Stukające drzwi Oma B.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam drobny problem i nie moge znalezc przyczyny mianowicie na dużych nierownosciach jak np. mulda lub wybrzuszenie asfaltu, przy predkosci pow. 40-60 km mam takie walniecie w drzwaich od stwony kierowcy. Tak jakby one opadaly w zawiasach takie p..niecie jakby drzwi opadly. W tych drzwiach nie mam ogranicznika ale wydaje mi sie, ze nie powinno to miec zadnego wplywu. Jakies pomysly co to moze byc ? Moze, ktos juz to przedemna slyszal? Oprocz poprzedniego wlasciciela

Dodam ze to nie jest dzwiek wewnatrz drzwi to cos jakby cale dzrzwi

Czesc!

Moze cos ci sie odkrecilo, albo masz wyrabane tuleje w zawiasach.
Pomachaj drzwiami na postoju w bok i do gory...

Moze tez cos sie odkrecilo i lata wewnatrz drzwi ?

było o tym na forum!!
kwestia zawiasów i zatrzasku zamka. Ew. coś się poluzowało wewnątrz drzwi
pozdrawiam

Ja mialem polamana wklade zamka w drzwiach.
Walilo strasznie, pomijajac fakt ze sie drzwi nie chcialy czasem zakmnac.
Tylko ze ta wkladke to ja polamalem sam.. wiec nie byla to "typowa" usterka.

Mi tez tak wala drzwi przednie po jednej i po drugiej stronie (chyba na zamkach to bardziej tlucze niasz na zawiasach)...
Robiliscie cos z zamkami?
R.

Testowalem zawiasy i wydaja sie w porzadku. Zero luzow przy probie "manewrowania otwartymi drzwiami".

Miałem dokładnie to samo do wczoraj...
Poluzowałem śruby wkładki zamka, po czym ustawiłem zamek najbardziej do zewnątrz jak się dało, potem poluzowałem tę część, która jest przy karoserii i ustawiłem ją najbardziej w stronę wewnętrzną samochodu. Ten zabieg daje to, że drzwi trzeba trochę mocniej zamykać, bo wtedy lepiej dolegają.
U mnie zgrzytanie podczas jazdy oraz te stuki, które pochodziły od zamka, który wali właśnie o ten uchwyt przy karoserii (metal o metal) - zamilkły.

Powodzenia
Wojti

Oooooo, musze poprobowac
P.s.
A to na karoserii wyglada na takie, jak by sie nie dlo przeuwac!?
R.

[ wiadomość edytowana przez: Romanguitar dnia 2005-07-28 23:45:02 ]

A ja tego problemu pozbyłem się smarując poprostu zamki w drzwiach smarem i jak ręką odjął...

No właśnie to na karoserii się przesuwa więcej niż zamek w drzwiach...

To może w Omedze C, bo w B to jakoś nie wygląda żeby miało się przesuwać Ale spojrzę, bo szczerze mówiąc to jest największa (najbardziej dająca się we znaki na naszych drogach) wada mojej Omegi.

Dodam, że ostatnio smarowałem zamki - wszelkie piszczenie faktycznie zniknęło, ale to charakterystyczne uderzenie niestety nie.

W B sie tez przesuwa.... I jedno i drugie.

Patrzylem na to i nie wyglada zeby sie przesuwalo... ale moze jak odkrece to cos sie okaze wiecej... Ale pod blokiem na tych upalach to srednio mi sie chce!
R.

Sprawdźcie...napewno się da tak, jak w C, tu niewiele się zmieniło...

Ide na parking testowac

Tylko nie jeździj po krawężnikach, żeby sprawdzić czy jeszcze stuka...

[ wiadomość edytowana przez: zabojad dnia 2005-07-29 22:59:29 ]

na pewno da się regulować,po to jest to uszko
czasem są uszka,a czasem takie wystające bolce
w jednym aucie jest we wnęce dzrzwi,a w innym na drzwiach a zamek jest we wnęce.
generalnie każdy samochód ma regulacje zamykania drzwi

Dla szukajacych info w temacie regulacja, o ktorej mowi MarekV6 czyli przesuniecie metalowego luku za ktory lapie zamek na slupku o 1,5 mm pomoglo i drzwi nie stukaja Czynnosc b.prosta tylko trzeba miec odpowiedni klucz - torks chyba 5 z tego co pamietam.

Pozdrawiam

Cytat:
2005-07-28 23:00:12, zabojad pisze:
Miałem dokładnie to samo do wczoraj... Poluzowałem śruby wkładki zamka, po czym ustawiłem zamek najbardziej do zewnątrz jak się dało, potem poluzowałem tę część, która jest przy karoserii i ustawiłem ją najbardziej w stronę wewnętrzną samochodu. Ten zabieg daje to, że drzwi trzeba trochę mocniej zamykać, bo wtedy lepiej dolegają. U mnie zgrzytanie podczas jazdy oraz te stuki, które pochodziły od zamka, który wali właśnie o ten uchwyt przy karoserii (metal o metal) - zamilkły. Powodzenia Wojti

A nie mówiłem(pisałem)...

Cytat:
"Dla szukajacych info w temacie regulacja, o ktorej mowi MarekV6"

Gudzy, trochę mi przykro, że o mnie nie wspomniałeś...

[ wiadomość edytowana przez: zabojad dnia 2005-08-23 09:09:22 ]

[ wiadomość edytowana przez: zabojad dnia 2005-08-23 09:11:06 ]