Skrzynia , sprzeglo od samary do 110 , 111 ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam !
czy sprzeglo i skrzynia z samary 1500 pasuja do lady 111 ? silnik w 111 to 1.5 8v . Dziadek wpakowal kupe siana w to auto i nie chcial by w nia juz za duzo inwestowac a tu skrzynia rozpadla sie w mak (walek ukrecony, rozwalone lozyska , peknieta obudowa ) do tego poszlo sprzeglo (komplet) ogolnie skrzynia nie nadaje sie do remontu , nowa kosztuje 2600zl wiec to troche przesada a uzywanej nie idzie dostac, jedynie co znalalzlem to od samary 1500 , z tego co sie orietuje to silnik jest prawie identyczny a golwna roznica polega na wtrysku !

Z gpry dziekuje za kazde info !
POZDRAWIAM

Pasuje, ale na siłę i to nie ma sensu. Różnica nie polega tylko na wtrysku, bo to tylko teoria, inne jest zawieszenie skrzyni, inna są przełożenia, inny materiał. Twój dziadek ma Lade z lata 99 lub końca 99. To jest wada producenta, pęka na wałku głównym. Sam płaciłem za remont skrzyni 3tyś. Jeżeli nawet dostaniesz używaną skrzynie to za nią przepłacisz. Sprawa nie jest taka prosta i oczywista. Naturalnie dilera zamknęli w wiezieniu i nikt z nas już nie zobaczył za to forsy. Jedyne, co możesz zrobić, to zadzwonić do znajomych znajomych Ukrainy u kupić coś tam za dolary, jak będziesz miał głowę na karku wyjdziesz na swoje.
WKŁADANIA SKRZYNI OD SAMARY NIE POLECAM, BO SIĘ SYPNIE.
P.S
Zawsze możesz sprzedać 110 na części.

tnx za info
a jesli mozesz to napisz mi jaka jest dokladnie roznica w tym zawieszeniu skrzyni ?
tzn chodzi o to ze znajomych na ukrainie to ich niemam , 3tys wladowac to bezsens , sprzedanie na czesci sie nie oplaca:/
dlatego zalezalo by mi na zalozenie tej skrzyni od samary
tzn najwazniejsze zeby rozstaw srub od obudowy pasowal

jeszcze raz thx za info

Wiec tak gadałem kiedyś, z panem Tadkiem z serwisu i mówił, że skrzynią jest ta sama, ale to nie ma sensu bo się sypnie. Widz w tym, ze silnik w 110 nie jest identyczny. Inaczej jest zawieszony, bo inaczej jest uformowana podłogo i to samo tyczy się skrzyni. Aktualnie jezdze na poduszczę od samary i wiem, że ona jest za mała i dostaję cholerne przeciążenia na skrzynię. Co do innych danych nie dam sobie uciąć niczego, bo nigdy nie miałem aż, tak dokładnej literatury fachowej co do 110 ani samary. Obudowa powinna być, git ale problem MOŻE być z tym cięgłem co idzie z lewarka i przestawia biegi. Nie słyszałem, aby ktoś to już robił. Ale ja bym na twoim miejscu pogadał, z jakimś Ukraińcem co sprzedaje coś na bazarze, pewnie może coś ci ściągnąć. W zasadzie to rozniecę są milimetrowe, ALE to samochód zbyt durze przeciążenie równa się walnięta skrzynia sprzęgło i oby się nie porysowało koło zamachowe, bo wtedy to nie pozostanie nic innego jak złomowanie.

Wejdż na www.ambit.pl - jest skrzynia do 111 za 500 zł i mnóstwo innych częsci. Pozdrawiam

przede wszystkim skrzynia od samary ma inną przekładnię główną niż w 11x, co było dokładnie widać na lotnisku w Mikorzynie.
samara ma "krótsze" przełożenia, co daje mniejszy vmax, ale lepsze przyspieszenie.
wedle tego co mówił p. Januszewski w obu skrzyniach są różnice również w mocowaniu rozrusznika.