Nie schodzi gałka górna wachacza 2107. Pilne!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie mogę jej zdjąć ! Gałka na dole ma gwint, ale on nie powinien sięgać dalej(widzę po nowej gałce). I nie wiem czy ja wybijać na chama czy jakoś nagrzać, czy wykręcić ?
Pomóżcie !!!
Pewnie trzeba zdejmować zwrotnicę a może da się bez zdejmowania?

ja używałem specjalnych ciągaczy do tego. niestety po paru latach jest tak zapieczone że inaczej się nie da. można spróbować nagrzać może zejdzie. na pewno lekko nie bedzie

Jesli nie chche wyjsc ze zwrotnicy to najlepszym sposobe jest mlotek. Skrecasz kola zeby byl dostep i bijesz mlotkiem w to wlasnie miejsce zwrotnicy.

Dzienks za odzew. Wiecie jaki numer ?
Rozebrałem to koło wczoraj, zerwałem te stare śrubki na starym przegubie, powyginałem te blaszki od gałki i no właśnie... nie mogłem jej wybić. I teraz najlepsze ! Jako że potrzebowałem na gwałt pojazdu - poskręcałem wszystko jak było nowymi śrubkami (od nowego przegubu) i tak na razie śmigam. Wiem że to głupota z mojej strony, ale tylko po mieście i nie depcze do 80kmh.
Będę musiał się za to zabrać i to jak najwcześniej.

Proszę o pilna pomoc w palącej sprawie.

Czy sworznie wahaczy (zwane przegubami) od Poloneza pasują do Lady.

Na oko wyglądają identycznie i można dostać od dobrego producenta

Z tego co pamietam, to nie pasuja. Do lady mozna kupis sworznie i koncowki z TRWu, koszt okolo 30 zl szt. Ja zamawialem w sklepie z czesciami do zachodnich aut.

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

bez problemu można zakupić markowe sworznie do lady.

Cytat:
2011-03-16 19:12:21, rogacek pisze:
bez problemu można zakupić markowe sworznie do lady.

A dokładniej: jakie ,gdzie i za ile ?

w hurtowniach motoryzacyjnych.

Cytat:
2011-03-17 01:08:05, milko pisze:
A dokładniej: jakie ,gdzie i za ile ?

Napisalem 4 posty nizej!!!

-----------------

Przepraszam , ale dalej nie wiem co to znaczy "markowe sworznie do łady"- każda marka ma swoją nazwę własną , czy tak trudno podać nazwę markowej firmy?

SzokoLada--nie kojarzę skrótu "TRWu" ?

U mnie w mieście, jak idę do sklepu, czy też hurtowni (np. Inter-cars lub Inter-Team), to do Lady nic nigdy nie mają. Tak więc mam problem z zaopatrzeniem zwłaszcza, że małe sklepy przestawiają się na asortyment do innych aut tj. Skody.

Dla mnie dobre części są z Krosna (Delphi).

I jak się dowiedziałem, sworznie od Poloneza nie pasują, maja inny rozstaw śrub... ech ... szkoda.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

TRW- nazwa firmy. Jak powiesz w sklepie TRW, od razu ci powiedzą.
Jak dla mnie najlepsza firma.

-----------------

Tu kupisz sworzen TRW

-----------------

Ja już nabyłem (dolne - Delphi i górne - jakieś niemieckie). Niemniej dziękuję za namiar na sklep. Pewnie już niedługo tylko zakupy przez internet pozostaną.

SzokoLada -dzięki za informacje ,jakoś nie zetknąłem się wcześniej z tą marką TRW.

A13 - mam podobne wrażenia dotyczące zakupu części do łady , może w zachodniej Polsce jest lepiej pod tym względem. Jestem ciekaw gdzie kupiłeś te sworznie Delphi ?

rogacek
Przełam się w sobie i jeśli nie jest to wielką tajemnicą to podaj w końcu nazwę tych markowych sworzni i adres hurtowni motoryzacyjnych gdzie można je kupić.

Ja jak kupowałem to w jednym sklepie facet wyciągnął kilka sworzni różnych producentów takich „no name” i stwierdził ,że nie wie kto ich wyprodukował ,jeden tylko w opakowaniu i ten kupiłem -rosyjski.
Potem znalazłem też w Internecie takie sworznie jak kupiłem : http://jacars.pl/sworzen-wahacza-2121-goradol-p-3593.html .
Nie wiem czy są dobre ale wygląda na to ,że to jakaś firma państwowa nie rzemiosło . Poza tym one są takie jak były chyba oryginalnie montowane w fabryce , mają osłonki gumowe wymienne, dolne mają tą śrubkę na dole sworznia.

milko - to jest firma "nie krzak", ale czy robi dobre sworznie to trzeba z autopsji stwierdzić. TUTAJ znalazłem ich stronę produktu.
Tak na marginesie poszukiwań STRONA o wymianie sworzni, ze zdjęciami.

kurcze lenie jesteście. jak miałem ladę to swożni szukałem w sieciowych dużych hurtowniach na których bazują warsztaty i sklepy np intercars

polecam swożnie MOOG z grupy Federal Mogul. Miałem twardą zawiechę i białoruskie 2 dni wytrzymywały. Szukajcie w katalogach fiata 124

odpaliłem stronę intercarsu i wypluło mi kilku producentów. najlepiej zabrać stary swożeń by sprzedawca mógł dobrać

Części kupuję na Sobieskiego ostatnio.

Czy Fiat 124 na pewno ma taki sam zawias jak w Ladzie?? - pytam się, bo żadnych publikacji o tym aucie nie widziałem.

W Inter-carsie, to sprzedawcy lepiej się na komputerach znają, niż na mechanice. Komputer wypluwa napis - NIE MA, to sprzedawca NIC NIE MA do Lady. Byłem u nich parę razy w sprawie Lady i odszedłem z kwitkiem, zawsze zawiedziony brakiem jakiejkolwiek chęci pomocy.
I tyle w temacie Inter-carsu.