Brzęczący pedał sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
W trakcie jazdy, szczegolnie przy dodawaniu gazu zaczyna brzęczeć pedał sprzęgła. Delikatne wciśnięcie pedału powoduje, że brzęczenie ustaje.
Tak a propo przy delikatnym wciśnięciu pedału sprzegła czuje pod stopą drżenie, co w innych samochach nie stwierdziłem - Czy to jest normalne w Espero.

Jeśli chodzi o brzęczenie to podejrzewam spręzynę powrotną lub jakiś luz przy popychaczu. Jak będę miał chwilę czasu to zabiorę się za sprawdzanie.

Może jednak, ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał.
Prosze o odpowiedź.

Pozdrawiam

Ja mam podobny problem, przy wciskaniu sprzęgła co jakiś czas słyszę pyk ciche ale lekko wyczuwalne.
Nie mam pojęcia co to muszę dokładnie popatrzeć nie udało mi się wywołac tego efektu na zgaszonym silniku i mam problem z lokalizacją tej usterki.
Mechanicy pomóżcie

mi też skrzypiało pedał sprzęgła i nasmarowałem je i przestało.Spray z silikonem i tovot.

Ewidentnie brzeczal popychacz przy pompie sprzeglowej.
Popychacz polaczony jest z pedalem sprzegla, wchodzi do oslowny pompy sprzeglowej i naciska na tlok.
Popychacz zakonczony jest "łebkiem" (czyli ma ksztalt "gwozdzia") i tym wlasnie łebkiem blokowany jest przez piersien oporowy oslony pompy (coby nie wylazl przy powrocie pedalu sprzegla).
No i wlasnie ten "styk" popychacza i oslony pompy sprzeglowej powodowal brzeczenie przy pewnych obrotach silnika.

Wprowadzenie tawotu pomoglo ale i tak co jakis czas popychacz wpadal w rezonas.

Teraz zrobilem taka podkladke z miekkiego plastiku o srednicy wewnetrznej 8mm i zewnetnej 12mm (ktos na formum juz o tym pisal). Przecialem ja aby bez odlaczania pedalu zalozyc ja na popychacz i wepchnalem srubokretem pod tulejke oporowa.
Na razie nie brzeczy.

Za to gdy robilem testy okazalo sie ze po przekroczeniu 5000 obrotow kolejne elementy wpadaja w rezonas, tylko ze juz trudno mi okreslic co brzeczy.

Jesli macie jakies doswiadczenia w poskramianiu roznego rodzaju brzeczen i swierszczy, to podzielcie sie nimi.

Pozdrawiam
Dudus