Rozrzad i walki wyrownowazajace w delcie HF integrale

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. Dostalem do poskladania taka lancie no i mam maly problem- mianowicie nie moge odkrecic sruby mocujace kolo napedzajace pasek walkow wyrownawazajacych na wale korbowym. Pod tym kolem jest nastepne, napedzajace rozrzad. w zwiazku z tym mam pytanie- czy do ustawiania rozrzadu, wal musi byw w takim polozeniu by pierwszy i 4 tlok byly w GMP (analogicznie jak w naszych kultowych fiatowksich DOHC?) Czy w tym tez polozeniu ustawiam walki wyrownazajace tak, by ten po stronie wydechu pokrywal sie ze znakiem na obudowie rozradu, zas ten po stronie dolotu mial znak skierowany pionowo w dol (ponoc jest tam jakis znak, ale silnik siedzi w aucie i podluznica sprawia ze znaku dostrzedz nie sposob...) Z gory dzieki za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Marcin Kosinski

w sprawie ustawien Ci nie pomoge ale na "dostrzezenie znaku"jest sposob

lustereczko powiedz przecie...

pzdr

wiem, tyle ze tio akurat w tym wsztkim najmneijszy problem. Gdy mam wal w takim polozeniu zeby 1 i 4 tlok byly w gmp, znak na kolen napedzajacym pasek walkow wyrownowazajacych z niczym sie nie poktrywa. tak ma byc tzy walki te ustawia sie w innym polozeniu walu niz walki rozrzadu? Nic, zaraz jade po manuala do integralki, mzoe wyczytam cus ciekawego.

podaj mi typ motoru to poszukam w autodacie

Cytat:
2005-07-20 17:30:39, bodziot pisze:
podaj mi typ motoru to poszukam w autodacie

musialbyum spisac z bliku, ale to delta HF integrale 2.0 8v z 88 roku.

jesli blok ma oznaczenie 831C5.000 185KM i byl produkowany w latach 87-89 to bys sie kolego do mnie zglosil po wydruk dokumentacji do tego auta a nie pytal obcych ludzi na necie

ano zgadza sie bo autodata wskazała mi ten sam typ silnika a zrzuty z ekranów masz na mailu

dzieki Bodziot, niestety ten rysunek mialem, ale mam problem- czy walki wyrownowazajace ustawia sie w tym samym polozeniu walu korbowego co do ustawiania walkow rozrzadu, czy najpierw spiac rozrzad, przekrecic walem tak by zgadzal sie znak na kole napedzajacym poasek walkow wyrownowazajacych i wtedy spiac te walki?

niestety opis jest po niemiecku

ja w 16v ustawialem walki wyrownowazajace kiedy wal byl na znakach, mam nadzieje ze bylo dobrze sprawdz dobrze wymiar panewki srodkowej na walkach wyrownowazajachych, potrafi tam tracic silnik duzo cisnienia oleju.