MotoNews.pl

E30 - wypalający sie bezpiecznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj wieczorem wsiadłem do auta, wkładam panel do radia, grzeje świece i w tym czasie uruchomiłem radio, przekręcam następuje rozruch i spoko, auto chodzi ale... radio "zimne", że było ciemno i późno, sprawe olałem. Dziś podchodze do auta i oczywiście samo się nie naprawiło. Myślę sobie nowe radio gwarancja jest, luzzz. Ale jade do pracy i widzę, że obrotomierz nie działa i ekonomizer też. Jak dojechałem, otwieram maske sprawdzam bezpieczniki i widzę, że nr.21 jest wyjarany. Zakładam zapasowy tzn przykładam żeby włożyć a tu iskry i nowy też się wyjarał, że skończyły mi się bezpieczniki i że musze iść do pracy zostawiłem.
Wyczytałem, że bezpiecznik nr 21 odpowiada za:
"Oświetlenie wewnętrzne: schowka, bagażnika i lampki ręcznej, zegara, odbiornika radiowego i komputera pokładowego."

Więc to tłumaczy niedziałające radio, ale obrotomierz i ekonomizer?
Ponad tydzień temu zakładane miałem radio, zasilanie wzięte zostało z zasilania tego "małego komputerka" było na kablu chyba 12,44V, grało cały czas ok i nie było problemu. Co mam teraz zrobić, żeby dojść do rzeczy która jara mi bezpiecznik nr 21. Acha jadąc do pracy na tym "komputerku" diagnostycznym zapaliło mi się "motoroil", a dwa dni wcześniej sprawdzałem stan oleju i jest taki jaki powinien być. Od czego byście zaczęli diagnostyke?

PS: Autko to E30 324TD Touring 92'

to ja Ci tylko powiem ze jak skladalismy z kumplem auto po malowaniu i zle podlaczylismy kable od tylniej lampki w bagazniku (mam tam odlaczenie pompki paliwowej i troszke sie kable pomieszaly) szla zwara caly czas, najpierw siadl bezpiecznik - wkladam drugi odrazu poszedl i nie dzialal mi wlasnie min obrotomierz i ekonomizer wiec to normalne
Chyba pozostaje Ci szukac gdzie idzie zwarcie nic wiecej

Ja podobnie mialem w mojej mamy siecencie. Zalatwilem mamie radio, podpialem, wszystko ok, gralo elegancko ale po kilku dniach wlaczam i lipa. Radio nie chodzi, nie ma oswietlenia w aucie, nie dzialaly awaryjne chyba i cos tam jeszcze. Wymienilem bezpiecznik, odpalam i chodzilo... przez moze 2 sekundy i tak 2 bezpieczniki zjaralem. Okazalo sie ze wtyczke zasilania nie zarobilem wlascinwie jak podlaczalem do niej kabelki i sie zrobilo zwarcie. Ja bym zaczal od zasilania radia... moze tam zwiera cos

[ wiadomość edytowana przez: gie_rappa dnia 2005-07-26 13:33:31 ]

też tak myślę, że własnie chodzi o to zasilanie z radia, bo parę rzeczy by się zgadzało tzn jest to bezpiecznik nr 21 czyli ten od radia i małego komputerka, a zasilanie radia mam z małego komputerka. tylko najbardziej zastanawia mnie właśnie ten obrotomierz i ekonomizer, ta zalezność. Dzisiaj po pracy będę kombinował z tym radiem i zobaczy się.

Jetom... to moze byc jeden bezpiecznik odpowiedzialny za radio, obrotomierz i ekonomizer. Jak w siecencie mi siadlo radio to nie chozily awaryjne (o ile dobrze pamietam), oswietlenie w aucie i zegarek (elektroniczny ). Tak jak mowisz... dzisiaj pokombinujesz i sie okaze

PZDR

Cytat:
2005-07-26 13:57:50, gie_rappa pisze:
Jetom... to moze byc jeden bezpiecznik odpowiedzialny za radio, obrotomierz i ekonomizer. Jak w siecencie mi siadlo radio to nie chozily awaryjne (o ile dobrze pamietam), oswietlenie w aucie i zegarek (elektroniczny ). Tak jak mowisz... dzisiaj pokombinujesz i sie okaze PZDR

w opisie bezpiecznika jest :
Oświetlenie wewnętrzne: schowka, bagażnika i lampki ręcznej, zegara, odbiornika radiowego i komputera pokładowego."

Właśnie dlatego sie dziwie, że obrotomierz nie działa.

ja mam 4 garowe autko bez check control i jak ten bezpiecznik siadl to nie dzialal wlasnie ekonomizer, obrotomierz, lampka bagaznika, schowka i wew auta, radia nie mialem akurat

Cytat:
2005-07-26 14:13:36, JanekE30 pisze:
ja mam 4 garowe autko bez check control i jak ten bezpiecznik siadl to nie dzialal wlasnie ekonomizer, obrotomierz, lampka bagaznika, schowka i wew auta, radia nie mialem akurat

nie mówię nie... dziwne byłoby gdyby zbiegiem okoliczności padł też obr+ekonomizer, tak więc najprawdopodobniej macie racje, że to jakoś połączone ze sobą jest...pzdr

Jeztom... odepnij radio, oddziel kabelki od zasilania porzadnie zeby sie nie ztykaly nigdzie, najlepiej rozbierz tez wtyczke do radia i odizoluj kable od siebie, wymien ten spalony bezpiecznik, jak obrotomoerz, ekonomizer i cala reszta bedzie chodzic a bezpiecznik sie nie spali to to wina zasilania radia i przy okazji bedzie wiadomo czy to jest wszystko ze soba polaczone czy nie

PZDR

[ wiadomość edytowana przez: gie_rappa dnia 2005-07-26 14:22:52 ]

Cytat:
2005-07-26 14:21:48, gie_rappa pisze:
Jeztom... odepnij radio, oddziel kabelki od zasilania porzadnie zeby sie nie ztykaly nigdzie, wymien ten spalony bezpiecznik, PZDR

tak zrobie, tylko najpierw muszę wyjść z tej zasranej pracy... dopiero wieczorem będę wiedział co i jak dalej(mam nadzieję) i jutro napiszę przez co to było. pzdr

no i zrobione.

Troszkę namieszałem w opisie problemu ale to nic.

Zasilanie radia miałem i mam dobrze podpięte pod odpowiednie kable na których sa bezpieczniki, kabel, który miałem podpięty do "małego komputerka" to był kabel podtrzymyjacy pamięć radia i to on robił problem. po odcięciu go i podłączeniu podtrzymania pamięci w odpowiednie miejsce(kabel, który wcześniej nam zniknął ale go odnaleźliśmy) jest wszystko ok i obrotomierz też działa. Czyli po wyciągnięciu bezpiecznika nr 21, obrotomież i ekonomizer nie działa tez. pzdr

Dobrze jest dla bezpieczeństwa zasilanie radia podłączyć bezposrednio od akumulatora, na dodatkowym małym bezpieczniku (bezpiecznik na przewodzie), sprawdz czy Ci przygasa wyświetlacz w radiu na basach przy głośniejszej muzyce, jeżeli tak to podłącz jak napisałem. Pozdrawiam

Cytat:
2005-07-27 12:01:31, BeeMWe pisze:
Dobrze jest dla bezpieczeństwa zasilanie radia podłączyć bezposrednio od akumulatora, na dodatkowym małym bezpieczniku (bezpiecznik na przewodzie), sprawdz czy Ci przygasa wyświetlacz w radiu na basach przy głośniejszej muzyce, jeżeli tak to podłącz jak napisałem. Pozdrawiam

teraz nie przygasa, a przygasał(minimalnie) jak podtrzymanie pamięci było podłączone tak jak pisałem...