m-ki Kamaz wystarczyło zamienić miejscami wtyczki obrotomierza i prędkościomierza. Ciężarówka na postoju "jechała" 40 km/h. |