Drgania i stuki przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
przejrzajem trochę postów na ten temat ale nie znalazłem nic dla siebie.
przy ruszaniu zarówno na wstecznym jak i na jedynce z tyłu dobiega dudnienie jabkby wał obracał się skokowo. drgania przenoszą się jednoczesnie na drążek zmiany biegów i daje się odczuć jak kolebie się na boki. co dziwne dolegliwość pojawia się nieregularnie. dodam tylko że krzyżaki i coś tam jeszcze były zmieniane niedawno a cały most itp. podczas jazdy chodzi ciuchutko.
czy może mieć to związek z pracą silnika. od niedawna pojawiają się problemy z nierówną pracą. słyszalne zwłaszcza na wolnych ale również na wyższych obrotach. dolegliwość również nieregularna. zmieniłem zielony i przewody WN. zrobiło się trochę lepiej ale nie ideał. czy może to świece?
może ktoś miał coś podobnego?
dzięki za pomoc!

czy to "coś tam jeszcze" to była podpora(łożysko) wału???

Cytat:
2005-07-25 21:27:27, t-tas pisze:
czy to "coś tam jeszcze" to była podpora(łożysko) wału???

to było coś w stylu jakiejś uszczelki jakaś pierdułka. na pewno nie podpora (łożysko)

Cytat:
2005-07-25 21:47:54, pzober pisze:
to było coś w stylu jakiejś uszczelki jakaś pierdułka. na pewno nie podpora (łożysko)

to może to właśnie podpora(jeśli nie wiesz co to dokładnie to jes to łożyko kulkowe zawulkanizowane w metalowej obudowie co powoduje,że łozysko ma pewien zakres ruchu podczas pracy wału)kiedyś na warstacie robiliśmy próbę ruszania pod obciążeniem bo tylko wtedy wał stukał i jak się okazało podczas ruszania wał się tłukł-spowodowane było to zwiększoną elastycznością gumy w podporze a co za tym idzie jej mniejszą sztywnością -po wymianie podpory przypadłość zniknęła
nie daję gwarancji,że to na pewno wina podpory tak wiec niech ktoś kto to przeczyta poprawi mnie jeśli się mylę
swoją drogą jesli wymieniam krzyżaki na wale(czy sobie czy komuś)wymieniam też tę podporę tak dla świętego spokoju-koszt niewielki a wał po remoncie

ja mam taki problem ze stuki slychac przy ruszaniu jak i przy zmianie biegów, krzyzaki sa wymienione. Wczoraj wozilem kumpla z tylu i stwierdzil ze stuki dochodza z prawej stronie. Czy nato moga miec wplyw zuzyte amortyzatory? doam jeszcze ze drazki reakcyjne w listopadzie wymienialem a tuleje na resorach w sierpniu

Troche sie martwie bo niedługo czekaja mnie dwa wyjazdy jaeden pod Łudz a drugi albo do szczecina albo do wrocławia, i nioechce zeby mi kola poodpadały

Tłumik obija się o bak.

Cytat:
2006-03-01 11:08:58, Koval_stm pisze:
Tłumik obija się o bak.

Wiesz co otym nie pomyslałem. Zaraz sprawdze Dzieki