Mam E36 1.6 z 1995. Wydaje mi sie, ze mógłby lepiej zapalac.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam E36 1.6 z 1995. Wydaje mi sie, ze mógłby lepiej zapalac. Silnik chodzi jak złoto. Cichutko, równomiernie, ale... Jak jest rozgrzany na swiatłach potrafi schodzic ponizej 1 tys. obrotów, ma się wrażenie, że zaraz zgasnie, ale nie gasnie. Natomiast jak jest mocno rozgrzany to podczas zapalania musze chwilke pokrecic po czym ma sie wrazenie, ze ledwo łapie obroty. Jak odrobinkę dodam gazy podczas zapalania to zapala natychmiast. Czy to osławiony regulator obrotów?, może pompa?, a moze coś z kompresją ? Oleju nie bierze ani grama. Czekam na porady. aha gdzie mogę dostac instrukcje obsługi do E36?

nie jestem peien jak jest w 316 ale mysle ze obroty ponizej 1000 na cieplym silniku to norma

instrukcje są w ASO, kosztuje chyba coś około 60pln.

1. Ma chodzi poniżej 1 tyś obrotów i to dużo poniżej.
2. Może kupiłeś z podkręconymi obrotami w celu ukrycia wady jakiejś przez sprzedającego u mnie w tym silniku stoi na 750 i miodzio jest.
3. Zobacz jaki stan świec i kabli WN i cewki.
4. Najlepiej zakup w salonie koszt niewielki.

Świece, przewody/cewki, silniczek krokowy(przeczyścić), filtr paliwa i powietrza/

Tek musze uzupełnić: świece nowe (Bosch podobno mogłem wybrać lepiej), kable nowe, filtry i oleje nowe. Tylko nie wiem który to ten silnik krokowey. Jest to spomplikowane do wyczyszczenia?

Cytat:
2005-07-26 20:06:08, baz-e30 pisze:
1. Ma chodzi poniżej 1 tyś obrotów i to dużo poniżej. 2. Może kupiłeś z podkręconymi obrotami w celu ukrycia wady jakiejś przez sprzedającego u mnie w tym silniku stoi na 750 i miodzio jest.

w 316 powinno byc kolo 700-800 rpm a co do tego podkrecania to raczej niemozliwe bo chyba tylko przy gaznikowych silnikach byla mozliwosc takiej regulacji???

Cytat:
2005-07-26 20:14:20, piopyc5190 pisze:
Tek musze uzupełnić: świece nowe (Bosch podobno mogłem wybrać lepiej), kable nowe, filtry i oleje nowe. Tylko nie wiem który to ten silnik krokowey. Jest to spomplikowane do wyczyszczenia?

To nie jest skomplikowane, jak go już znajdziesz to właściwie kilka minut roboty Ale gdzie On dokładnie jest w E36 to nie wiem. Może ktoś tutaj ma fotke silnika i zaznaczy w odpowiednim miejscy!?!?!

Cytat:
2005-07-26 20:19:04, tolo84 pisze:
w 316 powinno byc kolo 700-800 rpm a co do tego podkrecania to raczej niemozliwe bo chyba tylko przy gaznikowych silnikach byla mozliwosc takiej regulacji???

Zdziwie Cię ale mozna wiem że motor ten "ml" ale jest możliwe.
A co podkęcania to u mnie w 320 można na przepustnicy normalnie podkręcać obroty na srubce.

Podkręcić się zawsze da bo jest regulacja do wybrania luzu na lince.
Silnik krokowy chyba jest w Twoim aucie pod kolektorem ssącym pod tą czarną klapką co osłania min. przepustnice jest on na czarnym gumowym węzu. Ale nie jestem pewien na 100% tak jest na 95%