Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2005-07-26 22:47:56 Przy prędkości 90 kmh w prawym przednim kole słyszę jakieś buczenie... przy prędkości około 110-120 już tego nie ma (moze jest zagłuszone), ale do 85 jeszcze tego nie ma. Coi to może być? Macie jakieś pomysły? |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-07-26 23:02:43 łozysko ![]() u mnie było to samo tylko juz od 60 km/h ale nie przestawało tylko obojetnie przy jakiej prędkości powyej 60 było słychac ![]() |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2005-07-27 07:12:55 Czy łożysko można wymienić pojedyńczo, czy też musi być to parami na osi? |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2005-07-27 08:15:22 Co ciekawe... Na tym samym kole walnęła mi sprężyna (co się okazało wczoraj przy wymianie opon), wcześniej widziałem, że pociekł tam amortyzator, a teraz łożysko. Zapewne najpierw poszła sprężyna, potem amortyzator, a między czasie posypało się łożysko. Czy na trwałość łożyska też może wpływać sprężyna i amortyzator? Jaka może być cena łożyska? Brać zamiennik czy oryginał? |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-07-27 08:26:03 a tak na marginesie jakie są skutki jeżdżenia na zwalonym łożysku?
czy dźwiek w miarę upływu czasu jest głośniejszy? |
![]() jarrni HF MEMBER Hyundai Lantra Piaseczno | 2005-07-27 08:31:44
To zalezy jak tyl to ja osobiscie jezdzilem z takim wyjacym lozyskiem 5000km i nic nie bylo poza wyciem, faktycznie potem to juz to wycie przeszkadza. Jesli chodzi o przod gdzie masa jest wieksza u mnie od momentu rozpoczecia wycia do zatarcia calkowitego lozyska uplywalo moze 200-500km i stop dalej nie pojedziesz. Wampun z mojego doswiadczenia nie kupuj lozysk KG Berings zakladalem na przod i tyl i efekt zawsze ten sam - wycie. Ja musialem zmienic w wszystkich kolach wiec ostatecznie mialem z przodu na jednym kole lozysko SKF na drugim KOYO a z tylu na jednym oryginal a na drugim uzywke razem z bebnem kupilem i dopiero wtedy wszystko zaczelo poprawnie "chodzic". |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2005-07-28 07:12:28 Okazało się jednak, że to buczenie to nie łożysko... Byc może chodzi tutaj o źle ustawioną zbieżność. Po założeniu nowych opon i przejechaniu 200km zauważyłem, że "cycki" na oponie zdarte są tylko od wewnątrz. Mam nadzieję, że to jest właśnie to i nie będę musiał dalej szukać...
[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2005-07-28 07:21:11 ] |